Ministrul Educației Daniel David, validat în comisiile de specialitate pentru un nou mandat în cabinetul Bolojan, a spus că programul pilot Școală până la ora 17 trebuie să se desfășoare în colaborare cu diverse companii, și cu autoritățile locale”.
- Amintim, în programul de guvernare al premierului Bolojan se propune pilotarea și generalizarea programului Școală după Școală de la 8 la 17.
Daniel David a explicat de unde ar trebui să vină fondurile pentru pilotarea programului Școală până la ora 17. La audierea din comisiile de învățământ reunite din Parlament, Daniel David a spus că fondurile pentru desfășurarea programului propus în programul de guvernare „trebuie să vină prin colaborarea pe care o avem cu diverse companii, diverse firme și cu autoritățile locale”.
„Dezvoltarea și susținerea programului «Școală după școală», prin asigurarea unui
cadru legal clar, care să stimuleze și să încurajeze primăriile și agenții economici
să investească în activități educative complementare, inclusiv pilotarea și
generalizarea programului Școală de la 8 la 17. Celelalte programe se află deja în
derulare și se vor susține în baza unei analize cost-beneficiu”, se menționează în programul Bolojan.
Redăm declarația lui Daniel David
„Există o prevedere specifică prin care spuneam că școala trebuie deschisă treptat și spre specialiști și pe colaborarea cu firme și cu autoritățile locale.
De exemplu, vorbeam de Școală după Școală și de pilotarea programului până la ora 17:00, în care efectiv fondurile, așa cum am spus și în programul de guvernare trebuie să vină prin colaborarea pe care o avem cu diverse companii, diverse firme și cu autoritățile locale. Cel puțin în faza de pilotare până vedem că merge. Dacă va funcționa în faza de pilotare poate peste un an, doi suntem mai într-o formă mai bună financiar și ce am pilotat și am arătat că funcționează. vom putea generaliza după ceea întregul sistem”.
Informații de context
Programul “Şcoala de la 8 la 17”, propunere inițiată de USR pentru a fi inclusă în legea Educației nr 198/20223, a fost respinsă în timpul mandatului fostei ministre a Educației Ligia Deca, în aprilie 2023. Parlamentarii USR acuzau “lipsa de viziune” a modificărilor la legile Educaţiei.
Aceștia spuneau că introducerea unui program şcolar “de la 8 la 17″, timp în care, pe lângă orele prevăzute în programă, copiii ar beneficia de o masă caldă la prânz şi, opţional, ar fi putut să rămână să facă teme, ore remediale, pregătire pentru olimpiade sau să se bucure de activităţi extraşcolare (teatru, sport, vizite la muzee), în mod gratuit, ar reprezenta schimbare radicală şi reală de viziune pentru educaţia copiilor, potrivit unui comunicat de presă.
De asemenea, o analiză Salvați Copiii recentă remarca faptul că extinderea programului „Școală după școală”, printre problemele urgente ale educației, neincluse în raportul QX al ministrului Daniel David.
De precizat, programul național pentru cantine școlare va fi implementat după stabilizarea economico-financiară, scrie în programul de guvernare.
10 comments
Bun ,am înțeles ideea ! Dar pt un copil indiferent de vârsta, mai mult de 8 ore pe zi ??? În care școală se vor muta cei unde infrastructura nu le permite decât pe schimburi?
Nu pot să îmi imaginez,de unde atâta ură asupra profesorilor?! Oricine poate să își încerce “norocul “ pentru această meserie dacă este așa de invidiat ,iar dacă se și reușește,Felicitări!
Domnii și doamnele care au gândit acest program NU VOR SĂ ÎȘI VADĂ COPIII? Îl duci pe copil la 8 îl iei la 5 ( dacă se poate mâncat și spălat pe dinți ) tu numai să îl bagi în pat. OK, dar unde e contactul părintelui cu propriul lui copil? Copiii nu au nevoie doar de școală, au nevoie de părinții lor. Teoria ca părinții sunt la muncă o înțeleg, dar de ce nu ne luptăm să avem mai mult timp alături de copiii noștri, să nu trebuiască să facem ore suplimentare pentru a ne întreține? Un copil în clasa întâi să stea atât? Păi după 1 deja nu mai ai cu cine vorbi, vrea acasă, vrea să se joace și da o vrea pe mama nu pe doamna învățătoare. Din experiență vă spun cei mai de succes copii sunt cei care stau și petrec timp activ cu părinții, activitățile de după școală, da sunt grozave, dar nu putem să creștem copii doar pe la activități și apoi să ne mirăm că ne sunt de fapt străini. Plus că ajung atunci acești copii să petreacă mai mult timp la școală decât petrec părinții lor la lucru… E normal?
doamna Maria, unii oameni mai și lucrează. Eu zic că majoritatea celor care au copii la școală și curios, tocmai de la 8 la 16. Până ajungi la școală se dace 17. Copiii acum sunt luați de bunici, bone, firme afterschool. Unii copii, de prin clasa 4-5 merg acasă și stau singuri până vin părinții de la serviciu.
