FACTCHECK Adevărurile ministrului Cîmpeanu pe buget: „Partea de educație din bugetul Ministerului Educației nu a fost niciodată nici 28,5 miliarde lei, nici 6 miliarde de euro. Este cel mai mare buget” / Ambele informații sunt false

6.742 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: INQUAM Photos – Sabin Cirstoveanu
„Partea de educație din bugetul Ministerului Educației nu a fost niciodată nici 28,5 miliarde lei, nici 6 miliarde de euro. Este cel mai mare buget”, a declarat Ministrul Educație vineri seara la B1TV. Oficialul a susținut că bugetul propus în proiectul pentru anul 2021 „este cel mai mare”. Edupedu.ro a verificat informațiile oferite de ministrul Sorin Cîmpeanu, iar acestea sunt false, potrivit datelor publice ale Ministerului Finanțelor și Ministerului Educației.

Ce verificăm: Ministrul Educației a declarat că Educația a primit cel mai mare buget, în sumă și în procent, din istoria sa. „Niciodată nu a mai existat ca buget în România”, a spus Cîmpeanu.

În proiectul de buget pe anul 2021, publicat de Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației a primit un buget de 28,507 miliarde lei; raportat la PIB-ul estimat pentru acest an, suma înseamnă 2,55% din PIB.

Conform datelor Eurostat/Ministerului Finanțelor, raportat la PIB, este cea mai mică alocare din 1995 încoace, de când există date despre această cheltuială guvernamentală cu educația/bugetul alocat educației.

Declarația integrală, despre buget, a ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, făcută la B1TV:

Moderator:Să vorbim și despre buget, domnule ministru. Spuneam la început că e un pic mai mare decât anul trecut…

Cîmpeanu: Nu, spuneați că e cel mai mic din ultimii 30 de ani.

Moderator: Și nu e?

Cîmpeanu: Ba da, este exact așa cum se spune că i s-a dat o mașină, doar că nu i s-a dat, i s-a luat și nu era mașină, era bicicletă. Exact în situația asta suntem. 28,507 miliarde lei, în traducere liberă aproape 6 miliarde de euro, nu a mai existat niciodată ca buget în România.

Moderator: Asta pentru că am dat la o parte Cercetarea și pentru că raportăm la execuția bugetară, înțeleg. După toate celelalte date e cea mai mică sumă.

Câmpeanu: Nu, puteți să verificați.

Moderator: Atunci explicați-ne puțin cum ați calculat, pentru că e un artificiu aici care nu înseamnă că a fost făcut cu rea-voință, neapărat. Înainte, Ministerul Educației era comasat cu cel al Cercetării. Dacă dăm, sigur, la o parte partea de Cercetare, rezultă că educația singură a primit mai mult.

Cîmpeanu: Putem să calculăm oricum vreți dumneavoastră. Partea de educație din bugetul Ministerului Educației nu a fost niciodată nici 28,5 miliarde lei, nici 6 miliarde de euro. Este cel mai mare buget”.

Declarația de mai sus poate fi urmărită în video, la minutul 15:15:
Informațiile oferite de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu sunt false, potrivit datelor oficiale publicate de Ministerul Finanțelor și de Ministerul Educației.

Ministerul Educației a avut și în 2019, și în 2020 un buget alocat mai mare, în sumă fixă, atât în lei, cât și în euro, decât cel propus spre alocare în acest an.

Concret, în 2019, potrivit fișei de buget a Ministerului Educației, publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor (care nu avea partea de Cercetare atașată la acel moment), alocarea de la bugetul de stat prin Legea Bugetului de Stat a fost de 30.969.261.000 lei.

Într-un comunicat de presă din 12 februarie 2019, Ministerul Educației publica pe site-ul propriu informația potrivit căreia bugetul Educației era de 30,9 miliarde de lei.

În euro, la cursul mediu pentru anul 2019, publicat de Banca Națională a României, de 4,7452 lei/euro, suma bugetată înseamnă 6,52 miliarde de euro.

În anul 2020, potrivit fișei de buget a Ministerului Educației și Cercetării, publicată pe site-ul Ministerului de Finanțe, bugetul alocat pentru componența Învățământ/Educație din cadrul Ministerului Educației și Cercetării a fost de 30.574.450.000 lei.

