G4Media: Acuzații de cenzură în Biserica Ortodoxă după ce conducerea BOR a interzis un proiect de cercetare privind robia romilor. Cercetarea teologică, doar cu voie de la Patriarh

720 de vizualizări
Foto: vestitorulortodoxiei.ro
Sfântul Sinod, organul colectiv de conducere al Bisericii Ortodoxe Române, a interzis participarea teologilor ortodocși români la un proiect ce are ca temă rolul bisericii în robia romilor, potrivit unui document consultat de G4Media.ro.

Documentul, care pleacă de la situația acestui proiect finanțat din fonduri norvegiene, impune o serie de restricții draconice pentru teologii ortodocși, care sunt obligați să obțină acordul scris al ierarhului superior și aprobarea Patriarhului Daniel pentru orice proiect de cercetare și cooperare cu instituții sau organisme internaționale, interortodoxe, intercreștine, interreligioase.

Decizia Sfântului Sinod din iulie 2021, care se bazează pe o hotărâre din 24 mai 2018 a aceluiași for, a produs nemulțumire în rândul teologilor români ortodocși implicați în proiecte de cercetare sau colaborare cu omologi străini sau din alte confesiuni, potrivit mai multor teologi consultați de G4Media.ro.

La rândul său, sociologul Gelu Duminică, director executiv al Fundației Agenția de Dezvoltare Comunitară ”Împreună”, acuză ”o formă abruptă de cenzură” și spune, într-o postare pe Facebook, că “nu cumva cunoașterea unor realități istorice, în care Biserica ortodoxă a avut un rol, ar duce mai degrabă la insănătoșirea societății decât la decredibilizarea instituției?”.

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

3 comments
  1. Gelu Duminica sa faca, mai intai, dovada ca poate citi documentele legate de problema robiei tiganilor, care sunt redactate în slavă, chirilică si greacă! Pana atunci, Gelu Duminica nu este decat un impostor care papa bani degeaba din proiecte pseudoştiinţifice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Laboratoare de Chimie deschise elevilor de la clasele a VII-a până la a XII-a, pentru a realiza experimentele din manuale, anunță Universitatea Politehnica Timişoara

Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara (UPT) a lansat în această săptămână Programul Laboratoare de Chimie deschise elevilor şi profesorilor din învăţământul preuniversitar, în…
Vezi articolul

Ministrul Educației aduce din nou în discuție schimbarea referinței pentru bugetul Educației, invocând sprijinul mediului de afaceri: “Am înțeles, în privat, ce-i drept, că tocmai am găsit un susținător pentru ca Educația să primească 15% din bugetul general consolidat pe cheltuieli, nu pe venituri”

Prezent la Forumul Educației Financiare, Sorin Cîmpeanu a lăsat să se înțeleagă că s-ar putea schimba referința pentru bugetul Educației, din procent al Produsului Intern Brut, în procent din bugetul…
Vezi articolul