Proiectul SuperTeach este realizat cu sprijinul Telekom Romania

VIDEO Mirela Tanc, profesoară de limba română, oferă exemple practice de predare online: Profesorii trebuie să aibă azi abilități de antreprenor, de consultant tehnic, să fie “coach”, să aibă abilitatea de a scrie, de a posta, de a crea lecții virtuale sau video, de a vorbi în public / Elevii devin exact așa cum îi vedem noi

13.974 de vizualizări
Foto: captura SuperTeach
Profesorii trebuie să aibă azi abilități de antreprenor, de consultant tehnic, să fie “coach”, sa aibă abilitatea de a scrie, de a posta, de a crea lecții virtuale sau video, de a vorbi în public, a spus Mirela Tanc, profesoară de Limba și literatura română la Școala “Oltea Doamna” din Oradea, la conferința hibrid SuperTeach “Învățarea și predarea online”, din 19 septembrie. Aceasta a oferit o serie de exemple de activități practice, activități de predare-învățare pe care le-a făcut cu elevii săi de la gimnaziu. “Este necesar să-i vedem pe elevi așa cum sunt ei, fiecare cu rolul lui, cu ceea ce are fiecare de oferit. Elevii devin exact așa cum îi vedem noi,” a mai spus Mirela Tanc.
  • Proiectul “Vreau să fiu Profesor în România“, este susținut de Telekom Romania și realizat în parteneriat de SuperTeach și Edupedu.ro.

A găsit soluții practice la lipsa de motivație a elevilor, aplicabile și la alte materii, nu doar la limba română.  Așa a obținut premiile: First Runner Up Pattern Recognition-E2 Singapore 2018 și Winner of the Global e-innovation Award 2017. “Schimbarea va fi permanentă, trebuie să înțelegem că în acest nou context unele modalități de predare nu mai au sens. Cu siguranță profesorii trebuie să se adapteze. Pandemia de coronavirus ne oferă șansa de a gândi predarea și învățarea. Perioada din martie și până azi eu aș numi-o ca un vaccin care ne-a pregătit pentru ceea ce urmează”, susține Mirela Tanc.

“Eu cred cu tărie că învățarea este un proces continuu, never stop learning, cred că menirea noastră ca profesori este azi, mai mult decât ieri, nu doar de a fi un transmițător de cunoștințe, ci de a facilita învățarea. Rolul nostru, ca profesori, este mult mai complex. Este necesar să-i vedem pe elevi așa cum sunt ei, fiecare cu rolul lui, cu ceea ce are fiecare de oferit. Elevii devin exact așa cum îi vedem noi. Atunci când îi ascultăm, ei cresc și învață să-și deschidă aripile, încearcă să aibă idei și le pun în practică, se simt fericiți și liberi. Îi însoțim pe copii în procesul dezvoltării lor, arătându-le cea mai bună cale posibilă spre viitor, îi însoțim într-o călătorie de învățare la finalul căreia să dobândească niște deprinderi, le trezim așa-numitele “izvoare interne și ruminații” care îi fac să-și descopere măreția din ei. 

Noi, profesorii, trebuie să avem azi abilități de antreprenor, de consultant tehnic, să fim “coach”, să avem abilitatea de a scrie, de a posta, de a crea lecții virtuale sau video, de a vorbi în public, de a lucra cu grupuri sau în camere virtuale, de a face excursii virtuale în această perioadă, de a ști să punem întrebările potrivite și de a asculta.

Un lucru este sigur: coronavirusul a declanșat o revoluție în învățarea digitală, care ar putea perturba educația pentru totdeauna, sau ar putea să ne ofere oportunități. Efectele pe termen lung ale acestei pandemii asupra elevilor depind doar de noi. 

Am folosit în predarea pe care am făcut-o anul trecut, și acum sunt reglementate și trebuie să le folosim în continuare, materiale didactice de sezon, scurte povestioare despre COVID-19 și despre cum putem să ne păstrăm cât mai departe de el. Bineînțeles că le-am folosit ca material didactic la Limba și literatura română, am analizat cuvintele. De exemplu: gel dezinfectant, ce fel de gel, dezinfectant, adjectiv…

Am făcut cu elevii mei exerciții de mindfulness care construiesc obiceiuri pozitive. Recomand pe această cale platformă gratuită UNICEF KID Power pe care o pot folosi în special profesorii de educație fizică, pentru a lucra cu elevii din clasă și cu cei de acasă, în această predare hibrid. Acolo găsiți exerciții fizice excepționale. 