În euro, la cursul mediu pentru anul 2020, publicat de Banca Națională a României, de 4,8371 lei/euro, suma bugetată înseamnă 6,32 miliarde de euro.

În anul 2021, bugetul propus pentru Ministerul Educației este de 2,5% din Produsul Intern Brut, potrivit proiectului Legii Bugetului publicat joi seara de Ministerul Finanțelor. Suma exactă pe care Ministerul Educației o primește de la Bugetul Statului în 2021 este de 28,507 miliarde lei, iar raportată la PIB-ul estimat de 1116,8 miliarde lei, pe care s-a construit bugetul 2021, înseamnă 2,55% din PIB.

Scăderea este de 6,76% față de alocarea din 2020.

Din banii alocați, 20,031 miliarde lei sunt cheltuielile de personal, adică banii de salarii, care reprezintă 70,2% din buget, potrivit fișei de buget a Ministerului Educației.

Fișa de buget a Ministerului Educației pentru anul 2021, propunerea Ministerului Finanțelor:

Dacă rămâne la acest procent din PIB, alocarea pentru Educației ar fi, procentual vorbind, mai mică decât cea de anul trecut, când era de 2,7% din PIB.

Dacă propunerea din buget pentru 2021 este acceptată de ministrul Educației, alocarea bugetară pentru Educație va fi cea mai mică din ultimii 30 de ani – GRAFIC

Pentru perioada 1995-2021, conform datelor despre cheltuiala guvernamentală pentru Educație ale Eurostat și Ministerului Finanțelor din România, cea din 2021 ar fi cea mai mică.

*în 2021 cheltuiala probabilă, pe baza datelor anunțate de ministrul Educației

În 2017 alocarea a mai fost de 2,8%, în 2018 de 3% și în 2019 de 2,7%.

Procentul cel mai mare al cheltuielilor guvernamentale pentru Educație a fost de 4,3 în România și s-a înregistrat în anul 2008, potrivit datelor Eurostat consultate de Edupedu.ro. În 2011 și 2006 procentul a ajuns la 4,1 și au mai fost doi ani, 1998 și 2002, când acest indicator a fost de 4% (sursa și detalii).

Amenințarea cu demisia pe masă lansată de Sorin Cîmpeanu de la începutul mandatului și diluată treptat

Sorin Cîmpeanu și-a amenințat propriul premier cu demisia, chiar din prima zi de mandat la Educație.

Dacă nu vom avea resurse [în buget], mandatul meu este pe masă. Știu exact ce se poate face și ce nu se poate face fără resurse”, declara Cîmpeanu la Digi 24 pe 24 decembrie 2020, chiar în ziua în care și-a preluat mandatul de ministru al Educației în Guvernul Cîțu.

Am declarat ieri, declar azi și voi declara în fiecare zi că perioada ministeriatului meu pentru care am renunțat la o serie de poziții câștigate, poziții naționale și internaționale, prin 30 de ani de activitate profesioniste, din care 25 fără niciun fel de legătură cu politica… Dacă nu vom avea resurse [în buget – N.Red.], mandatul meu este pe masă. Știu exact ce se poate face și ce nu se poate face fără resurse. A doua prioritate este construcția bugetului pe educație. Alocarea de resurse care să facă posibilă îndeplinirea obiectivelor asumate de întreaga coaliție sunt convins că se va face. Dacă totuși nu se va putea face, mandatul meu este pe masă“, a afirmat atunci Cîmpeanu.

De remarcat că ministrul, aflat la al doilea mandat, nu a anunțat atunci care este concret obiectivul său în privința alocării bugetare pentru educație.

Pe 27 decembrie Cîmpeanu a amenințat din nou cu demisia dacă nu va avea fonduri în buget, și de această dată fără a spune clar care este obiectivul său bugetar, după minimul atins anul anterior de Guvernul Orban (sursa și detalii).

O altă urgență este construcția bugetului, pentru că așa cum am declarat ieri, declar și astăzi și voi declara în fiecare zi, perioada mea ca ministru al Educației va fi cu mandatul pe masă. În fiecare zi. Pentru educație și trebuie resurse. Îți trebuie resurse financiare cu care să poți să atragi și să motivezi resursa umană. Educație fără profesori nu se poate face, trebuie să înțelegem asta.

Îți trebuie resurse pentru infrastructură și pentru acces la internet, pentru a diminua gradul de inechitate existent în sistemul de educație romanesc. Pentru toate aceste lucruri îți trebuie resurse financiare.

