EXCLUSIV Din iulie, grădinițele și școlile nu mai pot cere elevilor sau părinților copii sau documente emise tot de către instituții de stat, potrivit ministrului Digitalizării / Facultățile nu vor mai cere candidaților, la admitere, diploma de bac / Fără dosar cu șină, cu copii, la angajarea în învățământ

174.267 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Noua lege, introdusă la începutul acestui an, pe baza căreia entitățile care oferă servicii publice nu vor mai cere copii după acte emise de statul român, se va aplica și în cazul unităților de învățământ, a precizat, miercuri, pentru Edupedu.ro ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja. El spune că, atunci când a elaborat legea, a “avut în vedere în special aplicarea ei și unităților de învățământ”. Oficialul a precizat ce fel de documente vor fi cerute de către unitățile de învățământ direct instituțiilor de stat.

UPDATE: Ministrul a adăugat, la solicitarea Edupedu.ro, că, în cazul angajărilor în sistemul de învățământ, “candidaților li se va putea cere originalul după documente, dar nu dosare cu șină cu copii”. În plus, întrebat dacă universitățile nu vor mai putea cere universităților, la admitere, diploma de bacalaureat, Sebastian Burduja a răspuns: “Corect”.

El a menționat, însă, că legea va fi aplicată din iulie, deci procedurile care se desfășoară înaintea acestui termen – înscrierile la grădiniță sau în școala primară, de exemplu – se vor derula după regulile de până acum. Ministrul spune, însă, că “noi îi încurajăm să se conformeze cât mai urgent”.

Precizările ministrul Burduja pentru Edupedu.ro:

 • “Când am scris Legea 9/2023, am avut în vedere în special aplicarea ei și unităților de învățământ. Școlile, universitățile, liceele și grădinițele sunt instituții publice în sensul Codului administrativ, deci li se aplică prezenta lege.
 • Directorii școlilor, prin ISJ-uri și primarii, vor fi nevoiți să obțină direct toate documentele elevilor emise tot de către instituții de stat (diplome, adeverințe, certificat de naștere, carte de identitate, cazier, situație a veniturilor medii pe familie, adeverințe încadrare în grad de handicap etc.).
 • Am prevăzut că legea intră în vigoare în 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Ea a fost publicată în 5 ianuarie, deci va intra în vigoare în 5 iulie. A fost nevoie de un termen de 6 luni pentru a pregăti administrația pentru aceasta schimbare crucială. Nu puteam să spunem că de mâine toate autoritățile trebuie să ia actele una de la cealaltă, deoarece nu aveau proceduri administrative și ar fi apărut un blocaj. Mai au peste 4 luni să se pregătească. După ce va fi implementat Cloud-ul Privat Guvernamental, inclusiv Platforma Națională de Interoperabilitate, toate aceste operațiuni se vor face exclusiv digital.
 • [Întrebat despre cazul unităților de învățământ care organizează înscrieri înainte] Nu vor avea această obligație înainte de 5 iulie, conform legii. Noi îi încurajăm să se conformeze cât mai urgent.”

În prealabil, ministrul Burduja declarase la Prima News că, de la data de 1 iulie, orice entitate care prestează un serviciu public nu mai are voie să ceară copii după acte emise de statul român, potrivit G4Media.ro. Întrebat la Prima de ce mai sunt funcționari care cer copii după diverse acte, el a spus:

 • „Sunt două legi. Legea Tuţă de acum un an şi legea nouă pe 2023, legea mea, împreună cu George Tuţă şi alţi câţiva colegi prin care noi am interzis copiile după acte oficiale. Prima lege le-a interzis doar la nivel central şi, în mod normal, acum agenţii, ministere de nivel naţional, central nu au voie să ceară copii după acte. Legea iniţiată de mine le-a extins la toate nivelurile: nivelul local, nivelul companiilor de utilităţi, universităţi. Orice entitate care prestează un serviciu public, din 1 iulie, că acesta este termenul de implementare, nu are voie să ceară copii după acte emise de statul român, nu are voie să ne trimită la xerox-uri din incintă şi, de asemenea, nu are voie să solicite dosar cu şină sau produse de papetărie”.

Legea nou introdusă la începutul acestui an este Legea nr. 9 din 4 ianuarie 2023, ce modifică o ordonanță de urgență din 2016 “privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale”.


12 comments
 1. Interesul lor la început de an școlar este venitul părinților și unde lucrează. Învățământul este în funcție de locul de de muncă al părinților și de venitul acestora (meditații private, foloase de tot felul , ziua doamnei/domnului, etc.)

  1. Desteptule care le stii tu pe toate, la inceput de an dirigintele/ inv.completeaza fisa psihopedagogica a elevului, unde exista referiri si la ce spui. In catalog demult nu se mai scrie. Intereseaza fix fox vax pe diriginte meseria parintilor. Grija asta mai are ..

