Noua lege a salarizării ar putea fi gata până în septembrie, spune președinta Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților: În momentul în care finalizezi studiile, ca profesor debutant, cu puțin peste 2.000 lei, considerăm că este o jignire la adresa cadrelor didactice

10.715 vizualizări
Natalia Intotero / Foto: Agerpres
Președinta Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, a spus că până în septembrie e posibil „să avem această nouă lege a salarizării”. Aceasta a precizat jurnaliștilor că ministrul Muncii „lucrează la această lege și credem noi că undeva până în septembrie să avem această nouă lege a salarizării, cu salarii mult mai bune, mai atractive pentru personalul din învățământ.”

Intotero a adăugat că salariile profesorilor debutanți reprezintă o jignire la adresa cadrelor didactice: „În momentul în care finalizezi studiile, ca profesor debutant cu puțin peste 2.000 lei, considerăm că este o jignire la adresa cadrelor didactice.”

În cadrul ședinței Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților au fost respinse amendamentele USR și ale minorităților de a fi introduse în proiectul legii învățământului preuniversitar prevederile referitoare la salarizarea profesorilor.

Natalia Intotero: „În primul rând, vreau să spun foarte clar: cu toții ne dorim salarii mai mari pentru cadrele didactice. În momentul de față, această meserie, pe care marea majoritate și-o alege din dragoste pentru copii, nu este atractivă. Deci, în momentul în care finalizezi studiile, ca profesor debutant, cu puțin peste 2.000 lei, considerăm că este o jignire la adresa cadrelor didactice și, din acest punct de vedere, cu toții susținem salarii mai mari pentru debutanți în învățământ și nu numai: și pentru personalul nedidactic, didactic auxiliar și pentru ceilalți colegi cu experiență.

Însă, acest lucru poate fi făcut, așa cum prevede PNRR-ul, prin legea salarizării. Și cu tot regretul, acest PNRR a fost propus, mă rog, componența lui, de către colegii de la USR. Acum noi trebuie să respectăm ceea ce ei au propus la vremea respectivă, iar această componentă privind salarizarea cadrelor didactice, a personalului din învățământul preuniversitar să se regăsească în legea salarizării. Iar ministrul Muncii, am avut o discuție cu domnia sa, lucrează la această lege și credem noi că undeva până în septembrie să avem această nouă lege a salarizării, cu salarii mult mai bune, mai atractive pentru personalul din învățământ.


26 comments
  1. Nu mai acceptăm promisiuni! Am așteptat destul, am îndurat austeritatea cu tăierile salariale în perioada Boc și Băse, am ajuns la salariul din 2017 de-abia în 2023!!! Nu mai îi crede nimeni.
    Greva generală! Acum sau niciodată!

  2. Lasati-ne cu vorba, ca suntem satui de 33 de ani! Frecati menta in ministerul ala, asteptand comenzi politice. Toate categoriile sociale au primit mariri si statut profesional, inclusiv medicii pe care i-ati umflat in pandemie cand spitalele stateau goale. VA BATETI JOC DE PROFESORI NONSTOP. VOI ATI CREAT MONSTRUL SI ANALFABETISMUL FUNCTIONAL. PENTRU CA ASTA ATI VRUT.
    Nu ne mai pacaliti. Ati avut toți banii din lume pentru ucrainenii care isi bateau joc de constanteni in trafic si in malluri.
    DECI BANI AVETI.

  3. Amânările și promisiunile nu țin de foame. Ei au tot ce le trebuie, ba chiar mult mai mult, și le convine sa joace teatru și sa și bata joc. Proiectele lor sunt la adăpost, nevoile lor sunt acoperite, iar noua, profesorilor ne vând abur și vorbe goale.
    A ajuns cuțitul la os, iar bătaia de joc a întrecut orice limită.
    REVOLTA NATIONALA!!!!

  4. Daca in aceste org .mafiote zise ministere sint niste imbecili -care au fost elevi tocmai prof care acuma cer un drept meritat si nu sint capabili sa faca o grila de salarizare rapid cind ea exista trebuie adusa la alti parametri de ce nu cer ajutorul economisti din privat?Machomenul de la min muncii umbla dupa femei nare timp de” astia ce l-au invatat

  5. Este ca și cu diferențele salariale,124 de lei ,eșalonat.Costă mai mult biletul de autobuz,decât ce ai de luat.Ajungi să te lipsești de banii ăia…

  6. “Ar putea fi gata” din toamna, din primavara, din alta toamna, din alta iarna, etc. Daca statul are miliarde pentru pensii speciale, vaccinuri, ong-uri si alte organizatii, armament si avioane, sa tina 3200 de primarii, 41 de consilii judetene si prefecturi si multe alte institutii, atunci are bani si pentru educatie. Terminati cu vrajelile, ca pentru voi si interesele voastre se gasesc intotdeauna bani, intocmai si la timp.

