China, fruntașă la producție dar restanțieră la inovație, ia măsuri pentru a-i atrage pe studenții de elită spre studii științifice de bază. Miza: cercetarea

156 de vizualizări
Foto: Pexels.com
China, țară devenită lider mondial în producție, dar care are restanțe mari în domeniul cercetării și inovației, unde Occidentul deține supremația, ia măsuri pentru ca studenții de elită să se îndrepte spre domenii ce susțin cercetarea în domenii-cheie, scrie Times Higher Education. Publicația arată că un număr de 36 de universități, inclusiv cele mai mari instituții de învățământ superior din statul comunist, au primit sprijin să dezvolte programe care să-i atragă pe sudenți către domenii ce răspund “cererii strategice semnificative”.

Potrivit unui anunț al Ministerului Educației de la Beijing, citat de THE, printre instituțiile incluse în program se numără universități-lider precum Tsinghua, Beijing, Universitatea Chineză de Științe și Tehnologie, Zhejiang și Fudan.

Inițiativa acoperă științe fundamentale pentru cercetarea de bază – matematica, fizica, biologia, chimia – dar și materii precum producția de tehnologie și software, noi materiale, tehnologii inteligente și securitatea de stat, sau unele materii umaniste precum istoria, filosofia și chineza antică.

Sunt excluse domenii de mare interes pentru tineri, precum afacerile, managementul, medicina sau științele inginerești.

Publicația citată arată că elevii selectați vor fi încurajați să se înscrie la studii în domeniile de interes strategic printr-o serie de avantaje, de la burse la mentorat și recomandări de angajare la absolvire. Ei vor avea, în schimb, constrângeri în schimbarea domeniului principal de studiu, în timpul facultății.

Sursa citată amintește că, în ianuarie, premierul Li Keqiang a arătat că țara sa are o slăbiciune când vine vorba despre cercetarea de bază, fapt pentru care China are de suferit în domeniul inovației.

Foto: Pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lovitură pentru familiile care își duceau copiii la peste 300 de after school-uri private: acestea nu mai pot fi organizate în aceeași clădire cu grădinițe private. Christian Comșa, Asociația Școlilor Particulare: Normele vin foarte târziu, s-au făcut investiții, s-au înscris copiii la after

Peste 300 de after school-uri private nu mai pot funcționa în acest an școlar, pentru că erau organizate în spații comune cu grădinițe private. Interdicția apare cu doar două săptămâni…
Vezi articolul