Peste 1.200 de elevi cu 10 la Bac și Evaluarea Națională vor primi bani de la Guvern și în acest an – proiect de HG

4.100 de vizualizări
Foto: © Alberto Mihai | Dreamstime.com
Elevii care au luat media 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat vor primi din partea Guvernului sume de bani, potrivit unui proiect de hotărâre publicat în dezbatere publică de Ministerul Educației. Este o decizie care se ia an de an, fără excepție, și care alocă aceleași sume pentru elevi ca și în trecut: 1.000 de lei pentru Evaluarea Națională, 3.000 de lei pentru Bacalaureat. Anul acesta sunt 1.207 elevi premiați.

Singura noutate din proiectul de HG, față de proiectul din anii trecuți, este înlocuirea pasajului citat din programul de guvernare al PSD cu cel din programul de guvernare al PNL. În rest, justificările din nota de fundamentare sunt aceleași, copiate de la un an la altul într-un exercitiu de autoplagiat perpetuu, care are loc, în mod paradoxal, într-un act normativ în care se premiază „excelența” și „performanța”.

Cum motivează oficialii oferirea de bani acestor elevi

„Prezentul proiect de act normativ urmărește crearea cadrului normativ al stimulării performanței școlare înalte din învățământul preuniversitar, răspunzând cerințelor actuale determinate de schimbările produse în legislația și practica națională și internațională”.

În anul 2020, un număr de 315 absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020 (cu 80 mai mulți decât în 2019), iar 892 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională (cu 433 mai mulți față de 2019).

Sumele alocate vor fi urmptoarele:

  • 945.000 lei pentru 10 la bac;
  • 892.000 lei pentru 10 la EN.

În total suma este de 1.837.000 lei.

„Ținând cont că este vorba de tineri absolvenți de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învățătură, care au toate șansele să continue să obțină performanțe în învățământul liceal, respectiv în învățământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional și personal”, se arată în proiectul citat.

Exact cu aceleași cuvinte ca în ceilalți ani, autorii actului normativ scriu că „în contextul menționat anterior, apreciem că performanța lor este excepțională și merită evidențiată, stimulată și celebrată. Acest lucru constituie un semn de apreciere pentru rezultatele lor și o invitație către întreaga populație școlară la un învățământ de performanță înaltă”.

Foto: © Alberto Mihai | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectele legilor educației nu îi sprijină pe olimpicii internaționali care vor să meargă la facultate în România, atrag atenția reprezentanți ai inspectoratelor din Botoșani și Suceava: “Prin mâna mea au trecut 70 de olimpici internaționali. În țară au rămas doar doi”

Proiectele de legi ale educației ar trebui să ofere mai mult sprijin olimpicilor internaționali pentru a-i determina să continue studiile în țară, în loc să plece în străinătate, au atras…
Vezi articolul

Guvernul: Premierul a cerut Ministerului Afacerilor Interne anchetarea de urgență a cazului semnalat de publicația G4Media/ Ciucă: Nu voi tolera niciodată astfel de încercări de intimidare la adresa jurnaliștilor

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut ministrului Afacerilor Interne anchetarea de urgență a cazului semnalat de publicația G4Media, privind amenințarea soției jurnalistului Cristian Pantazi, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro. Potrivit…
Vezi articolul

Posibilitatea ca școala să decidă cursuri față în față pentru toate clasele, chiar dacă localitatea este în scenariul 2, precum și permiterea interacțiunii profesor-elev – cerute oficial de părinți. Propunerile de modificare a ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației

Posibilitatea interacţiunii profesor-elev prin deplasarea elevului la tablă şi a profesorului la banca elevului, acordarea către școală a puterii de a decide să cheme la cursuri față în față și…
Vezi articolul

Ministerul Finanțelor constată abia după un an că o prevedere introdusă prin ordonanță de urgență în Legea Educației, anul trecut, care vizează transportul elevilor, „este neclară astfel încât nu poate fi aplicată”

Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscale pentru 2023, în care apar și noi reguli pentru decontul transportului elevilor.…
Vezi articolul
angajatori caută să recruteze studenți

DOCUMENT Cursuri online printr-o platformă gratuită, recomandate de Ministerul Educației către toate cadrele didactice: “Soluția pentru continuarea activităților didactice este desfăşurarea lor exclusiv online”

Ministerul Educației a găsit o soluție gratuită prin care toate școlile pot face cursuri online, în perioada în care cursurile sunt suspendate din cauza noului coronavirus. Prin două adrese trimise…
Vezi articolul