 2. E o mare prostie legea aceasta. Vad ca nu spun nimic de norme de aplicare.
  Dau un singur exemplu cade lamureste faptul ca e imposibil de aplicat corect: in acest moment un student are dreptul la finantare de la buget LA O SINGURA facultate/prigram de studii si anume acolo unde e depusa diplkma in original. Cum legea permite sa studiezi la mai multe facultati simultan, finantare de la buget sa primesti DOAR dintr-un singur lic, cum se va evita in aceste conditii dubla sau tripla finantare de la buget, in lumina legii invatamantului ???
  Cum se va urmari zi apluca acest lucru ???

 3. Poate ne spune domnul ministru cum se arhiveaza documentele depuse de cetateni???. Se pun laolalta in arhiva unei institutii? cand deponentul va vrea la un moment dat xerocopii dupa un act depus , cum vei cauta in mormane acel act? Pentru ca personalul care sa scaneze pentru digitalizare este absolut insuficient!!!

 4. Da’ de întrebat cum îi cheamă , e voie ? Prima dată trebuie să ne pună chip-uri la toți și pe urmă e simplu , când intri în instituție o să ți se spună deja de ce ai venit …și eventual să nu ți se mai permită accesul dacă solicitarea ta nu e justificată.
  Nu prea mi-e clar de ce nevoie de o lege când se putea cu norme interne : “Bă , de mâine nu mai cereți asta, și asta …” , că parcă le-ar cere din placerea sadică de a păstra dosare peste dosare doldora de hârtii … .
  Plus că o să scadă vânzările de copiatoare, hârtie și consumabile …😁.

 5. Nu mi se pare normal ceea ce se întâmplă în România, ținând cont de faptul ca la liceul unde am învățat nu mi se da diplama din anul 2014. Am sunat și la învățământul școlar. Și mi sa spus sa îmi rezolv problema singura. Sistemul școlar îmi vorbește ca la ultimul om pt simplu fapt ca am terminat școala profesionala de 11 clase. În situația aceasta ce este de făcut? As dori un răspuns dacă se poate. Adeverință ca am fost elev mi se da dar diploma care am dat poza și bani bineînțeles. Nu se poate. De ce?! Va rog un pic de ajutor. Va mulțumesc frumos.

 6. o mare porcărie aceasta lege! Sa se menționeze concret de către domnii din ME, cum înregistrezi în Registrul Matricol și Catalog, SIIIR și multe alte aplicații, elevii repartizati/ admiși în clasa a IX a de liceu, dacă nu avem certificatul de naștere al copilului? Doamne, în loc sa simplificam lucrurile, noi le complicam din ce în ce mai mult!

 7. Ce aberație!! Au pus Coada la prună , vă dați seama ce volum de muncă vor avea de făcut aceste instituții, cu angajări de personal etc. Și ce încurcături vor fi! Și ce durată de timp!
  Simplificarea era necesară dar sub nici o formă în felul acesta, eu îmi știu ce acte am, mi le pun în folie și gata. Ce dacă fac copii, problema e să nu tot ceară aceleași de nu știu câte ori nu că îmi duc eu copii.
  Nu mai vorbim de Cloud și de platforma lui pește… toate duc spre un control absolut al datelor personale ale populației.

 8. Din păcate, sistemul birocratic din România este făcut pentru a justifica angajări inutile. În Educație, profesorilor le sunt solicitate periodic , documente justificative, fără a fi posibilă trimiterea lor exclusiv online.

 9. Sistemul va functiona asa partial, daca va functiona. Sunt situații în care diplomele de BAC sunt vechi, e posibil ca o parte din instituțiile emitente sa nu mai existe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

STUDIU 1 din 10 copii se duce la culcare flămând, 1 din 2 elevi care abandonează școala o face din cauza costurilor, 1 din 5 copii nu este fericit, arată raportul “Bunăstarea copiilor din mediul rural”

O cincime dintre copiii de la sat (21%) consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiți, arată concluziile raportului Bunăstarea copiilor din mediul rural în 2020, lansat de Fundația World…
Vezi articolul

Universitatea Babeș Bolyai va implementa ghidul antidiscriminare, după ce o studentă a semnalat afirmații rasiste și misogine dintr-un manual: „Victime care precipită declanșarea acțiunii răufăcătorului – femeia care umblă seara prin locuri puțin frecventate și are o costumație provocatoare (…) în aceste cazuri, o parte din vină aparține victimei”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a transmis într-un comunicat de presă că a luat notă de comentariile critice ajunse în spațiul public în legătură cu limbajul utilizat într-un suport de…
Vezi articolul