Cîmpeanu spune că își dă demisia de la Ministerul Educației, la finalul lunii ianuarie, dacă nu primește “o creștere în valoare absolută” a bugetului. “Să fie măcar un pic mai mare decât în anul 2020”

34.933 de vizualizări
Foto: USAMV
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu spune că își va da demisia, dacă nu primește “o creștere în valoare absolută” a bugetului pentru Educație. Declarația a fost făcută la RealitateaTV. Acesta a anunțat că declarația sa poate fi verificată la finalul lunii ianuarie.

Întrebat dacă va solicita 6% din PIB pentru legea Educației, ministrul a răspuns indirect că nu, repetând răspunsul dat zilele trecută, că a propus și obținut în programul de Guvernare 6% din fondurile alocate Educației prin PNRR. Apoi acesta a precizat că până în anul 2024 Educația va primi, în creșteri graduale, care să ajungă până la 6% din PIB, procent prevăzut de Legea Educației încă din 2011, dar neacordat niciodată.

“În anul 2021 bugetul Educație să fie măcar un pic mai mare decât în anul 2020. Înțelegând toate dificultățile de colectare la buget. În valoare absolută, ca să fim bine înțeleși. În condițiile în care nu vom avea o creștere în valoare absolută în bugetul educației față de anul 2020 – o creștere în valoare absolută, vreau să vă spun, pentru că va însemna o creștere mai importantă în procente, raportat la Produsul Intern Brut pentru că Produsul Intern Brut va avea de suferit – în condițiile în care nu vom avea o creștere cât de mică a bugetului Educației eu am spus că nu știu să fac ceea ce mă gândesc că trebuie să fac, și ceea ce eu v-am spus că trebuie să fac, fără buget și atunci voi lăsa în locul meu la minister pe altul mai priceput, care știe să facă ce trebuie fără bani.

E o declaratie care se poate verifica la finalul lunii ianuarie”, a spus Cîmpeanu.

Cîmpeanu a spus încă din prima zi de mandat că este “cu mandatul pe masă” și că dacă nu va primi un buget crescut, va pleca din funcție.

Potrivit Ministerului Finanțelor, alocarea bugetară pentru Ministerul Educației și Cercetării a fost în anul 2020 de 30,5 miliarde lei. La un PIB estimat pentru anul 2020 de către Comisia Națională de Prognoză la valoarea de 1050,5 miliarde lei, bugetul Educației a însemnat 2,9%.

PIB-ul estimat pentru 2021 este de 1135,3 miliarde lei, conform celei mai recente prognoze a CNP.

Estimarea de buget pentru Ministerul Educației făcută anul trecut de către Ministerul Finanțelor, în Legea Bugetului, era de 31,39 miliarde lei.

Dacă s-ar aloca un asfel de buget, ar însemna o alocare de 2,76% din PIB, dar cu o creștere a sumei nominale de 900 de milioane de lei.

Foto: USAMV


3 comments
  1. Nu cred că este momentul potrivit ca să se susțină evaluările naționale la clasele a 2,a 4,a 6, cum au fost anulate ultima oară ,de ce nu și în acest an,după cursurile online?

  2. Vai de capul învățământului, al guvernului…ca Câțu…ca Anisie…ca Câmpeanu…A tunat şi i-a…trosnit şefi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Buzau: 10 clase de învățământ dual au fost înființate ca urmare a solicitărilor mediului de afaceri. Elevii din școlile duale beneficiază de bursă de 300 de lei lunar la care se adaugă o bursă de la compania la care fac practica, masă, cazare

Zeci clase de învățământ profesional în sistem dual – cu practica la companii – au fost înființate pentru anul școlar următor, la solicitarea agenţilor economici, a anunţat conducerea Inspectoratului Şcolar…
Vezi articolul

Președintele Consiliului Județean Bihor anunță investiții într-o clasă în sistem dual, după modelul şcolii Kronstadt din Braşov: Pe lângă elevi, se vor putea pregăti profesional şi adulții, contracost

Președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, a anunțat marți că din toamnă elevii care se specializează în sistem dual ca sudori, la Liceul tehnologic din Cadea, vor putea învăța cu…
Vezi articolul

Ministerul Educației anunță că nu sunt bani pentru ca bursele elevilor să fie măcar 100 de lei. Era nevoie de 360.000 de lei pentru 400.000 de elevi. Instituția prezintă informații false într-un comunicat public

Într-un comunicat emis de Ministerul Educației după ședința de Guvern din 9 septembrie 2019, în care Executivul a aprobat o hotărâre de guvern prin care a impus autorităților locale să…
Vezi articolul