Gabriel Liiceanu: Nicăieri în Uniunea Europeană n-a existat o țară cu un președinte care să aibă un prim-ministru și un ministru al Învățământului plagiatori. Este rușinea Europei

3.259 de vizualizări
Gabriel Liiceanu / Foto: © Marian Mocanu | Dreamstime.com
„Nicăieri în Uniunea Europeană, niciodată, de 32 de ani, n-a existat o țară cu un președinte care să aibă un prim-ministru și un ministru al Învățământului plagiatori. Nu există așa ceva. Este rușinea Europei”, a declarat scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu, la Europa FM.

În legătură cu parcursului lui Sorin Cîmpeanu, Gabriel Liiceanu a precizat că a fost unul „zbuciumat”: „Dacă privim parcursul lui în acești ani, este unul extrem de zbuciumat: a fost contestat periodic, a rezistat eroic, a avut o capacitate de a rămâne în picioare redutabilă, părea ireductibil, pentru că indiferent ce acuze i se aduceau, indiferent cum arătau argumentele pentru felul în care nu se face nicio Românie educată, ci dimpotrivă parametrii României needucate creșteau de la o zi la alta, el era prezent la toate televiziunile, explica într-un limbaj cețos, în așa fel încât să nu înțeleagă nimeni ce lucruri formidabile face”.

„Traseul lui ne-a amintit, și după asta o să dau un exemplu, de un om care ajunge să calce pe un teren moale, o mlaștină”, a mai menționat Liiceanu.

Referitor la mențiunea lui Cîmpeanu că este mândru de modalitatea în care a pus bazele programului România educată, scriitorul a afirmat că „proiectul acesta este o rușine deopotrivă pentru el, dar mai ales pentru cel care l-a inițiat, intrând cu el în alegeri”.

„Al doilea moment comic este că un plagiator semnează demisia altui plagiator. Știți la ce revine aceasta? Ca și-a semnat și propria lui demisie, pentru că a semnat-o pentru că a plagiat”, a mai spus acesta

Redăm dialogul dintre moderator și Gabriel Liiceanu:

Moderator: Aș vrea să pornim direct în discuția noastră de la domnul Cîmpeanu. Vă lămurește și vă satisface demisia domniei sale?

Gabriel Liiceanu: În primul rând, e un subiect foarte rodnic în clipa de față. Dacă privim parcursul lui în acești ani, este unul extrem de zbuciumat: a fost contestat periodic, a rezistat eroic, a avut o capacitate de a rămâne în picioare redutabilă, părea ireductibil, pentru că indiferent ce acuze i se aduceau, indiferent cum arătau argumentele pentru felul în care nu se face nicio Românie educată, ci dimpotrivă parametrii României needucate creșteau de la o zi la alta, el era prezent la toate televiziunile, explica într-un limbaj cețos, în așa fel încât să nu înțeleagă nimeni ce lucruri formidabile face, și pas cu pas a produs reacții, reacții care erau, de obicei, făcute sub forma articolelor scrise în presa online de către unul sau altul și de permanenta atenție din ce în ce mai bine focalizată a doamnei Emilia Șercan pe cazul lui, iar traseul lui ne-a amintit, și după asta o să dau un exemplu, de un om care ajunge să calce pe un teren moale, o mlaștină, în care cu fiecare pas pe care îl faci te afunzi mai tare.

Lucrul acesta s-a văzut în clipa în care Emilia Șercan, arătând cum a plagiat, cum a preluat pretextând o moștenire, textele conducătorului lui de lucrare de doctorat, și-a însușit-o, spunând că este absolut firesc, pentru că i-a dat-o cadou celălalt. Și, dintr-o dată, autorul a devenit el. În momentul acela, lucrurile au atins o cotă comică. Nu întâmplător Cristian Preda, de pildă, unul dintre remarcabilii profesori de filozofie politică de la noi, un intelectual de ținută înaltă, s-a dus la Ministerul Învățământului cu o carte a lui, semnată Cristian Preda, a tăiat numele autorului, a pus numele lui Cîmpeanu și a spus că îi face cadou această carte (…). În clipa aceea n-a mai putut scoate picioarele din mlaștină, pentru că a stârnit indignarea extraordinară a unor oameni din lumea noastră universitară. Nu, n-au ieșit mii de oameni pe stradă, dar vibra aerul de indignare, de stupefacție: până unde se poate merge? Și și-a dat iată demisia. Ciudat că nu spune de ce și-a dat-o, care este motivul.

Moderator: Dacă tot a primit lucrarea, n-a precizat un motiv, în schimb a precizat domnul Cîmpeanu o listă de realizări.

Gabriel Liiceanu: Acesta este al doilea moment comic, a spus că este mândru de felul în care a pus bazele programului România educată. Proiectul acesta este o rușine deopotrivă pentru el, dar mai ales pentru cel care l-a inițiat, intrând cu el în alegeri.

Moderator: Domnul Klaus Iohannis.

Gabriel Liiceanu: Președintele țării, da. Va ieși de pe scena politică a României cu acest penibil, ridicol. Cum să faci un asemenea tam-tam și să convingi oameni de bună credință să te voteze pentru ceea ce lipsea în mod esențial acestei țări – educația.

