Acuzații grave la Universitatea din București, din partea unui student: Burse pentru “tăcere” și care ar eluda contracte de muncă. Ce spune Universitatea

2.786 de vizualizări
Universitatea din București ar fi dat burse pentru “exercitarea calității de membru în asociație studențească”, adice burse pentru “tăcere”, acuză un student în anul II la Facultatea de Drept. Andrei Nicolae Popa anunță și că instituția de învățământ a fost amendată din nou de DSP, cu încă 5.000 lei, pentru mizeria de la cantină. Contactați de Edupedu.ro, reprezentanții Universității din București spun că aceste burse “au fost acordate pentru activități suplimentare activității generale de student senator, activități care necesitau timp suplimentar de implicare și implicare activă, pe bază de raport individual privind aceste activități suplimentare”.

După ce a sesizat DSP, care a amendat Universitatea cu 15.000 de lei pentru mizeria din cămine, studentul Andrei Nicolae Popa vorbește acum despre faptul că instituția ar fi acordat burse studenților și pentru activități administrative în cadrul universității, eludând de fapt contractele de muncă.

Într-un răspuns trimis la solicitarea Edupedu.ro, Universitatea din București spune că “bursele speciale au menirea să asigure o pregătire completă, polivalentă a studenţilor, prin implicarea acestora în viaţa comunităţii universitare, din toate perspectivele acesteia: academice şi administrative. Se urmăreşte, astfel, asigurarea, pentru cei ce doresc, a unei viziuni de ansamblu asupra activităţilor derulate într-o instituţie de învăţământ superior”.

Acuzațiile studentului care a sesizat Inspecția Muncii
Andrei Nicolae Popa / Foto: Facebook

Student în anul II la Facultatea de Drept a Universității din București, Andrei Nicolae Popa a scris pe pagina sa de Facebook că a întrebat oficial Universitatea din București “pe ce se duc banii din fondul de ‘burse speciale’, adică acele burse date de Consiliul de administrație al UB, din venituri proprii, la cererea facultăților”.

Printre ele, nu mare mi-a fost mirarea să văd burse date pentru următoarele tipuri de activități:

  • 1. Activități administrative în structurile UB (IT, Relații cu publicul, DGA, edituri, structuri administrative la nivelul facultății) – eludare contracte de muncă prin așa-zise ‘practici plătite’
  • 2. Activități la cantina Kogălniceanu – studenți puși să servească și să facă de mâncare
  • 3. Exercitarea mandatului de reprezentant al studenților
  • 4. Exercitarea calității de membru în asociație studentească – bursă pentru ‘tăcere’

Cu alte cuvinte, UB a creat un sistem ticăloșit de acordare a burselor speciale pe bază de cumetrii și angajamente, pe de o parte, și a folosit bursele speciale ca să angajeze ilegal studenți la cantină și structurile administrative ale UB, eludând legislația muncii și Legea nr. 258/2007, pe de altă parte. Cea mai tare ‘practică’ e cea a unei studente de la Filologie care desfășoară ‘activități IT’ în cadrul UB. Am sesizat Inspecția Muncii și voi sesiza și organele de urmărire penală”, spune Andrei Nicolae Popa.

Tânărul a anunțat și că Universitatea din București a fost amendată cu încă 5.000 lei de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) a municipiului București, pentru mizeria de la cantina Kogălniceanu. Andrei Nicolae Popa publică dovada amenzii de la DSP și spune că a sesizat Direcția “cu privire la nerespectarea de către UB a normelor de igienă și sănătate publică la cantina de la Kogălniceanu”.

Amenda DSP:

 

Răspunsul integral al Universității din București, la solicitarea Edupedu.ro

Edupedu.ro a solicitat Universității din București o poziție oficială cu privire la aceste acuzații. Vezi mai jos răspunsurile instituției:

Edupedu.ro: Cum răspundeți acuzației că eludați contracte de muncă prin așa-zise ”practici plătite”? De ce acordați bursă pentru activități IT, Relații cu publicul, DGA, edituri?
Universitatea din București: Activitățile la care faceți referire nu constituie „practică plătită”, ci se desfășoară în conformitate cu reglementările cuprinse în Legea nr. 1/2011 a Educației Naționale, a celorlalte acte normative opozabile, precum şi în „Metodologia pentru acordarea burselor şi altor forme de sprijin pentru studenţii Universităţii din Bucureşti, licenţă şi masterat” (aprobată în şedinţa Senatului Universităţii din Bucureşti). În calitatea sa de instituţie de învăţământ superior, Universitatea din Bucureşti acordă burse studenţilor. Cu respectarea textelor legale incidente, pe lângă bursele acordate de la bugetul de stat (burse de merit – pentru stimularea excelenţei academice;  burse sociale – pentru susţinerea financiară a studenţilor cu venituri reduse), sunt acordate, din venituri proprii, şi burse speciale. Bursele speciale au menirea să asigure o pregătire completă, polivalentă a studenţilor, prin implicarea acestora în viaţa comunităţii universitare, din toate perspectivele acesteia: academice şi administrative. Se urmăreşte, astfel, asigurarea, pentru cei ce doresc, a unei viziuni de ansamblu asupra activităţilor derulate într-o instituţie de învăţământ superior.