De asemenea am creat cu elevii mei o capsulă a timpului din perioada COVID-19 și am aici câteva secvențe din ceea ce au scris copiii. Iată ce a scris Aniela: 

Dragă eu din viitor,

Sper să nu mai treci niciodată prin ce am trecut acum. A fost o perioadă foarte nașpa (și destul de plictisitoare). Abia acum am învățat că trebuie să prețuiesc mai mult momentele petrecute afară pentru că în orice moment poate apărea ceva ca și COVID-ul care să te împiedice să ieși din casă. 

Partea bună din tot acest haos e că am avut mai mult timp de petrecut cu familia, iar plictiseala m-a îndemnat să învăț lucruri noi precum: să gătesc, limbajul semnelor (mai am de exersat), și cum să cultiv roșii în ghiveci. Cu toată dragostea, Aniela.

Copiii și-au scris o scrisoare către sine din viitor, au creat materiale care se ducă la ideea că trăiesc istoria chiar acum. De asemenea, i-am întrebat cum se simt. 

În perioada aceasta, din martie, am descoperit că online avem posibilități pe care înainte nu le-am avut. Avem posibilități de a facilita întâlnirea elevilor cu personalități din întreaga lume. Am putut inclusiv intra în direct cu astronauții de pe Stația Spațială Internațională, am participat la evenimentul la care ei n-au citit. De asemenea, am sărbătorit Ziua Internațională a Cărții cu un astfel de astronaut care s-a întors recent de pe stația spațială. Am organizat în vacanță, în iulie, un club virtual de lectură cu un scriitor care le place foarte mult copiilor. Am organizat cu ei și în vacanță și în perioada școlii excursii virtuale sau vizite virtuale la muzee. De asemenea, anul trecut elevii mei de clasa VIII-a au absolvit gimnaziul. Pentru că închiderea unui capitol al vieții și deschiderea către altul are o mare însemnătate pentru elevi, părinți și educatori, am încercat să le organizez o întâlnire atipică.

Facilitez învățarea, pornind de la exemple contemporane apropiate lor. Am găsit de asemenea o similitudine între NASA și Miorița. Am pornit de la faptul că lor le place foarte mult jocul, și mai ales jocul Minecraft, și am participat cu ei la unui webinar. Cu această ocazie am recapitulat mijloacele caracterizării unui personaj. Apoi am comparat aceste trăsături cu cele din literatură și am tras niște concluzii care m-au ajutat pe mine să-i fac pe ei să-și însușească mai ușor caracterizarea și mijloacele de caracterizare ale unui personaj. 

Pornind de la animalele 3D de pe Google le-am cerut elevilor să creeze o narațiune, o fabulă și aici aveți un exemplu. Cred că învățarea trebuie să fie distractivă și interesantă, cel mai bun mod de a învăța este atunci că nici nu îți dai seama că înveți. 

Prima zi de școală am început-o anul acesta în sistem hibrid: au participat în prima serie primii 15 elevi din clasa mea, și a doua serie, ceilalți 15 elevi. Veneau la școală în intervale orare diferite. Am încercat să le fac elevilor mei întoarcerea la școală mai plăcută, noi suntem clasa super-eroilor. Le-am oferit fiecăruia și o prăjiturică, sunt convinsă că și dumneavoastră ați făcut tot posibilul să-i primiți cum trebuie. Un singur elev din clasa aceasta a fost online. Organizez în fiecare an cu elevii mei o capsulă a timpului. Deschidem această capsulă peste mai mult timp, peste un an, peste patru ani. Lăsăm la latitudinea elevilor alegerea acestei perioade. Am organizat acest moment afară, în curtea școlii. Și am luat laptopul cu cei trei elevi care nu au participat fizic la ore, erau online, și au fost și ei cu noi afară, prin intermediul tehnologiei.

Cred că predarea este epuizantă din punct de vedere psihic și emoțional. Vă mărturisesc că nu am fost atât de obosită de foarte mult timp și sunt convinsă că și dumneavoastră vă simțiți la fel. Dar asemenea unui joc de șah, în care nu știm ce mișcare așteptăm mai departe, trebuie să găsim resurse de inventivitate pentru a ne adapta”, a mai spus profesoara de limba română.

Mirela Tanc este un profesor recunoscut la nivel mondial, fiind nominalizată la Global Teacher Prize (premiul Nobel în educație) și având contacte cu nume de prestigiu din educația globală:  Andreas Schleicher, coordonatorul programului OECD pentru evaluarea internațională a elevilor (PISA) sau Fernando M. Reimers, de la Universitatea Harvard.

