Franţa înăspreşte măsurile privind obligativitatea măştilor în şcoli: elevii de peste 11 ani trebuie să o poarte chiar și când există distanțare fizică în clase

2.632 de vizualizări
Jean-Michel Blanquer / Foto: Twitter

Masca urmează să fie obligatorie pentru elevii de peste 11 ani din şcolile din Franţa, în orice condiție, conform unei decizii luate cu o săptămână înainte de începerea anului şcolar în această ţară unde cazurile de contagiere cu COVID-19 sunt în creştere, relatează AFP, citat de Agerpres. Ministrul francez al învăţământului, Jean-Michel Blanquer, a precizat joi că măştile se vor purta “sistematic în şcoli şi nu doar acolo unde nu există distanţare fizică, ci în toate spaţiile închise”.

În regulile pentru redeschiderea școlii, introduse în prima parte a lunii, masca era era obligatorie în şcolile gimnaziale şi în licee în spaţiile închise, dacă distanţarea de un metru nu putea fi respectată. Acum, este obligatorie indiferent de situație.

Ministrul a precizat că ‘obiceiul de a purta mască trebuie adoptat inclusiv de adolescenţi’, că este ‘normal’ să fie purtată, asemeni ‘hainelor’ şi că trebuie să facă parte din echipamentul de şcoală.

Profesorii vor fi de asemenea obligaţi să poarte mască, ministrul precizând totuşi că atunci când există o distanţă de 2 metri faţă de elevi, ei vor putea renunţa la mască pentru a-şi ţine cursurile. Utimul protocol sanitar prevedea o distanţă de un metru.

Ministrul Blanquer a eliminat orice posibilitate ca începerea anului şcolar să fie amânată, deşi profesorii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de condiţiile în care se vor desfăşura cursurile de la 1 septembrie.

Pentru a preveni orice reizbucnire a focarelor, masca va fi obligatorie şi în spaţiile deschise, împărtăşite de alte persoane, de la locurile de muncă. Ea este deja obligatorie în spaţiile comerciale şi în alte spaţii închise împărtăşite de public, iar mai multe oraşe au decis să o impună şi în exterior pe întregul sau o parte din teritoriul lor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Cei cu medii sub 5, școli profesionale

SURSE Ministerul Educației nu s-a prezentat la audierile de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în privința ordinului ce elimină bursele rurale pentru liceeni și bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a

Ministerul Educației nu s-a prezentat la audierile de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în privința ordinului ce vizează criteriile de acordare a burselor, potrivit unor surse Edupedu.ro. Audierile…
Vezi articolul

Reacție după ce Ligia Deca a anunțat că avut consultări pe ascuns cu organizațiile „partenere”, pe proiectele de legi ale educației. Director executiv al FePAL: Proiectul de lege este rezultatul negocierilor în culise

Andra Berceanu, director executiv al Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România (FePAL), a reacționat după ce Ligia Deca a derulat consultări paralele, pe ascuns, cu organizațiile „partenere”, cărora le-a…
Vezi articolul

Adolescenții și maturizarea emoțională. Andrei Miu: De ce ți-e teamă de efectele pe care le-ar avea emoțiile, anxietatea sau tristețea? Poate că nu e chiar așa cum crezi. Poate că emoțiile acestea sunt acolo ca să semnalizeze ceva ce deja știi

„De ce ți-e teamă de efectele pe care le-ar avea emoțiile? Anxietatea, de exemplu, sau tristețea. Poate că nu e chiar așa cum crezi”, spune Andrei Miu, profesor universitar de…
Vezi articolul

Concediul suplimentar pentru directorii de școli, conform noului contract colectiv de muncă, poate fi aplicat în aplicația de salarizare a personalului din Învățământ – document

Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost actualizată, conform unui document consultat de Edupedu.ro. Noua variantă a aplicației permite introducerea concediului suplimentar pentru directori și inspectori. Săptămâna trecută,…
Vezi articolul