FOTO O profesoară de limba română din Oradea a fost nominalizată în Top 50 “Global Teacher Prize”, ai celor mai buni profesori din lume. Mirela Tanc: Am creat mai multe soluții la problemele cu care se confruntă învățământul în acest moment, i-am învățat pe elevi nu numai să memoreze, dar să și gândească critic

7.634 de vizualizări
Mirela Tanc / Foto: Arhiva personală
O profesoară orădeană de limba și literatura română a fost nominalizată în Top 50 Global Teacher Prize – “Oscarul din Educație” pentru profesori merituoși din întreaga lume, în valoare de un milion de dolari. Este vorba despre Mirela Tanc, de la Școala Gimnazială “Doamna Oltea” din Oradea, transmite Agerpres.

“Astăzi am primit oficial confirmarea că sunt unul dintre cei 50 cei mai buni profesori din lume. Sunt onorată că România are un profesor în Top 50 Global Teacher Prize – Oscarul din Educaţie. Am fost aleasă în acest an din circa 8.000 de aplicaţii din întreaga lume, pentru felul meu de a preda altfel.

Este un premiu onorant pentru ţara noastră cu atât mai mult cu cât am mai avut o singură profesoară în top 50 acum 5 ani, în 2016, Manuela Prajea, azi profesor în SUA”, a declarat Mirela Tanc zilele trecute, pentru Agerpres.

Mirela Tanc și elevii / Foto: Arhiva personală

Potrivit acesteia, a fost nominalizată de un profesor din statul Texas, SUA, care a câştigat acest premiu în anii trecuţi şi care a încurajat-o să aplice şi să trimită dovezi justificative.

Precizările profesoarei, legat de ce trebuie să confirme pentru concurs: “Mi s-au cerut foarte multe dovezi, cu premiile obţinute, activităţile derulate, dar şi dovezi ale calităţii mele ca om, inclusiv judiciare. Acum aşteptăm mai departe să vedem următoarea etapă, Top 10, când se va alege câştigătorul care va primi un milion de dolari”.

  • Mirela Tanc a oferit anul trecut tuturor profesorilor exemple practice de predare online: Profesorii trebuie să aibă azi abilități de antreprenor, de consultant tehnic, să fie “coach”, să aibă abilitatea de a scrie, de a posta, de a crea lecții virtuale sau video, de a vorbi în public.

Întrebată care sunt motivele pentru care a fost nominalizată în acest Top 50, Mirela Tanc, în vârstă de 47 de ani, a mărturisit că sunt foarte multe:

În pandemie, am folosit tehnologia în mod inovativ, am creat mai multe soluţii la problemele cu care se confruntă învăţământul în acest moment, i-am învăţat pe elevi nu numai să memoreze, dar să şi gândească critic şi să folosească tot ce facem împreună în viaţa lor“, a spus ea, notează sursa citată.

Mirela Tanc s-a mai numărat, în 2017, printre cei 9 profesori din lume câştigători ai premiului “Global e-Innovation”, oferit de o fundaţie din India. A participat la summit-uri internaţionale organizate de Microsoft în Singapore sau Dubai, unde au fost prezenți Bill Clinton şi Tony Blair.

Ce este Global Teacher Prize

Global Teacher Prize este un premiu acordat de către Fundația Varkey din Statele Unite ale Americii – care militează pentru îmbunătățirea și ridicarea standardelor în educație (sursa) – pentru “un profesor excepțional care a adus o contribuție impresionantă profesiei sale”, în valoare de 1 milion de dolari (sursa), apărut în 2015. Este considerat echivalentul premiilor Oscar, din industria filmului, în Educație.

Citește și:
1 decembrie 2020: Profesoara de limba română Mirela Tanc, câștigătoare a Global Teacher Award 2020: Bucuria elevilor mei mă mână pe mine mai departe / Pentru orele de acasă mi-am folosit și mai mult imaginația, creativitatea și ingeniozitatea
25 septembrie 2020: VIDEO Mirela Tanc, profesoară de limba română, oferă exemple practice de predare online: Profesorii trebuie să aibă azi abilități de antreprenor, de consultant tehnic, să fie “coach”, să aibă abilitatea de a scrie, de a posta, de a crea lecții virtuale sau video, de a vorbi în public / Elevii devin exact așa cum îi vedem noi
7 iunie 2020: Cum a organizat festivitatea de absolvire pentru clasa a VIII-a diriginta Mirela Tanc: Strâng în brațe poza cu elevii, până când pot să-i îmbrățișez de-adevăratelea
7 mai 2020: INTERVIU Mirela Tanc: Acum, noi profesorii trebuie să ne folosim superputerile / O idee de activitate: organizăm plimbări cu izoleta – transmit și mesajul Stați Acasă! și nu uităm analiza frazei. Pentru părinți: să folosească aproape orice găsesc ca pretext de învățare

1 comment
  1. Deosebită stimă pentru d-na profesoară, un exemplu rar în penuria actuală de dascăli de calitate. Sunt sigur că în actualul sistem politic de promovare nu va avea nici o șansă de a ajunge ministrul învățământului.
    Și poate că asta va fi șansa dânsei de a performa și în viitor, să se țină cât poate mai departe de cocina politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Gabriel Ispas / Foto: Facebook Gabriel Ispas

Mutarea obținerii autorizației ISU de la director la primar, pentru acreditarea școlilor de stat este neconstituțională – Gabriel Ispas, fost secretar de stat în Ministerul Educației

Mutarea responsabilității obținerii autorizației ISU de la directorul de școală, la primar, pentru autorizarea și acreditarea școlilor de stat este neconstituțională, a declarat pentru Edupedu.ro fostul secretar de stat în…
Vezi articolul