  7. Niste lichele. Pai daca e prioritate națională educația, cât de greu e sa faci niste grile. Pe bune? 4 luni? E minciună. Mizează pe lipsa de unitate a sindicalistilor, mai ales că unii dintre ei nu au cuțitul la os. 1kg de cartofi, la piata azi 4.5 lei, 1 kg de fasole 16 lei. Aloooo, nevoile ard acum, un profesor are și el copii, o rată la casa sau chirie, utilități, dar haine, cărți și altele, din ce bani? 2600-3700 de lei? ucrainenilor statul le acorda mult mai mult respect, casa, masa, transport, suport etc. ce țară este asta? Că unii dintre noi ajung la 4500 e altceva (nu că te-ai lăfăi, la cât de scumpe sunt toate), însă majoritatea e la limită cu cheltuielile. statul a declanșat inflația, ei sa o dreagă, că tot se lauda veioza din deal cu proiectul Romania educată dar el face CSAT pt arme și avioane F16. Nu mai merge așa. GREVĂ totală.

    1. Eu iau 3500-3700 (depinde de lună) cu tot cu dirigenție și am noroc că am și două ore peste normă (fără ele abia depășesc 3000). Cu ei abia plătesc jumătate din rata pentru apartament, întreținere, lumină, RDS, abonament autobuze în oraș, abonament pentru naveta de 30 respectiv 40 km până la școlile unde lucrez. Din salariul acela nu îmi mai rămân bani să îmi iau cărți, cursuri și ce ne mai trebuie. De haine noi, încălțăminte nici nu mai vorbesc. Mă ia groaza când mi se rup pantofii. Este groaznic. Și dacă rămâneam în chirie tot așa rău era. Și totuși e bine că mă ajută familia cu jumătate din rată, altfel nu îmi ajungeau banii deloc.

    2. F16(10 mil $/buc) au fost demult, acum cumpara F35(80mil $/buc). Deci da, aveți mare dreptate cu tot ce ați spus, bani o sa fie întotdeauna, dar doar pot ce vor hotii ăștia. Atunci când era criza cu doctorii și au făcut proteste și tot ce trebuie, le au dublat salariile. Medici in spital cu salariu >200 mil net in acest moment, nu zic sa nu le dai, le dai, dar dacă mai pune vreunul mâna pe șpagă sau nu își face datoria atunci închisoare direct.
      La fel și la profesori, da le dom-le salarii calumea, dar dacă nu-și dau interesul la ore atunci out. Și ia sa vezi atunci cum se schimba treburile.
      La noi (ca peste tot de altfel) treaba se face doar cu pedepse și recompense, altfel ne ducem in jos pe scara evoluției umane.

  8. Lungeste mi Doamne, zilele! Ca de fiecare data…invatamantul de 33 de ani, asteapta…ca ne platesc ei facturile si ratele pana in septembrie…Ajunge! noi suntem satui de asteptare, amanari si returnări de diferente in ani de zile, esalonari si prosteli…in alt domeniu bugetar asa ceva nu e posibil, ci doar in învățământ…Cine ii mai crede?👎👎👎👎👎👎

  9. Arunca ”pastila” ca sa vadă cum se reactioneaza, poate vor renunța la greva. Nu trebuie sa renunțam la greva. In septembrie vor zice ca noua grila se va aplica din ianuarie 2024, in ianuarie 2024 vor zice ca in 2025, in 2025 vor zice ca nu sunt bani etc.

  10. Asta pentru a-i face pe profesori să renunțe la proteste. îi amăgim cu niște promisiuni și astfel ducem și anul ăsta școlar la capăt. Fraieri sunt, noi să profităm.

  11. Buna ziua. In 1994 cadrelele didactice au facut greva la sfarsitul anului scolar si au castigat. Atunci eram elev iar acum sunt profesor. Este normal sa protestam pentru un salariu atat de mic.

  12. Este foarte trist modul în care suntem apreciate noi cadrele didactice. După 36 ani de muncă…salariu de..stiti si voi cei de la putere.Urat , trăiți domniile voastre cu asa salariu, ar fi ok.Ganditi-va..puteți!! V-ar plăcea??

  13. Hristos a Inviat! Nicio legatura cu urarea. Ne amintim cu totii de A.S.I.A:” Sa vedem, sa vedem, sa vedem ce-o sa iasa”. Macar binedispusi sa fim, desi nu este rasul nostru, si nici chiar al celor care gandesc

    1. situația este simpla!
      vrem salarii mai mari trebuie sa protestăm împreună, din păcate doar așa se poate face ceva!

  14. Lasă vrăjeala cu septembrie. Pentru pensii speciale, sporuri și alte combinații la voi aveți bani, dar pentru cadrele didactice ii lăsați in septembrie(adică cel puțin Ianuarie-Februarie 2024, dacă nu mai bine pana la aprobare).
    Excroci ordinari

      1. Problema e ca dupa cum vad treaba, colegii mei cred ca nu vor semna nici macar pe jumatate. Este adevarat, am mai trecut alaturi de ei peste inca 2 greve generale si nici atunci nu au semnat. atunci au semnat doar 30 la suta din personalul angajat. Deci nu ma mai mira nimic. Cei ce nu au semnat sunt aceiasi oameni care ne-au tinut in online nelimitat pentru ca nu au vrut sa se vaccineze pe motiv ca le baga cipuri, 5G, ca se trateaza de Covid cu usturoi, cu uleiuri esentiale. Daca intr-un sector in care se presupune ca lumea e educata se intampla astea, vreti ca niste natangi ce predau in varf de munte sa faca greva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like