Fiecare domeniu din universitățile românești, prezent în Top 500 Shanghai, primește o jumătate de milion de lei, anunță ministrul Educației. Cîmpeanu: 10% din finanțarea de bază a universităților va putea fi cheltuită pentru investiții, printr-un proiect de OUG

641 de vizualizări
Foto: gov.ro
Fiecare domeniu din universitățile românești, prezent în Top 500 Shanghai, va fi finanțat cu o jumătate de milion de lei, a anunțat ministrul Educației după ședința de Guvern de joi, 25 martie. Cîmpeanu a spus că acest lucru se va face printr-un proiect de ordonanță de urgență care este deja pe circuitul de avizare.

Ministrul a mai spus că 10% din finanțarea de bază a universităților va putea fi cheltuită pentru „investiții în beneficiul comunităților academice”.

„Avem pe circuitul de avizare și vom introduce în ședința de guvern, o ordonanță de urgență prin care:

Unu: 10% din finanțarea de bază a universităților va putea fi cheltuit pentru investiții în beneficiul comunităților academice. Este vorba de un maxim de 320 de milioane de lei, 10% din 3,2 miliarde de lei, cât este totalul finanțării de bază în universitățile românești.

Doi: pentru prima oară, în universitățile românești din bugetul Ministerului Educației, 100 de milioane de lei vor fi destinați finanțării instituționale a cercetării din universități. Deci 100 de milioane de lei din bugetul Ministerului Educației, nu al altui minister, vor fi alocați pentru finanțarea instituțională a cercetării, pe bază de performanță, pe baza potențialului pentru cercetare și pe baza strategiilor pentru cercetare ale fiecărei universități.

Trei: Am luat decizia de a finanța cele 10 universități câștigătoare ale competiției de rețele de universități europene, trei în primul apel, șapte în apelor următor, cu o sumă absolut identică cu cea cu care finanțează aceste proiecte Uniunea Europeană. Deci, cu alte cuvinte, cât dă Uniunea Europeană, indiferent cât dă, exact atât va da și România, prin Ministerul Educației.

Este modalitatea prin care încurajăm performanța.

Patru: avem nouă universități care sunt prezente în Top 500 Shanghai, cu 14 domenii. Fiecare din aceste domenii va fi finanțat cu jumătate de milion de lei pentru fiecare domeniu, deci cu 500.000 de lei. Este o altă modalitate de încurajare a performanței. Top 500 Shanghai, știm cu toții, cred, că este cel mai redutabil top. Acestea ar fi lucrurile la nivel de învățământ superior”, a declarat Cîmpeanu.

Foto: gov.ro


1 comment
  1. Cine zice asta? Ala de isi dadea demisa daca bugetul educatiei nu e cel mai mare ever, ala de zicea ca la 6 la mie se intra online, ala care a schimbat structura anului scolar dupa calcule astronomice, a doua zi refacute, ala de zice ca saptamanile online se recupereaza cu saptamani fizice azi si maine o intoarce ca de fapt numai una se recupereaza si aia online dar numai de catre prostii care nu au situatia scolara gata, ca oricum nu se mai preda nimic ca, ce dracu nu ati avut tot timpul sa predati! E ala de ii pasa de pierderile din invatatmant …de vine in fiecare seara, primit cu aplomb de una bucata televiziune la care moderatorul uita ca e jurnalist in primul rand si nu fan sorinel de la agronomie, vine sa ne spuna cat ii plange el pe elevii saraci si de la tara, deopotriva cu astia de la oras ca bat mongea si o ard pe coclauri si nu jnvata nimic! Dar cind iti dicteaza premierul una, alta uiti dracu si de structura anului scolar dar de niste ametiti de copii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Dacă bolnavii intră în spital având un test PCR, nu văd de ce am face o diferențiere” în cazul studenților – ministrul Educației, despre cazul UMF Iași / Liga Studenților din Iași: ce face universitatea e “o ingerință total extralegală”

“Nu este îngrădit niciun drept” în cazul deciziei Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, de a permite participarea în format fizic la examene doar pentru studenții…
Vezi articolul