Vedeți că despre resurse financiare se discută încă de pe acum, construim bugetul. Chiar dacă este mai târziu, din cauza alegerilor parlamentare nu s-a putut începe mai devreme, dar acum alegerile parlamentare au fost, guvern avem, e cazul să ne concentrăm ca prioritate pe când se deschid școlile și ce buget va avea Educația. Astea sunt urgențele.”, a declarat ministrul pentru Adevărul.ro.

Pe 5 ianuarie 2021, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că își va da demisia, dacă nu primește “o creștere în valoare absolută” a bugetului pentru Educație.

În anul 2021 bugetul Educație să fie măcar un pic mai mare decât în anul 2020. Înțelegând toate dificultățile de colectare la buget. În valoare absolută, ca să fim bine înțeleși. În condițiile în care nu vom avea o creștere în valoare absolută în bugetul educației față de anul 2020 – o creștere în valoare absolută, vreau să vă spun, pentru că va însemna o creștere mai importantă în procente, raportat la Produsul Intern Brut pentru că Produsul Intern Brut va avea de suferit – în condițiile în care nu vom avea o creștere cât de mică a bugetului Educației eu am spus că nu știu să fac ceea ce mă gândesc că trebuie să fac, și ceea ce eu v-am spus că trebuie să fac, fără buget și atunci voi lăsa în locul meu la minister pe altul mai priceput, care știe să facă ce trebuie fără bani. E o declarație care se poate verifica la finalul lunii ianuarie”, a spus Cîmpeanu, la Realitatea Plus (detalii aici).

Pe 23 ianuarie 2021 ministrul Cîmpeanu și-a diminuat așteptările pe buget la un „minim minimorum” de 28,2 miliarde de lei, adică să fie măcar puțin peste execuția bugetară a anului precedent.

“PIB-ul este ceva, din păcate, relativ mai ales în… o noțiune volatilă mai ales în anul în care suntem acum, de aceea eu m-am raportat la valoarea absolută, la execuția bugetară care este de 28.276.000.000 de lei. În bugetul Ministerului Educației, execuția pe anul 2020, la care se adaugă, sigur că da, tot bugetul din cote defalcate de TVA gestionat de autoritățile locale, în care intră, spre exemplu, bursele elevilor pentru care am cerut 530 milioane lei în plus față de anul trecut, există costul standard destinat cheltuielilor materiale pentru fiecare școală, unde am avut cereri de creștere masivă, deci toate aceste așteptări. 28.276.000.000 lei trebuie să fie minim minimorum bugetul Educației, pentru a continua eu cel puțin”, declara atunci Sorin Cîmpeanu.

Pe 11 februarie 2021, Cîmpeanu a reiterat că are o ‘așteptare clară’ ca bugetul Educației pe acest an să fie mai mare raportat la execuția bugetară din 2020, adăugând că, în caz contrar, va fi un alt ministru, ‘care știe să rezolve problemele fără resurse financiare’.

Am afirmat public în mod repetat şi deliberat că, înţelegând constrângerile bugetare din acest an, constrângeri bugetare care nu sunt specifice doar României, totuşi am o aşteptare clară: în valoare absolută, raportat la execuţia pe 2020, bugetul Ministerului Educaţiei, în special, şi bugetul Educaţiei, în general, să fie mai mare. (…) Este un minim. Acest minim, dacă va fi asigurat, va fi acelaşi ministru al Educaţiei, dacă nu va fi asigurat va fi un alt ministru la Educaţie care ştie să rezolve problemele fără resurse financiare”, a spus ministrul, la o conferință organizată de Fundaţia Institutul de Studii Financiare şi DC Media Group (detalii aici).

