Matematica redevine obligatorie la liceu în Franța, din 2023, după schimbările succesive din ultimii trei ani. “Trebuie promovată egalitatea fete-băieți” în științe, susține Ministerul Educației de la Paris

1.295 de vizualizări
Foto: © Alexander Raths | Dreamstime.com
Toți elevii de liceu din Franța vor face obligatoriu matematică la liceele teoretice (generale) din septembrie 2023, a anunțat duminică, 13 noiembrie, ministrul Educației din Republică, Pap Ndiaye, după cum scriu publicațiile FranceInfo și BFMTv. Anunțul major vine ca o ruptură a reformei inițiate în 2019 de fostul ministru, Jean-Michel Blanquer, care nu mai prevedea matematică obligatorie și, de asemenea, vine după ce abia de anul acesta se găsise o măsură de compromis pentru ca elevii să studieze totuși această materie, dacă tot nu vor să dea Bacalaureat la ea: un opțional de matematică, mai lejer, introdus din al doilea an de liceu.
  • Cronologia schimbărilor din ultimii 3 ani pe această temă, mai jos.

“Comunitatea educațională, cercetătorii, liderii din mediul de afaceri și politicienii s-au arătat îngrijorați de scăderea elevilor care aleg științele la facultăți și de inegalitățile sociale și de gen cauzate de reforma implementată în 2019 care a presupus dispariția matematicii din trunchiul de discipline obligatorii predate în primul și ultimul an al filierei generale de la liceu”, scrie FranceInfo. Discuțiile pe această temă au început din februarie 2022, când autoritățile observaseră și ele discrepanța apărută între numărul băieților și cel al fetelor care aleg facultăți din domeniul științelor exacte și când au lansat dezbateri cu experți în țară, urmate de un raport final cu sugestii (detalii aici) pentru măsuri cu aplicare din septembrie 2022.

În vara acestui an, președintele Franței, Emmanuel Macron, confirma revenirea matematicii la liceu din septembrie 2022, dar ca materie opțională, pentru elevii din anul al doilea de liceu care nu doreau să o aleagă pentru a fi evaluați la Bacalaureat din ea – la trei ani după ce a fost suprimată de ministrul de atunci al Educației Naționale, Jean-Michel Blanquer, în cadrul reformei liceului. Anunțul lui Macron și al oficialilor din Educație, făcut cu trei luni înainte de începerea acestui an școlar, “a fost criticat pentru că a fost prea grăbit, iar un număr mic de elevi au ales în cele din urmă acest opțional în anul școlar 2022-2023”, notează BFMTv.

Așa că, din septembrie 2023, autoritățile din Educație au decis ca până la urmă toți elevii să facă matematică, după ce reforma 2019 s-a dovedit un eșec. O oră și jumătate de matematică va fi obligatorie începând cu primul an de liceu, pentru toți liceenii care nu și-au ales materia de specialitate “Matematică”, adică la care ar vrea să dea Bacalaureat în ultimul an de liceu, conform procedurilor din Republică, după cum a anunțat Ministerul Educației într-un comunicat.

Noutatea face parte dintr-o strategie care stabilește o serie de măsuri pentru a “împăca toți elevii” cu matematica și pentru a “promova egalitatea de gen”, se arată pe site-ul instituției, education.gouv.fr. Aceste măsuri, notează FranceInfo, includ formarea de grupe la orele de matematică – atât pentru copiii talentați, cât și pentru cei care au nevoie de ajutor – în primul an de gimnaziu și obiective precum “atingerea egalității de gen până în 2027 în specialitățile matematică, fizică-chimie și matematică de specialitate, considerate cele mai selective”.

Foto: © Alexander Raths | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește pe aceeași temă:
iulie 2022 – Franța reintroduce oficial ore de matematică la liceu, după ce autoritățile din Educație au observat că elevii nu o mai aleg la Bacalaureat după reforma din 2019 care o făcuse opțională / Cronologia propunerilor din ultimele luni
Discuții despre reintroducerea matematicii în trunchiul comun la liceu, în Franța, după ce a devenit materie opțională la reforma bacalaureatului din 2019. Ministrul francez al Educației: Toți elevii să aibă o mai mare “cultură matematică”
Ministrul francez al Educației: Țara noastră are nevoie de oameni de știință și de ingineri / Blanquer propune o dezbatere privind reforma Matematicii la liceu, după un declin al acesteia, într-o scrisoare către inspectori, directori și profesori
Specialiștii francezi propun reintroducerea în trunchiul comun a “Matematicii pentru toți”, accesibilă liceenilor, după ce disciplina a devenit opțională în 2019 și Ministerul a constatat o scădere abruptă a rezultatelor – raport

2 comments
  1. La “noi” o să dispară în 10-15 ani din programa școlară pentru că nu va fi cine să o predea.
    În toți anii ăștia, din cauza finanțării, sistemul a atras în mare parte doar nonvalori. Cei cu “înclinație” spre matematică sunt în IT sau plecați prin alte țări.

  2. Felicitări autorului că se semnează cu numele complet și nu cu inițiale sau pseudonim, precum observ că se practică pe aici. Asumarea este primul pas spre profesionalism, ieșind din bucla idealistă.
    Știm cu toții de socialiasmul din Franța, a infectat o lumea întreagă, până și SUA, așa că nu e o surpriză zbaterile lor pe teme de echitate și egalitate de gen. În acest sens ar fi fost important să se precizeze în articol și cum anume a afectat scoaterea matematicii ca disciplină obligatorie, nu doar să se precizeze numele acelor efecte care se doresc a fi “corectate”. Așă că putem doar deduce dar în acest caz e un proces simplu.
    Realitatea i-a lovit și ar fi necesar să fie revelator și pentru noi (cu direcție pentru ministerul învățământului): atunci când au de ales, adică nu le sunt impuse prin “echitate” și greșit numita “egalitate de gen”, fetele aleg să nu facă matematica 🤷🏻‍♂️. Acest fapt ne spune că poveștile idealiste socialiste nu sunt doar niște vrăjeli ci că pur și simplu afectează societatea la un mod profund dar în sens negativ, căci adoptă un comportament ne-autentic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Klaus Iohannis, Romania Educata / Foto: INQUAM Photos - George Calin

Recorder: Președintele Iohannis ține blocat un post de profesor de fizică de peste 25 de ani, la colegiul din Sibiu la care este titular / Alți 1.500 de parlamentari, primari, sindicaliști sau funcționari, pe lista catedrelor ocupate

Aproape 1.500 de profesori din învățământul preuniversitar și-au blocat catedrele în timp ce ocupă poziții de parlamentari, primari, viceprimari, funcționari în ministere, inspectori, prefecți, subprefecți sau lideri de sindicat, potrivit…
Vezi articolul