Standardizarea structurii anului școlar, cu 36 de săptămâni de școală pentru elevii de clasele a IX-a – a XI-a și 34 de săptămâni de școală pentru elevii claselor a XII-a, indiferent de filieră – propunerea oficială a Ministerului Educației care lansează noile planuri-cadru pentru liceu

16.783 de vizualizări
Prezentarea filosofiei noilor planuri-cadru pentru liceu / Foto: Edupedu.ro
Ministerul educației propune oficial o standardizare a structurii anului școlar pentru elevii de liceu, indiferent de filieră. Elevii de clasele a IX-a, a X-a și a XI-a ar urma să aibă 36 de săptămâni de școală, la fel ca anul acesta, dar de data aceasta stabilite pe termen lung prin planurile-cadru lansate astăzi în dezbatere de Ministerul condus de Daniel David și care nu ar mai putea fi modificate anual, așa cum este practica în prezent. Elevii din clasele a XII-a ar urma să aibă 34 de săptămâni de școală, tot ca în prezent, dar pe toate filierele, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă organizate la Minister Gabriel Vrânceanu, șeful serviciului de Dezvoltare Curriculum.

Ministrul Daniel David propune ca la liceu să fie menținute cele 5 module, precum și săptămânile Școala Altfel și Săptămâna Verde.

„Standardizarea structurii anului școlar o considerăm importantă din toate punctele de vedere. […] O standardizare a duratei anului școlar ne permite să avem un buget clar de ore în baza căruia să facem programele”, a declarat Gabriel Vrânceanu, șeful serviciului de Dezvoltare Curriculum din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, din Ministerul Educației.

Elemente din noul plan-cadru pentru liceu, prezentate la Ministerul Educației / Foto: Edupedu.ro

Și anul școlar în curs, 2024-2025, are 36 de săptămâni de cursuri pentru elevii de clasele a IX-a – a XI-a și tot 34 de săptămâni de cursuri, cum este propus și în noul plan-cadru, pentru elevii de clasele a XII-a. Noutățile sunt introducerea săptămânilor de cursuri în planul-cadru și renunțarea la stabilirea lor anual, prin ordin de ministru, precum și stabilirea celor 36-34 de săptămâni de cursuri pentru elevii de la toate filierele, nu doar pentru cei de la teoretic.

Secretarul de stat Bogdan Cristescu a declarat, în aceeași conferință de presă, că „planurile acestea cadru vizează 4 ani, deci vom vedea rezultatele la 4 ani de la implementare. Uitați-vă la testarea TIMSS, unde abia la 2 cicluri de învățământ am avut rezultate și o creștere remarcabilă. Sigur, implementăm și instrumente de monitorizare a aceea ce se întâmplă la clasă, dar ca să ajungem în clasă trebuie să parcurgem etapele” care încep cu planurile-cadru, programe școlare, formare, manuale.


4 comments
  1. Formatul cu 5 module este foarte bun, adecvat; o vacanta dupa 6-7 saptamani de scoala si o singura medie incheiata. Insa Scoala Altfel trebuie eliminata; Saptamana Verde este suficienta pt activitati extracurriculare educative. Motivele sunt cat se poate de obiective.

  2. Să scoată cele două Istorii în plus, sunt importante, dar se pot preda la Istoria obișnuită deja în trunchiul comun, nu se pot dedica 2 ani întregi studiului unui popor străin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

PROIECT Matematică-Informatică, Biologie-Chimie, Istorie-Psihologie, Teologie didactică – Limba și literatura română, în lista programelor de licență didactică cu dublă specializare / Lista completă a specializărilor – document

Lista programelor de licență didactică cu dublă specializare a fost pusă în consultare publică de Ministerul Educației. Un asemenea program cuprinde o specializare principală și una secundară. Este vorba despre proiectul…
Vezi articolul

Directorul unui colegiu din municipiul Iaşi este acuzat de DNA că ar fi primit bani pentru transferul unui elev de la o școală la alta / În dosar au mai fost trimise în judecată o educatoare și o directoare de grădiniță

Gheorghiţă Nistor, în calitate de director al Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” din municipiul Iaşi, în august 2023, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Potrivit unui comunicat DNA,…
Vezi articolul

OpenAI, creatoarea ChatGPT, lansează un nou model puternic de inteligență artificială, GPT-4 / Într-o simulare a examenului de barou, noul model a obținut un punctaj la nivelul primilor 10% dintre cei care iau testul

OpenAI, creatoarea chatbotului de succes ChatGPT, a declarat marţi că începe să lanseze un model puternic de inteligenţă artificială cunoscut sub numele de GPT-4, transmite Reuters, citată de News.ro și…
Vezi articolul