Fundația Emil G. Racoviță pentru știință și explorare în medii extreme, înființată sub egida Universității Babeș-Bolyai

328 de vizualizări
Emil Racoviță – arhivă / Foto: UBB Cluj
Un grup de oameni de știință de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) și Academia Română, alături de colegi din străinătate și de urmașii savantului Emil Racoviță au înființat, sub egida instituției clujene de învățământ superior, Fundația Emil G. Racoviță pentru Știință și Explorare Medii Extreme, anunță UBB. Noua organizație are printre scopuri “consolidarea și internaționalizarea peisajului academic și de cercetare, precum și a politicilor culturale și educaționale românești”.

Fundația, al cărei președinte este acad. prof. univ. dr. Octavian Popescu, mai are drept obiective:

  • “Onorarea moștenirii științifice a savantului Emil G. Racoviță”; 
  • “Întărirea și dezvoltarea poziției academice internaționale a savantului Emil G. Racoviță și a domeniilor fondate și cercetate de acesta”;
  • “Integrarea tratatelor, a acordurilor, a convențiilor și a altor înțelegeri internaționale în care România este parte și care, prin obiectul lor, privesc și mediile extreme, pentru accesul la resurse necunoscute, conservarea mediului și stimularea cercetării avansate de frontieră”. 

Rectorul UBB, Daniel David, despre noua fundație:

  • „Mă bucură această veste la început de an 2022! Savantul Emil Racoviță s-a întors în România pentru Universitatea din Cluj, locul unde își va înființa Institutul de referință la nivel internațional și unde va ajunge Rector. Anul trecut, la împlinirea a 100 de ani de la înființarea Institutului, Universitatea a reînființat Institutul Emil Racoviță pentru Studiul Vieții în Condiții Extreme. ( – ). Așa cum spuneam anul trecut, la reînființarea Institutului, reparăm istoria și actualizăm în modernitate moștenirea academică a savantului. Acest proces s-a completat acum cu înființarea acestei fundații organizate – așa cum anunțat în 2020 – sub egida UBB. Atât noul Institut, cât și Fundația funcționează în clădirea Universității, locul care a găzduit vechiul Institut”.

1 comment
  1. Stiinta si explorare in medii extreme… adica in jumatatea de tara care nu are alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze etc.? Sau in mediile extreme… ale cartierelor Bucurestiului lipsite de caldura si apa calda?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tanczos Barna, interimar la Ministerul Cercetării. Florin Cîțu a acceptat miercuri demisiile miniștrilor USR-PLUS, printre care și cea a lui Ciprian Teleman / UPDATE: Iohannis a semnat demisiile și numirea interimarilor

Ministrul Mediului, Tanczos Barna (UDMR), este noul ministru interimar de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, după ce marți miniștrii USR-PLUS și-au dat demisia în bloc din Guvern, iar președintele…
Vezi articolul

Perspective pentru 2023 la UMF Carol Davila: Centru de simulare medicală în toate specialitățile și curricule educaționale pentru studenți la medicină, profesioniști din sănătate și pacienți

Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” are în vedere în 2023 un Centru de simulare medicală în toate specialitățile, astfel încât studenții să poată să vină să facă simulare…
Vezi articolul