FOTO Arheologii au descoperit cea mai bine păstrată dovadă a unei crucificări din vremea romanilor / Scheletul celui crucificat are o vechime aproximativ 1.900 de ani

3.666 de vizualizări
Foto: Pxfuel.com
Arheologii de la Albion Arheology au descoperit prima dovadă a unei crucificări romane pe teritoriul actual al Marii Britanii, scrie G4Media.ro, care citează The Guardian și BBC.

De asemenea, este a doua din lume în care s-a păstrat cuiul care a străpuns osul celui crucificat, iar scheletul data de aproximativ 1.900 de ani.

Experții au găsit rămășițele pentru prima oară în 2017, într-un sat din regiunea Cambridgeshire, Fenstanton. Săpăturile pentru construirea unor imobile au dus la descoperirea unor morminte din perioada romană și a unor urme de formă de viață.

Arheologilor le-a atras atenția în mod special un schelet care avea un cui bătut în osul călcâiului, considerat de experți drept cea mai bună dovadă fizică a unei crucificări din perioada romană. Bărbatul, cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani, a fost îngropat cu mâinile încrucișate pe piept și așezat pe o structură de lemn, similară cu un catafalc.

Cui bătut în călcâi (rămășiță) / Foto: Albion Archeology
Fotografii – și citește mai mult – pe G4Media.ro.

3 comments
 1. Nu ai citit o carte în viața ta.
  I-a intrat cuiul perpendicular in osul de la călcâi și apoi l-a strâmbat in capăt că să stea fixat, nu???

  PS
  Nu e prima dovadă.
  Un os descoperit într-un mormânt , azi in muzeul național israelian are aceleași caracteristici, fiind tot din secolul 1.

  1. Asa e. Nu am citit o carte in viata mea. Te-ai gandit ca poate nu am sesizat ca a scris ca a fost indoit? Si un criminal putea face asta, nu e musai sa fi fost o crucificare. Omului i-a placut dintotdeuna sa romanteze continutul istoric. Vorbim de crucificari ca adevar istoric dupa vorbe si 2 cuie in picioare in toata lumea asta? Eu zic sa mai asteptam. Sa nu ne hazardam. Daca eu maine dezgrop cu plugul un caine cu cercel in ureche spun ca undeva in istorie erau caini “roacheri”? Un nebun s-a distrat si i-a pus un cercel cainelui. Orice e posibil pana nu exista suficiente dovezi intangibile.

 2. Intr-un numar de standup recent, un comediant radea de faptul ca cine stie ce adrvaruri istorice nascocesc arheologii despre un fapt banal din zilele noastre, cum si noi am facut-o despre alte epoci. Cine stie cum i-o fi intrat din greseala aluia cuiul in picior sau l-o fi maltratat vreun raufacator si a facut tetanos si a murit, iar noi o dam poetic in crucificari si alte fantasmagorii. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salariul de profesor al soției președintelui: 3.440 de lei, net / În 2022 a câștigat mai mult din chirii, decât de la școală / Președintele Iohannis și-a publicat declarația de avere pe anul în curs

Carmen Iohannis, soția președintelui Klaus Iohannis, a câștigat în ultimul an 41.283 de lei, ca profesor de limba engleză la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu, conform ultimei declarații de avere depusă…
Vezi articolul