Cu alte cuvinte, studenților interesați li se oferă posibilitatea să cunoască atât activităţile didactice şi de cercetare, derulate la cursuri, seminarii sau laboratoare, cât şi activităţile administrative care fac posibilă derularea celor dintâi, stimulând formarea studenților în spiritul unei cetățenii active. Desigur, una din condiţiile primordiale pentru obţinerea acestui tip de bursă o constituie îndeplinirea de către studenţii doritori a activităţilor prevăzute în planul de învăţământ.

Universitatea din București, în calitate de instituţie angajatoare, derulează raporturi de muncă (cu personal didactic, didactic auxiliar, de cercetare, de cercetare auxiliar şi nedidactic) exclusiv în baza contractelor individuale de muncă, în temeiul dispoziţiilor cuprinse în Codul Muncii şi în Legea nr. 1/2011 a Educaţiei Naţionale.

Edupedu.ro: Aveți studenți puși să servească și să facă de mâncare la cantină? Dacă da, care este motivul?
Universitatea din București: Studenții care au efectuat practică în cadrul Cantinei Mihail Kogălniceanu nu au fost puși să pregătească și să servească mâncare. Activitățile desfășurate de studenți în cadrul Cantinei au fost unele de gospodărire și înfrumusețare a spațiilor interioare și exterioare ale Cantinei.

Edupedu.ro: De ce acordați burse pentru exercitarea mandatului de reprezentant al studenților?
Universitatea din București: Nu au fost acordate burse pentru exercitarea mandatului de reprezentant al studenților. Bursele la care faceți referire au fost acordate pentru activități suplimentare activității generale de student senator, activități care necesitau timp suplimentar de implicare si implicare activă, pe bază de raport individual privind aceste activități suplimentare. Studenții senatori care nu au avut activități suplimentare și au participat doar la ședințele Senatului, la votul electronic etc, nu au beneficiat de burse. Aceste burse au avut caracter temporar, ele nu mai există în prezent.

Edupedu.ro: De ce acordați burse pentru exercitarea calității de membru în asociație studențească?
Universitatea din București: Universitatea din București nu oferă burse pentru exercitarea calității de membru în nicio asociație studențească. Acestea au fost acordate pentru implicarea în organizarea de evenimente dedicate studenților.

Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Inspectoratele școlare ar trebui regionalizate până la 1 ianuarie 2024, conform celui mai recent draft al ordonanței Guvernului pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Personalul din noile direcții ar trebui să fie redus cu 15%, la fel și costurile

Regionalizarea inspectoratelor școlare până la 1 ianuarie 2024 este prevăzută în varianta actualizată a proiectului de ordonanță de urgență pentru a reduce deficitul bugetar, document publicat de stiripesurse.ro. Nu este clar câte inspectorate…
Vezi articolul

Judecătorul Cristi Danileț, despre grilele la BAC inspirate din examenele magistraților: Am distrus justiția cu întrebările grilă, iar acum la liceu? Ferească cerul!

Subiectele de examen tip grilă au “transformat candidații la INM în niște memoratori de manuale și legi și îmbulinatori de răspunsuri”. Avertismentul a fost lansat de judecătorul Cristi Danileț, după…
Vezi articolul

Mai multe universități românești se mândresc că au intrat în valul doi, pe locurile 1000+, în clasamentul global QS, care a anunțat încă de acum opt luni elita universităților globale

“Ediția 2021 a QS World University Rankings confirmă performanțele academice și de cercetare ale universităților membre ale Consorțiului Universitaria”, începe un comunicat dat publicității marți dimineață de acest Consorțiu, ce…
Vezi articolul

An de an am primit în plic suma la care la care trebuie să împărțim numărul de elevi, așa se calculează în România costul standard per elev, baza finanțării tuturor școlilor din țară, spune președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, membru în Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar

Calculul pentru costul standard per elev a fost explicat de președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache: „Cu excepția anului 2020 când a existat o creștere substanțială de…
Vezi articolul