Front unit în fața lui Tudorel Toader, în alegerile pentru funcția de rector la Universitatea Al.I. Cuza din Iași: Toți candidații cu număr relevant de voturi îl sprijină pe contracandidatul Liviu Maha în turul II / Toader: trebuie unele abordări nuanțate și îmbunătățite

4.781 de vizualizări
Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi -Studenţii rămaşi în camine au fost mutaţi în camere de mai multe persoane
Foto: Google Street View
Numărul candidaților la funcția de rector al Universității „Al.I. Cuza” din Iași care îl sprijină pe Liviu Maha, contracandidatul rectorului în exercițiu Tudorel Toader, în turul doi al scrutinului a crescut la 3. Astfel, toți candidații cu un număr consistent de voturi îl sprijină acum pe Maha. Între timp, Tudorel Toader a transmis alegătorilor, printr-un mesaj publicat pe Facebook, mulțumiri pentru vot și a admis, cu aceeași ocazie, că turul întâi „este un semnal că trebuie unele abordări nuanțate și îmbunătățite”. Un al șaselea candidat înscris în alegerile desfășurate marți a depus contestație față de procedurile electorale, contestație adresată Biroului electoral, dar transmisă și Ministerului Educației.
  • Alegerile de la „Alexandru Ioan Cuza” – Iași s-au remarcat printr-un număr record în actualul val de alegeri din universitățile românești: șase candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de rector. În alegerile de marți, pe primul loc s-a situat candidatul Liviu Maha, urmat de rectorul în exercițiu Tudorel Toader, iar cei doi trebuie să se înfrunte într-un al doilea tur de scrutin, programat pe 18 martie.

În prima parte a zilei de miercuri, unul dintre candidații cu număr semificativ de voturi, dar care nu s-a calificat în turul doi, profesorul Gabriel Mursa, a anunțat că îl susține pe Liviu Maha în turul 2.

Ziarul de Iași scrie, joi, că numărul susținătorilor lui Maha a crescut la 3: alți doi candidați cu număr semnificativ de voturi în primul tur, profesoara Mihaela Onofrei (128 de voturi obținute) și profesorul Tudor Luchian (44 de voturi obținute), s-au exprimat în favoarea schimbării. Mihaela Onofrei a anunțat, citată de publicația ieșeană, că „eu îl voi susţine mai departe pe colegul nostru, prof. dr. Liviu Maha, căruia îi urez succes în turul II!”  Iar Tudor Luchian este citat: „aceste voturi acordate mie ar trebui să vizeze foarte clar în următorul tur de scrutin schimbarea autentică în conducerea UAIC, așa cum a fost deja exprimată această opțiune și dorința în prima rundă de alegeri pentru funcția de ‘Rector’.

  • Împreună, cei patru – Liviu Maha, Mihaela Onofrei, Gabriel Mursa și Tudor Luchian – au obținut 516 voturi în primul tur al alegerilor, în condițiile unei prezențe la urne de 733 de cadre didactice și cercetători titulari.

În ceea ce-l privește, Tudorel Toader a publicat, miercuri seara, pe Facebook un mesaj de mulțumire celor care au participat la vot și folosește această ocazie pentru a comenta:

  • „(…) Dinamica votului din primul tur este un semnal că trebuie unele abordări nuanțate și îmbunătățite. Vă asigur că am convingerea faptului că toate vocile se impun a fi ascultate și acest feed-back este extrem de valoros și mă motivează să mă angajez și mai mult în proiectele pe care le putem continua și dezvolta doar împreună”.

Un al șaselea candidat, Adrian Muraru, a anunțat, miercuri, faptul că a depus contestație privind organizarea alegerilor, vizând numărul de voturi primite (doar 15) ci procedurile și felul cum  se raportează ele la baza legală. Contestația a fost adresată Biroului electoral al Universității „Al.I. Cuza”, dar a fost transmisă și către Ministerul Educației. Documentul, consultat de Edupedu.ro, include 17 puncte vizând potențiale nereguli, atât în metodologia alegerilor, în felul cum aceasta a  fost aplicată, precum și lipsa de transparență în activitatea BEC și „caracterul neimparțial al BEC care a organizat alegerile pentru funcția de rector”, prin prisma legăturilor dintre președintele BEC și rectorul în exercițiu.

  • Data limită pentru soluționarea eventualelor contestații este 15 martie, potrivit calendarului alegerilor.

UAIC a transmis, însă, oficial informarea privind desfășurarea turului II al alegerilor pentru funcția de rector, în data de 18 martie 2024 https://www.uaic.ro/despre-uaic/alegeri-2024-2029/.

Citește și:
UPDATE OFICIAL Surpriză la Iași: Tudorel Toader, depășit de Liviu Maha în turul 1 al alegerilor pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Turul 2, peste o săptămână
Liviu Maha, finalistul din competiția pentru funcția de rector al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, primește sprijinul unui alt competitor / Turul 2, între Maha și Tudorel Toader
Liga Studenţilor Iași cere o dezbatere înaintea turul II al alegerilor pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, la care să participe toți membrii comunității academice / Tudorel Toader, depășit de Liviu Maha în turul 1

2 comments
  1. Este suficient sa arunci o privire peste declaratia de avere a lui TT pentru a intelege despre ce fel de personaj vorbim: doar 900.000 de lei de la stat, intr-un singur an. Si, deoarece jobul de la Universitate nu-i ajunge, iar pensia o arunca pe medicamente, mai face si pe avocatul in timpul liber (peste 750.000 de lei).
    4 case si 3 apartamente, gramezi de terenuri, etc…

    Contracandidatul se bucura doar de 200.000 de lei. Din toate sursele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea Babeș-Bolyai l-a concediat pe profesorul de „etică și integritate academică” de la extensia sa din Reșița, trimis în judecată de DNA după ce a fost prins în flagrant când lua mită de la studenți ca să-i treacă la examene

Lectorul Rudolf Cristian de la Centrul universitar din Reșița al Universității Babeș-Bolyai (UBB), trimis în judecată de DNA după ce a fost prins în flagrant când primea mită de la…
Vezi articolul

Ministrul Educației insistă că dezastrul arătat de PISA 2018 e doar în școlile care au susținut testarea și anunță analize în acele școli: Nu aș generaliza, nu aș spune că este o problemă chiar peste tot

Ministrul Educației insistă că rezultatele obținute de România la testele PISA nu reprezintă o imagine a întregului sistem de educație. “Vom face o analiză” a școlilor care au participat la…
Vezi articolul

Ministerul Educației impune activități metodice, până pe 19 aprilie, cu profesorii de discipline de examen. Au prioritate cei care au elevi cu media notelor sub 6 la simularea examenului de BAC 2024 – document

Până pe 19 aprilie, inspectorii care coordonează disciplinele pentru examenul național de Bacalaureat vor organiza activități metodice cu profesorii de discipline de examen, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre „valoarea“ notei de fundamentare în care apare garanția cerută de profesori că de anul viitor salarizarea în Educație va porni de la salariul mediu pe economie: Are semnăturile a doi miniștri / Nota de fundamentare a unei OUG adoptate este un simplu document care facilitează înțelegerea OUG, fără nicio altă valoare, potrivit CCR

„Nota de fundamentare, care este asumată la nivel guvernamental, este semnată, ca ordonanța, de cei doi miniștri inițiatori, de ministerele avizatoare, de vicepremier și de premierul României”, a declarat Ligia…
Vezi articolul