China, fruntașă la producție dar restanțieră la inovație, ia măsuri pentru a-i atrage pe studenții de elită spre studii științifice de bază. Miza: cercetarea

157 de vizualizări
Foto: Pexels.com
China, țară devenită lider mondial în producție, dar care are restanțe mari în domeniul cercetării și inovației, unde Occidentul deține supremația, ia măsuri pentru ca studenții de elită să se îndrepte spre domenii ce susțin cercetarea în domenii-cheie, scrie Times Higher Education. Publicația arată că un număr de 36 de universități, inclusiv cele mai mari instituții de învățământ superior din statul comunist, au primit sprijin să dezvolte programe care să-i atragă pe sudenți către domenii ce răspund “cererii strategice semnificative”.

Potrivit unui anunț al Ministerului Educației de la Beijing, citat de THE, printre instituțiile incluse în program se numără universități-lider precum Tsinghua, Beijing, Universitatea Chineză de Științe și Tehnologie, Zhejiang și Fudan.

Inițiativa acoperă științe fundamentale pentru cercetarea de bază – matematica, fizica, biologia, chimia – dar și materii precum producția de tehnologie și software, noi materiale, tehnologii inteligente și securitatea de stat, sau unele materii umaniste precum istoria, filosofia și chineza antică.

Sunt excluse domenii de mare interes pentru tineri, precum afacerile, managementul, medicina sau științele inginerești.

Publicația citată arată că elevii selectați vor fi încurajați să se înscrie la studii în domeniile de interes strategic printr-o serie de avantaje, de la burse la mentorat și recomandări de angajare la absolvire. Ei vor avea, în schimb, constrângeri în schimbarea domeniului principal de studiu, în timpul facultății.

Sursa citată amintește că, în ianuarie, premierul Li Keqiang a arătat că țara sa are o slăbiciune când vine vorba despre cercetarea de bază, fapt pentru care China are de suferit în domeniul inovației.

Foto: Pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Florin Pogonaru, Asociația Oamenilor de Afaceri, către ministrul Educației: Trebuie să vă asumați politic testarea competențelor la elevi și la profesori. Ni s-a spus de către guverne succesive că asta e risc politic

Asumarea testării reale pentru pentru competențe digitale a elevilor și a profesorilor, a fost cerută de Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Monicăi Anisie, ministrul Educației, într-o…
Vezi articolul

Marian Preda și Cristian Preda – candidați oficiali în alegerile pentru funcția de rector la Universitatea din București, programate pentru 6 decembrie. O a treia candidatură a fost invalidată

Cei doi reprezentanți ai Universității din București care și-au anunțat candidatura la funcția de rector pentru următorii cinci ani, rectorul în exercițiu Marian Preda și decanul Facultății de Științe Politice,…
Vezi articolul

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, numit consilier onorific al premierului Ciucă pe chestiuni legate de Spațiul European al Educației și Spațiul European al Cercetării

Marilen Gabriel Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara și parlamentar PNL, a fost numit, marți, consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă “pentru sprijinirea participării universităților românești la programele…
Vezi articolul