Facultatea de Economie din Iași a mărit cu până la 1.500 de lei taxa de studii „fără nicio consultare prealabilă a studenților sau măcar o simplă informare a studenților reprezentanți”. LSE Iași: Dat fiind contextul economic generat de pandemie, studenții de la taxă ar putea renunța la facultate

2.840 de vizualizări
locuri în cămine - Studenția online
Foto: Pexels.com
Consiliul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor Iași a aprobat, vineri, în ședință, o propunere de creștere a taxelor de școlarizare cu sume cuprinse între 1.000 (pentru studenții de la licență) și 1.500 lei (pentru studenții de la master), propunere care nu a fost inițial pe ordinea de zi, potrivit LSE Iași. Studenții au anunțat că se opun acestor creșteri „care nu sunt justificate, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor având o situație financiară bună, reușind să facă economii de la an la an”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației „Liga Studenților Economiști” Iaşi (LSE Iaşi). Ei avertizează că o bună parte a studenților înmatriculați la „taxă” ar putea fi nevoiți să renunțe la facultate din cauza acestor scumpiri de taxe, venite pe fondul crizei economice.

Reprezentanții studenților spun că ședința a fost convocată cu 24 de ore înainte, având un singur punct: „Avizarea condițiilor de admitere pentru anul 2022”. Nu a fost transmis membrilor niciun document sau propunere din partea conducerii Facultății cu privire la realele puncte de dezbatere din cadrul întâlnirii, adică legate de creșterea taxelor, spun studenții.

„În cadrul ședinței, unde au participat extrem de puțini membri, fără nicio consultare prealabilă a studenților sau măcar o simplă informare a studenților reprezentanți, s-a votat majorarea taxelor de școlarizare. Singurele voturi împotriva acestei propuneri au fost exprimate de către studenții reprezentanți în această structură academică. Din păcate, doar doi studenți sunt actualmente membri în Consiliul Facultății, celelalte locuri fiind vacante. Deși noii studenți reprezentanți în Consiliu pentru a ocupa locurile vacante au fost aleși, conducerea a pus la vot propunerea de creștere a taxelor înainte de a valida noii studenți reprezentanți”, explică studenții.

Ei avertizează că „dat fiind atât contextul economic, cât și cel sanitar generat de pandemia de SARS-CoV-2, această măsură ar putea determina ca o bună parte a studenților înmatriculați în regimul de studii „cu taxă” să renunțe la facultate, nedispunând de suportul financiar necesar. Mai mult decât atât, dorința conducerii FEAA este aceea ca taxele să crească treptat până la nivelul de 6.500 lei per an, creștere cu aproximativ 116% față de valoarea actuală, pentru studenții ciclului de licență. În cadrul ședinței de Consiliu au existat discuții și pe fondul creșterii taxelor din cadrul Școlii Doctorale a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, de la 6.000 lei, la o sumă cuprinsă între 8.000 și 10.000 lei, discuții care au fost, din fericire, amânate”.

  • Studenții spun că un motiv al conducerii Facultății ar fi „alinierea la finanțarea de bază pentru studenții de la buget”.

„Însă cuantumul invocat de conducere presupune și finanțarea suplimentară și, în plus, creșterea finanțării de bază în ultimii ani a fost dată aproape exclusiv de creșterea salariilor, acordarea sporurilor, investiții în cercetare etc. și aproape deloc legate de impactul asupra studenților, adică mai nimic nu s-a schimbat. Ce va schimba creșterea taxelor și care este scopul ei, în contextul în care FEAA are excedent bugetar?”, se întreabă reprezentanții studenților.

Astfel, Liga Studenților Economiști și studenții reprezentanți din Consiliul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, din Senatul Universitar și din Consiliul de Administrație, solicită renunțarea de urgență la ideea de creștere a taxelor.


1 comment
  1. ,,Stirea” asta-i cam ca aia ca benzina s-a scumpit fara sa fie facut un referendum pt. a cunoaste si parerea soferilor. Nici sondaj nu s-a facut. Ca sa nu mai vorbim de paine, lapte, oua …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Registrul Matricol al Universităților din România va deveni interoperabil cu alte baze de date ale altor instituții, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate joi de Guvern. Cîmpeanu: „Vom putea să avem pentru prima oară informații despre viitorul absolvenților universităților românești”

Registrul Matricol al Universităților din România va deveni interoperabil cu alte baze de date de la alte instituții, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate joi de Guvern. Măsura a fost luată…
Vezi articolul

„Psihologul ne-a recomandat să o mutăm de urgență” – mărturiile părinților care și-au retras copiii de la clasa învățătoarei din Târgu Mureș care-i umilea și agresa fizic și verbal pe elevi

Părinții care și-au retras elevii de la clasa învățătoarei Alexa Mariana de la școala gimnazială „Romulus Guga” din Târgu Mureș continuă să scrie pe adresa redacție@edupedu.ro. Doi părinți care și-au…
Vezi articolul

Asistentele din școli și grădinițe trec la autoritățile locale / Inspectoratele școlare centralizează situația personalului medical din unitățile de învățământ, potrivit procedurii publicate în Monitorul Oficial

Din ianuarie 2024, asistentele din școli și grădinițe sunt preluate de autoritățile locale, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Inspectoratele școlare centralizează situația personalului medical din unitățile de învățământ, conform…
Vezi articolul

Miza serviciilor în blocarea doctoratelor de la publicare – “protejarea deținătorilor de titlu de doctor care au legături cu serviciile secrete și forțele de ordine din universitățile militare”, acuză Liga Studenților Iași

Blocarea publicării tuturor tezelor de doctorat “pe motiv de GDPR”, prin încălcarea legii educației, are ca principală miză “protejarea tuturor deținătorilor de titlu de doctor care au legături cu serviciile…
Vezi articolul