Foto: Inquam Photos – Sabin Cirstoveanu

Citește și:

24 decembrie 2020: Ministrul Educației, după ce educația a trecut prin cel mai mic buget din istoria recentă: Mandatul meu este pe masă, dacă nu vom avea resurse în buget

27 decembrie 2020: VIDEO Sorin Cîmpeanu: Perioada mea ca ministru al Educației va fi cu mandatul pe masă. În fiecare zi. Pentru educație și trebuie resurse. Îți trebuie resurse financiare

5 ianuarie 2021: Cîmpeanu spune că își dă demisia de la Ministerul Educației, la finalul lunii ianuarie, dacă nu primește “o creștere în valoare absolută” a bugetului

14 ianuarie 2021: Premierul Florin Cîțu: În educație și sănătate s-au băgat foarte mulți bani și rezultatele nu se văd. Miniștrii să știe să folosească resursele pe care le vor avea / Anul trecut, Cîțu a acordat cea mai mică alocare din PIB din ultimii 25 de ani pentru educație

23 ianuarie 2020: VIDEO Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu cere ca bugetul “minim minimorum” al Educației să fie 28,2 miliarde lei, adică 2,5% din PIB în acest an. Ar fi cea mică alocare din istoria recentă pentru acest domeniu, cu peste 2 miliarde de lei mai puțin față de anul trecut

11 februarie 2021: Cîmpeanu: Am o așteptare clară – bugetul Educației să fie mai mare, raportat la execuția bugetară din 2020, în caz contrar va fi un alt ministru

17 decembrie 2019 România educată low cost: Educația și Cercetarea primesc în Guvernul lui Iohannis 2,7% din PIB în proiectul Bugetului 2020, cea mai mică alocare din istoria recentă


7 comments
  1. Cred că ați uitat un detaliu nu că important ci crucial: Ministerul Educației și al cercetării s-au separat, așa că Ministerul Educației este separat iar cel al cercetării este separat. Acest articol pare că justifică articolul anterior făcut că educația primește cel mai puțin din ultimii ani. Nu prea văd obiectivitatea aici.
    Când separi Ministerele, evident că se separă bugetele. Din datele oficiale, la nivel absolut, Ministerul Educației (adică strict partea de educație) primește mai mulți bani ca în 2019.

  2. Ce spunea domnul Barna in trecut: „Voi întoarce în Parlament orice proiect de lege a bugetului care nu asigură suficient de mulți bani pentru Educație sau mecanisme prin care finanțarea per elev nu reduce disparitățile de acces și calitate a educației, nu să le adâncească, așa cum se întâmplă în prezent.” Ghinion, cum ar spune un clasic in viata

  3. Pana la urma care e structura anului scolar? In curand se fac aproape 2 saptamani de cand a anuntat ca maretul ordin e in MO si nu gasesc nicaieri. Nu vrea presa sa publice sau a mintit Cimpeanu? De ce nu intreaba nimeni de ordinul ala?

  4. A zis de valoarea absoluta, nu de procentul din PIB, de ce nu puneti un grafic si cu asta. Ministerul a fost de-a lungul timpului si al cercetarii si chiar al tineretului si sportului. Apoi, unele atributii au trecut la autoritatile locale si trebuie sa mai vorbim de scaderea populatiei scolare. Nu e un un ministru grozav si nici un buget exceptional, dar fiti corecti.

  5. de ce alegeti sa mintiti?
    comparati executia nu alocarea preliminara pentru a fi corecti. asa senzatia e ca cautti doar motiv de cearta. e si asta un mod de a te promova ca platforma educationala….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Miclea: Proiectele de legi ale educației suferă de deficiențe structurale. Nu cred că pot fi cârpite / Dintre cei care le-au scris nimeni nu iese în față pentru că nimeni nu se poate mândri cu astfel de proiecte de lege

Profesorul Mircea Miclea avertizează că proiectele de legi ale educației Cîmpeanu “suferă de deficiențe structurale. Nu cred că pot fi cârpite”. Dacă sunt peste 10.000 de propuneri de îmbunătățire primite…
Vezi articolul

Criza Covid-19 pune frână „internaționalizării” universităților – se așteaptă scăderea cererii din partea străinilor pentru România, încă o lovitură după scăderea abruptă a numărului de studenți autohtoni

Universitățile românești, confruntate în ultimul deceniu cu o scădere acută a numărului de studenți, încearcă să compenseze această scădere prin diverse măsuri și strategii, între care un loc aparte îl…
Vezi articolul

Daniela Vasile, profesor: Modelul hibrid, cel mai dificil de implementat la nivel de clasă, dar cu cea mai mare flexibilitate și oportunități. Cum se face învățare de tip hibrid cu o clasă inversată

În timp ce societatea este blocată în discuții superficiale si contradictorii, generate de o implementare deficitara a conceptului de învățare online în lunile martie-iunie, o discuție mai productivă ar consta…
Vezi articolul