Facultățile de Matematică și Informatică de la opt universități din țară, din Consorțiul Universitaria, solicită ministrului Daniel David să introducă prin legile învățământului obligativitatea ca viitorii profesori de matematică de liceu să urmeze și licență, și masterat de specialitate. Cererea vine într-un memoriu mai amplu, prin care mai cer și ca profesorii să poată urma masteratul didactic cu finanțare de la buget.
„Considerăm că este utilă și oportună menținerea unor condiții suplimentare privind pregătirea de specialitate, necesare pentru a preda la liceu, unde nivelul de complexitate și abstractizare a materiei, cel puțin la disciplina matematică, este semnificativ mai ridicat. Considerăm că, cel puțin pentru cadrele didactice cu drept de predare la ciclul liceal nu trebuie redusă durata actuală a studiilor de licență + master (de 3+2 ani)”, scriu reprezentanții facultăților de matematică (și informatică) de la universități din București, Iași, Cluj-Napoca, Sibiu, Craiova, Galați, Constanța și Timișoara.
„Prin urmare, solicităm completarea art. 176, litera (e) din Legea 198/2023 prin introducerea obligativității urmării unui program de studii de licență de specialitate și a unui master profesional/de cercetare de specialitate, pentru ca un cadru didactic să aibă dreptul de a preda la ciclul liceal”, continuă ei în memoriu, care poate fi descărcat mai jos din articol.
Decanii sau șefii de departamente mai solicită în memoriul către ministrul Educației și Cercetării și „crearea posibilității de a urma simultan, cu finanțare de la bugetul de stat, a unui program de master profesional sau de cercetare de specialitate și a masteratului didactic în specialitatea respectivă, sau a modulului 2 de formare psiho-pedagogică. Propunem astfel modificarea art. 35, alin. (7) din Legea învățământului superior 199/2023 astfel:
- O persoană poate beneficia de finanțare de la bugetul de stat pentru un singur program de studii universitare de scurtă durată, pentru un singur program de studii universitare de licență, pentru un singur program de studii universitare de master și pentru un singur program de studii doctorale. Prin excepție, studenții sau absolvenții unui program de studii universitare de master care beneficiază sau au beneficiat de finanțare de la bugetul de stat pot urma un program de studii universitare de masterat didactic cu finanțare de la bugetul de stat.
Subliniem că această prevedere completează și este în spiritul art. 107, alin (1) din Legea învățământului superior 199/2023, care prevede posibilitatea de a urma în paralel masteratul didactic cu studii postuniversitare pentru a obține altă specializare”.
Altă cerere din documentul prezentat miercuri de Edupedu.ro este și de completare a listei programelor de licență cu dublă specializare prevăzute în Ordinul nr. 6.634/2024, astfel încât să fie incluse și combinațiile care implică disciplina matematică. Deși au fost transmise propuneri în acest sens de către universități și reprezentanții ARACIS, acestea nu au fost integrate în anexa ordinului. Se propune adăugarea unor specializări precum Matematică-Informatică, Matematică-Fizică, Matematică-Biologie sau Matematică-Finanțe și bănci, argumentând că acestea sunt esențiale pentru formarea viitorilor profesori și specialiști din domeniile interdisciplinare.
Iar reprezentanții facultăților de matematică solicită și o revizuire a structurii planurilor de învățământ pentru programele de licență didactică cu dublă specializare și pentru masteratele didactice, astfel încât pregătirea de specialitate să fie reflectată în numărul de ore și credite alocate.
Ei propun, conform aceluiași document, ca disciplinele fundamentale, de specialitate și complementare aferente fiecărei specializări să reprezinte cel puțin 96 de credite (aproximativ 40% din total) în cazul licenței didactice și cel puțin 60% în cazul masteratelor didactice (36 de credite pentru programele de două semestre și 54 de credite pentru cele de trei semestre). De asemenea, solicită ca aceste programe să fie gestionate de facultățile care coordonează domeniul științific principal și să beneficieze de aceeași finanțare ca și programele de specialitate.
DOCUMENT Memoriul celor opt Facultăți de Matematică (și Informatică) către ministrul Educației și Cercetării (MEC), Daniel David (sursa):
Memoriul adresat ministrului Educației este semnat de reprezentanții a opt facultăți de matematică și informatică din România, membre ale Consorțiului Universitaria. Printre semnatari se numără Răzvan Lițcanu, decanul Facultății de Matematică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, alături de Dumitrel Ghiba, directorul Departamentului de Matematică, și Marius Apetrii, prodecan al aceleiași facultăți. De la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca au semnat Marcel Șerban, decanul Facultății de Matematică și Informatică, și Andrei Mărcuș, directorul Departamentului de Matematică. Din partea Universității din București, semnatari sunt Cătălin Gherghe, decanul Facultății de Matematică și Informatică, și Ionel Popescu, directorul Departamentului de Matematică.
Universitatea din Craiova este reprezentată prin Ionel Rovența, director al Departamentului de Matematică, iar de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a semnat Monica Aprodu, membră a Consiliului Departamentului de Matematică și Informatică. De la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, documentul este susținut de Florin Sofonea, decanul Facultății de Științe, și Mugur Acu, directorul Departamentului de Matematică și Informatică. Universitatea „Ovidius” din Constanța este reprezentată prin Maria-Gabriela Badea, prodecan al Facultății de Matematică și Informatică, și George Cîrlig, prodecan al aceleiași facultăți. De la Universitatea de Vest din Timișoara, printre semnatari se numără Bogdan Sasu, director al Departamentului de Matematică.
Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
13 comments
ar exista masura asta de ceva vreme, nu ? sau ceva oarecum similar…in fine, o protecție de breaslă ca oamenii buni din exterior sa nu poate intra in sistem decât cu pile, oare de ce multe domenii mai noi din privat nu au această protecție ? de ex. programator poate fi oricine arata că poate să îndeplinească o cerință a clientului, gen un site de cumpărături online funcțional
și să nu amintim iar de risipa bugetară din titlul articolului
Bani de la BUGET peste tot când bugetul este cu piciorul în groapa de mult timp.Oare nu mai verifica nimeni cum se duc și unde banii de la Buget?Ia mai măriți cum trebuie și salariile de la patronat ca,noi parca nici nu mai existam.Toata ziua se discuta doar de bogătașii de la Buget.Ar trebui sa trăiască și ei cu minim pe economie deoarece mulți dintre ei nu produc nimic și iau salarii mari.
Prostii absolute, fac direct doctorat după masterat şi mai bine predau doar la facultate sau lucrez în privat.
O să mai predea ChatGPT matematică în licee, fizica si chimia e deja la liber fiindcǎ nici in școlile mari nu mai vine nimeni ca să predea.
Sunt total deconectați de la realitate. Deja au descurajat generații întregi de noi profesori, cu o măsură de genul o să se lasă chiar toți. Psihopedagogia era o glumă proastă la matematică la UBB cu profesori care n-au predat niciodată intr-o școală…
Corect! Orice prost poate copia cu chat gpt , rezolvă problemele pas cu pas, face eseuri, referate, îți răspunde la orice întrebare, până și la desen gândește în locul tău. Iei un telefon de la elev, el mai are unul . Unii iau bursă de merit pe copiat și nu sunt capabili de nimic. Totul e fake azi. Modulul de pedagogie nu te pregătește pentru ce va trebui să ști să faci din primul minut in care intri în clasă. Se presupune că dacă ești adult te descurci, că înveți tu. De fapt ai putea ieși la pensie (la 65 de ani) și să ai un model de relaționare disfuncțional. Tu vei face ceea ce îți aduci aminte că au făcut profesorii tăi . Tu însuți nu te mai schimbi după 25 de ani.
Măcar în ultimul ceas să le vina mintea la cap ,și să facă ce trebuie cu sistemul de învățământ! Să nu se mai facă admiterii pe dosare,ci pe baza de examene !
Da,da.Ore particulare fiscalizate.De acolo se ingrasa porcul.Case de lux,vacante,mașini,și haine de firma.O ora de predare a câte 150,200 lei cel putin x 3 copii sau mai multi=mulți bani înr-o zi.Si se mai plâng profesorii.Astea nu le vede nimeni.
Acest lucru este din 2008!! Nu poți preda la liceu dacă nu ai Master în specialitate și modul II psihopedagogic!! Inventam roata?? Cine a scris articolul ăsta nu știe nimic despre învățământ!
Sunt perfect de acord. Acum vin in sistem tineri cu doar 3 ani de facultate, care au dat admitere pe baza de dosar si fara pic de vocatie. numai sa faca o facultate. Nu se compara nici pe departe cu facultatea de 5 ani de altadata si totusi studiile sunt puse pe acelasi taler doar pentru ca ambele variante se finalizeaza cu examen de licenta.
Pai n-ar fi mai simplu ca, cel putin pe didactic, sa existe un sistem de pregatire similar cu al medicilor?
Facultate de 5 (cinci) ani, care sa fie echivalata cu licenta + master. Dupa terminarea facultatii, o perioada similara rezidentiatului, iar dupa terminarea acesteia, o alta perioada similara specializarii din medicina.
Si nu, nu este vorba despre actualele grade 🙂
Si, sa zicem, dupa finalizarea specializarii sa primesti si o patalama care sa spuna ca esti ok si pentru activitati independente (meditatii?). Desigur, fiscalizate.
Si examen de admitere!
in facultate chiar nu fac modul psihopedagogic? ii îndoapă cu mate și atât?! bine,unii deja profesori fiindcă nu i interesează nimic ce tine de psihopedagogie….sunt atotstiutori:)
In facultate (matematica) se face modulul psihopedagogic. Acesta se face optional de catre cei care doresc sa devina profesori. Sunt tineri cu rezultate foarte bune si care doresc sa devina profesori. Sa fie insa si locuri pe care sa le ocupe… Sa nu fii in situatia in care obtii o nota spre 10 la titularizare si sa nu prinzi post. Si anul urmator iar sa dai titularizarea. Si nu cred ca profesorii de la facultate ii indoapa numai cu matematica si se considera atotstiutori….
Si o intrebare: Daca finalizezi specializarea matematica-informatica nu poti oare sa predai ca materie principala matematica si in in secundar informatica?
inainte de al2lea r azboi mondial tatal meu a făcut la scoala normala(liceu pt invatatori)multă psihopedagogie era important nu ce predai ci cum predai ca să înțeleagă copilul …iar acum am o colega la pensie informatician xare a trebui sa facă 2 ani psihopedagogie pt a putea preda în israel