Ministerul Educației și Cercetării anunță că joi, la ora 14:00, ministrul Daniel David și secretarii de stat vor prezenta într-o conferință de presă noile proiecte de planuri-cadru pentru liceu. Este vorba despre proiectele amânate consecvent de ultimii trei miniștrii ai Educației.
„Joi, 30 ianuarie, cu începere de la ora 14:00, ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, va susține o conferință de presă pe tema planurilor-cadru pentru învățământul liceal. Precizăm că acestea urmează a fi lansate – în faza de proiect – în consultare publică vineri, 31 ianuarie.
Evenimentul se va desfășura la sediul Ministerului. Vor participa alături de minstrul Daniel David și secretarii de stat din cadrul MEC”, potrivit anunțului instituției.
Conferința va fi transmisă pe pagina de Facebook a ministerului și va putea fi următită și pe Edupedu.ro.
UPDATE Edupedu.ro a redat principalele modificări anunțate de reprezentanții MEC:
Articol în curs de actualizare
Informații de context
Planurile-cadru conțin disciplinele pe care trebuie să le urmeze elevii din România și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei materii, pentru fiecare an de studiu, filieră, profil și specializare.
Posibilitatea de organizare a unui bloc orar care să permită participarea la un opțional comun pentru elevii din clase diferite, de la același nivel de studiu, a fost introdusă în ROFUIP 2024. Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin ordinul de ministru nr. 5.726 din 6 august 2024, a fost publicat în Monitorul Oficial.
Iată ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023:
Art. 86 – „(3) Curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, denumit în continuare CDEOȘ, se constituie din disciplinele/domeniile de studiu, este propus pentru toți elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal, filiera teoretică și filiera vocațională, și este elaborat la nivel național, regional, local sau la nivelul unității de învățământ. Elevul are posibilitatea de a alege disciplinele/domeniile de studiu, din oferta școlii, în funcție de propriile nevoi și interese de cunoaștere.
Amintim că elevii care au început clasa a VIII-a pe 9 septembrie 2024 ar fi trebuit să învețe la liceu după programe școlare noi și să dea un Bacalaureat cu cel puțin 5 examene scrise și 4 de competențe, potrivit Legii Deca-Iohannis. Or, la nivel de liceu, lansarea noilor planuri-cadru a fost amânată în mod repetat pe parcursul ultimului an, sub diverse pretexte, în condițiile valului de alegeri programate în 2024 – locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale, o ultimă țintă propusă pentru punerea lor în consultare fiind ianuarie 2025.
În martie 2022, Edupedu.ro a scris că aproape 250 de elevi de la clasa a XII-a de la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din București merg doar 3 zile pe săptămână fizic, la școală, pe un orar flexibil “de tip american“, în care mai fac doar materiile pentru Bac.
1 comment
De ce nu dați acces la conferința de presă?