Este recunoscută ca educator de valoare prin includerea ei în comunități și asociații educaționale: este membru al Advisory Board for the Global Educational Conference Network, Member of Harvard Learning Community, Out of Eden Learn-Harvard-Educator, Pulitzer Center Global Educator, Global Advisory Board Member Foremost Foundation.


4 comments
  1. M-am saturat de utilizarea incorecta : ,, ca și ” în loc de ,,ca”, doar pentru că s-ar crede că se evită o cacofonie sau pentru că e mai ,,cool”.Fals! Cacofonia nu e interzisă în limba română. Sigur, ea nu sună foarte bine şi nu are muzicalitate, dar nu încalcă nicio regulă gramaticală. În schimb, „ca şi” e un atac violent şi premeditat împotriva exprimării corecte.

    Pe de altă parte, dacă ţinem morţiş să evităm o cacofonie, o putem face folosind în locul lui „ca” variante la fel de normale, cum ar fi „în calitate de” sau „pe post de”.

    CORECT : Ca coleg s-a comportat foarte bine.
    In calitate de coleg s-a comportat foarte bine.
    INCORECT : Ca și coleg s-a comportat foarte bine.
    CORECT : Am rezolvat problema ca și colegul meu.

  2. Felicitari!
    In completarea comentariului doamnei Ina adaug un extras din comentatiul unui profesor “Daca nu-ti rezista odrasla la scoala, retrage-o, bag-o la homeschooling si in pauze canta-i la flaut s-o eliberezi de stress. Si pregateste-o tu pentru Harvard daca n-ai gasit inca profesori pe masura ei. “

    1. Vad doua lucruri:
      1. Ca nu esti doar obraznica, ci te pricepi si la manipulare. Citezi scotand din context. Ce treaba are povestea laudabila a doamnei profesoare cu numarul de ore la gimnaziu? (de acolo e comentariul meu, nu?)
      2. Mai vad ca ti-ai facut portofoliu cu ce am scris pe Edupedu. Cand strangi de-o culegere, sa vii sa-ti dau un autograf! Pana atunci te las cu frustrarile tale, de fapt de tine mila fiindu-mi!

  3. Felicitări ,stimată doamnă!Vă rugăm să primiți respectul tuturor părinților ,care-și doresc ca ,,plozii”lor să fie îndrumați de pedagogi valoroși ca dumneavoastră.PS Am scris plozi că așa se adreaseaza copiilor nostri,,,profesorii” care fac comentarii pe Edupedu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Protest al sindicatelor din Educație “Spiru Haret” la Ministerul Educației: aproximativ 100 de profesori cer micșorarea numărului de elevi la clasă, debirocratizarea învățământului

Aproximativ 100 de profesori, membri ai Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”, pichetează Ministerul Educației. Profesorii cer micșorarea numărului de elevi la clasă, debirocratizarea învățământului, punerea în executare a hotărârilor judecătorești privind…
Vezi articolul

Titularizare 2023. Subiectele și baremele pentru consilierii școlari. Ce înseamnă consilierea cadrelor didactice și distincția dintre abuzul de putere și bullying – cerințe pentru candidați

Subiectele și baremele de la concursul de Titularizare 2023 au fost publicate de Ministerul Educației. Miercuri, 12 iulie, a fost organizată proba scrisă a concursului național pentru ocuparea posturilor didactice.…
Vezi articolul

UPDATE Întâlnire cheie de la Guvern, cu premierul Ciolacu, sindicatele profesorilor, miniștrii Educației, Muncii și Finanțelor, pentru „stabilirea modalității de majorare a salariilor” în școli și universități din 1 ianuarie 2024

UPDATE: Guvernul a anunțat că s-au găsit soluții privind eliminarea inechităților salariale, dar rămâne deschis dialogul în privința majorărilor salariale de la 1 ianuarie, în lipsa legii salarizării. Premierul Marcel Ciolacu i-a invitat…
Vezi articolul
începerea școlii, predare bilingvă

Eveniment recomandat de Edupedu.ro

Astăzi de la ora 17:00 – Webinar deschis tuturor profesorilor – dezvoltarea strategiilor de învățare eficientă la elevi. Psihologul Mircea Miclea, fondatorul Cognitrom: Strategiile de învățare adecvate pot spori cu 20% performanțele școlare. Un profesor bun îți predă și apoi te învață cum să înveți ce a predat

Strategiile de învățare cresc cu până la 20% performanța școlară a elevilor, potrivit cercetărilor din domeniu. Modalitatea în care elevii iau notițe eficient la oră, studiază deștept acasă, se pregătesc…
Vezi articolul