PROFESORII VIN CU HARTIE DE XEROX, MARKERE, LAPTOP ETC DE ACASA!!
Toti cei care lucreaza in preuniversitar si familiile lor cunosc acest lucru. Profesorii platesc toate rechizitele si consumabilele pt scoli din salariile lor sau chiar din banii lor pe meditatii.
Cand oare „statul” va deschide ochii sa vada si sa inteleaga/recunoasca realitatea?!
Profesorii folosesc pt slujbele lor la scoala, pt materiale didactice, teste, diverse hartii, dar si pt orele cu elevii, propriile lor computere (pe langa tabla smart), imprimante, telefoane – cumparate de ei (profesorii) din banii lor!!
In scoli NU există prize utilizabile (nici suficiente si nici functionale cu adevarat) si nici circuitul electric adecvat, nici reteaua de Internet adecvata pt ca toti profesorii sa-si incarce si sa-si foloseasca propria aparatura in scoala in decursul unui program intre orele 8-17 (iar asta inseamna nu 8, ci 9 ore in scoala zilnic!!).
De ce atata „tapaj” in legatura cu programul profesorilor?!
De fapt vor doar sa scada plata pe ora si sa micsoreze salariile si asa jenante ale cadrelor didactice.
DE CE atunci cand se vorbeste despre a reduce salariile bugetarilor primii si cam singurii vizati sunt mereu profesorii din preuniversitar?!!
DE CE nu se vorbeste despre BUGETARII DE LUX din ministere, parlament, senat etc, cei care cu adevarat au tot jefuit, de zeci de ani, bugetul tarii si, din ceea ce vedem, vor continua sa se lafaie in aceleasi conditii, cu aceleași salarii si sporuri si avantaje ca si pana acum!
Cum poti fi director al unei companii bugetare (cfr) in situatie de faliment si sa-ti dai un salariu de 11.000 euro pe lună si sa-ti renovezi (!?) biroul cu 165.000 euro (pret de apartment central de 2-3 camere)?! Exemple din acestea sunt multe si apar zilnic!!
Despre ce redresare bugetara se tot vorbeste??
Se cere solidarizarea salariatilor si pensionarilor cu venituri mici sau modice cu cine?! Se solidarizeaza saracii intre ei pt a salva bugetul din care se vor alimenta in continuare veniturile uriase ale specialilor si ale „jjsmerechilor” din functii sus-puse, care nu-s niciodata solidari cu tara asta si nici cu oamenii de rand (!!)?!
In plus, datornicii mari la buget si alte categorii rau-platnice nu sunt deranjati niciodata de ANAF etc, ci sunt mereu „iertati,” iar gaurile negre lasate si de acestia in buget trebuie acum acoperite tot de micii platitori de taxe cinstiti, corecti carora li se impun noi taxe!!
Cine cu cine se tot solidarizeaza?!
Unde se vor putea desfășura aceste activități, in contextul in care multe școli funcționează in 2 sau 3 schimburi, nu sunt sali nici pentru cancelarie si sali de mese sau camerele de detenție?
Scolile nu au bani de hartie de xerox, exista doar un calculator pe cancelarie si o imprimanta si sunt școli cu peste 100 de cadre didactice.
De la 8 -17 înseamnă 9 ore de muncă deci ministerul vrea sa incalce Codul Muncii?
Cred că dvs cei care propuneți așa ceva, habar nu aveți de condițiile, spațiile din majoritatea școlilor! Pe hârtie…din pix… totul e minunat, dar realitatea este cruntă! Fiți realiști și mai lăsați ura asta asupra profesorilor! Nu mai zic de banii alocați pt tot ce înseamnă educație!
Se bazează pe cele plătite de părinți, pentru after school.
Ministerul nu are fonduri ot. coli de xerix.


Veți reuși să-i determinați și pe cei puțini care mai muncesc încă în această țară să – și ia lumea în cap. Asta se urmărește de fapt. România nu va mai fi a românilor…
Hai că vă traduc eu: fondurile alea NU vor veni.