Febra concursului Comper – Învățătoarea Claudia Chiru: Dacă ridicăm ștacheta doar pentru că vrem să ne încordăm să fim mai tari, alunecăm într-o competiție nesănătoasă

36.526 de vizualizări
Matematica din clasele I-IV
Matematica din clasele I-IV
“Zilele acestea am intrat în febra concursului Comper. Dacă nu faci de 100 de puncte, nu ești performant, nu lucrezi la clasă, dacă faci de 100 de puncte forțezi copilul și îl expui presiunii. Dacă copilul face de 100 de puncte, acesta este recompensat, bine văzut și laudat, dacă nu face de 100 de puncte, copilul este certat, arătat cu degetul, demotivat, câteodată ajunge de râsul întregii clase”, scrie învățătoarea Claudia Chiru pe pagina sa de Facebook, despre concursul școlar.

Învățătoare la o școală din București, Claudia Chiru spune că trebuie să rămânem “în programă cu acești copii” și să le fie respectate “stadiile de dezvoltare și nevoile lor de copii de ciclul primar”.

“Dacă noi ridicăm ștacheta doar pentru că vrem să ne încordăm să fim mai tari, alunecăm într-o competiție nesănătoasă care invită și lasă loc multor comentarii”, avertizează învățătoarea.

Claudia Chiru, textul de pe pagina sa de Facebook:

“Zilele acestea am intrat în febra concursului Comper. Dacă nu faci de 100 de puncte, nu ești performant, nu lucrezi la clasă, dacă faci de 100 de puncte forțezi copilul și îl expui presiunii. Dacă copilul face de 100 de puncte, acesta este recompensat, bine văzut și laudat, dacă nu face de 100 de puncte, copilul este certat, arătat cu degetul, demotivat, câteodată ajunge de râsul întregii clase.

Dacă profesorul trece punctaje de 100 de puncte fără număr, este căutat și cotat ca fiind foarte bun, bagă carte în ei, dacă nu trece 100 de puncte fără număr, este un profesor slab, care nu lucrează. Care este adevărul?

Ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc.

Din punctul meu de vedere vreau sa transmit rugămintea de a sta în programă cu acești copii și de a le respecta stadiile de dezvoltare și nevoile lor de copii de ciclul primar. Dacă noi ridicăm ștacheta doar pentru că vrem să ne încordăm să fim mai tari, alunecăm într-o competiție nesănătoasă care invită și lasă loc multor comentarii.

În acest moment ne putem lovi la concursuri de exerciții care se rezolvă aplicând teoria algebrei abstracte denumită suma lui Gauss la clasa a III-a sau numărarea sunetelor și a literelor corespunzătoare cuvintelor care se scriu cu grupuri de litere. Acestea sunt lucruri foarte complicate pentru mintea unui copil de ciclul primar și nu se pot explica pentru a fi cuprinse cu mintea de clasa a III-a sau uneori a II-a, se pot memora după muuulte exerciții, însă această formă ar fi nesatisfăcătoare, pentru că baza se pune temeinic, logic, nu artificial.

Baza se pune în concret, memorarea exercițiilor îi trage pe copii în abstract unde ei nu pot sta deocamdată, căci nu cuprind această dimensiune.”

UPDATE Alexandru Tăbușcă, Conferențiar universitar la Universitatea Româno-Americană: Exercițiile nu sunt deloc de fapt rele

UPDATE Într-un comentariu pe pagina de Facebook Edupedu.ro, Alexandru Tăbușcă, Conferențiar universitar la Facultate de Informatică Managerială a Universității Româno-Americane, spune că “un astfel de concurs/disciplină, la nivel oarecum național cu aceleași subiecte comune, mi se pare un lucru bine-venit. Nu trebuie exacerbată importanța sa, dar are rolul de a obișnui elevii cu un mediu de competiție“.

“A avut și fii-miu chiar Comper vineri (și cred că e și la Mate vinerea aceasta… dacă nu se dă liber că e la școala de stat) și exercițiile nu sunt deloc de fapt rele. Așa numiții ‘itemi’ (…) au fost chiar foarte buni pentru acest nivel (și nu, nu a luat 100 de puncte fii-miu, pentru că nu a fost atent la o întrebare)”, scrie Alexandru Tăbușcă.

Tot într-un comentariu, Claudia Chiru precizează că există concursuri la această categorie de vârstă “pentru că este bine să obișnuim copiii cu organizarea, sructura, timpul necesar, atenția, corectarea etc. Modul în care este folosit acest instrument este greșit“.

 


5 comentarii
  1. Comper e banal!E un test din materia parcursa.Ar trebui sa ne punem un semn de intrebare cand copilul ia punctaj mic la acest concurs….sa ne mobilizam sa inteleaga materia….Nu v ati saturat de pocirea limbii romane la orice colt de strada?Ajutati va copiii sa inteleaga limba romana si nu va ascundeti dupa tot felul de paravane,spuse ale cadrelor didactice care,la randul lor,au tratat superficial materia ,sau ,mai nou,psihologi care stiu ei mai bine si ne indeamna sa crestem o generatie de analfabeti….

  2. buna ziua . doresc sa aflu cu ce sunt recompensati castigatorii concursului Comper la faza Nationala ,clasa a 3 a .

  3. Așa este, principala problemă este lipsa de atemție și răbdare nu lipsa cunoștințelor. Nici nu știu cum să îmi ajut copilul în acest sens.

  4. Eu l-am dat după ore, chiar dacă am stat și eu un plus. Le-am spus ca rămâne cine vrea. Nu se trec în catalog, nu le spun public… Vreau sa fie atenti la cerințe. Și nu au fost. Se grăbesc sa termine. Ei dau lucrarea după 15 min și nu verifica 🙁
    Nici măcar părinților nu le-am spus punctajele. Sa le spună copiii, dacă vor. E un antrenament și atât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Este probabil ca anul școlar și universitar 2020-2021 să se desfășoare integral în regim hibrid și online”, scrie PNL în Programul de guvernare pe Educație. Există „nevoia planificării revenirii la școală post-pandemie”

Partidul Național Liberal, aflat la guvernare, afirmă în programul de guvernare propus electoratului, la capitolul legat de Educație, că “este probabil ca anul școlar și universitar 2020-2021 să se desfășoare…
Vezi articolul

Ministrul Educației a trimis corpul de control la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, după o sesizare care acuză posibile nereguli și abuzuri ale rectorului Lucian Georgescu și ale actualei conduceri

Conducerea Universității “Dunărea de Jos” din Galați este acuzată că ar fi format “un grup infracțional organizat” într-o sesizare anonimă trimisă, cu câteva săptămâni în urmă, mai multor instituții ale…
Vezi articolul
Școala după școală - înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani

Lovitură pentru familiile care își duceau copiii la peste 300 de after school-uri private: acestea nu mai pot fi organizate în aceeași clădire cu grădinițe private. Christian Comșa, Asociația Școlilor Particulare: Normele vin foarte târziu, s-au făcut investiții, s-au înscris copiii la after

Peste 300 de after school-uri private nu mai pot funcționa în acest an școlar, pentru că erau organizate în spații comune cu grădinițe private. Interdicția apare cu doar două săptămâni…
Vezi articolul