Moderator: Vă referiți aici la domnul Iohannis?

Gabriel Liiceanu: La domnul Iohannis.

Moderator: Ce credeți despre faptul că domnul Iohannis nu a spus niciun cuvânt despre chestiunea aceasta cu domnul Câmpeanu?

Gabriel Liiceanu: Acolo cazul este mult mai grav. A făcut o declarație, în urmă cu nu știu câte luni, care ar putea fi sculptată în piatra președinției lui: „toleranță zero la doctorate, voi crede în permanență că plagiatul este un furt”. Toleranță zero a fost reacție zero. Toleranță zero – reacție zero. Eu i-aș propune domnului Iohannis dacă ar vrea să ne dovedească buna lui credință pentru România educată și nevoia acuta de a stârpi plagiatul, ca furt intelectual și ca distrugere dinăuntru a educației în România, de ce nu o ia pe Emilia Șercan consideră la Cotroceni? Cred că într-o lună de zile s-ar curățat terenul, pentru că Emilia Șercan a lucrat vreo 10-12 ani pe tema aceasta. Este doctor în plagiatori.

Moderator: Și ce facem cu domnul general Ciucă, premierul României?

Gabriel Liiceanu: Acesta este al doilea moment comic. Primul moment comic este cu Klaus Ioannis aruncând pe piață această poveste cu România educată și făcând-o cu toleranță zero, cum văzurăm. Al doilea moment comic este că un plagiator semnează demisia altui plagiator. Domnule Striblea, știți la ce revine aceasta? Ca și-a semnat și propria lui demisie, pentru că a semnat-o pentru că a plagiat. Deci, un plagiator semnează demisia altui plagiator. Din clipa aceasta el și a semnat, de asemenea, demisia. Va trebui mâine-poimâine să o semneze pe a lui.

Moderator: Știți că există un dosar penal în care procurorii anchetează modul în care analiza plagiatului domnului Ciucă a fost blocat în justiție. Există acest dosar penal care investighează atribuirea în fals a dosarului către o instanță potrivită, tragem concluzia, pentru că datele prezentate de G4Media arată că acolo s-ar fi folosit așa numita metodă „coperta”, este o metodă care eludează distribuția aleatorie a dosarelor în instanță. Adică există suspiciuni grave că cineva…

Gabriel Liiceanu: Manipulare a culiselor.

Moderator: Exact. În condițiile acestea care este situația domului premier Ciucă, în condițiile în care procurorii investighează așa ceva?

Gabriel Liiceanu: Încerc să vă spun după ce mai adaug un lucru pe tema ridicolului (…). Noi am crezut că rolul pe care l-a jucat Cîmpeanu în povestea plagiatelor era acela de instrument, nu de persoană interesată direct, deci am crezut că el e pus acolo ca să-i apere pe plagiatorii mari care ajung în funcții înalte, că este pus acolo să creeze mecanisme concrete de salvare a plagiatorilor, asta am crezut, și deodată ne-am dat seama, după dezvăluirea Emiliei Șercan că este un plagiator de top, că de fapt el se lupta pentru el, nu numai pentru ceilalți. În primul rând pentru el. Și a pus granița de la care trebuie să închidă ochii pe plagiatele până în 2006, mi se pare, care era și o dată de grație a plagiatelor lui. Deci, ele ar fi scăpat împreună cu cei pe care ar fi trebuit să-i scape.

Moderator: Excelentă istorie. Să-mi răspundeți la întrebarea aceasta – care este situația premierului Ciucă acum?

Gabriel Liiceanu: Este gravă, din punctul lui de vedere, pentru că eu nu cred că societatea civilă, care dă iarăși semne că poate și că trebuie să reacționeze, se va opri. Cum se va opri. Capacul a fost ridicată după această poveste, este meritul infinit al acestei doamne Emilia Șercan că a avut tenacitatea de a o ține langa la încă 12 ani pe o singură temă. Și iată rezultatele. Ce s-a întâmplat zilele trecute cu pichetarea Ministerului Învățământului și toate reacțiile pe drum au fost susținute toate de tenacitatea investigațiilor ei, ceva de bulldog care nu lasă prada din gură. Din clipa aceasta, noi vom reacționa în continuare masiv. (…) Nicăieri în Uniunea Europeană, niciodată, de 32 de ani, n-a existat o țară cu un președinte care să aibă un prim-ministru și un ministru al Învățământului plagiatori. Nu există așa ceva. Este rușinea Europei. (…)

Foto: © Marian Mocanu | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
LIVE VIDEO TEXT “Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului” – Președintele Iohannis în deschiderea anului universitar 2022-2023, la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București, fără ministru plin la 4 zile după demisia lui Cîmpeanu în afacerea plagiatului, cu un premier acuzat de plagiat și cu România educată tot la stadiul de proiect
Premierul acuzat de plagiat și cu portofoliu gol la Educație din cauza plagiatului lui Cîmpeanu, Nicolae Ciucă publică un mesaj pentru a marca începerea anului universitar 2022-2023: Standardele învățământului românesc să țină pasul cu vremurile. Modificările pe care le aducem prin Legile educației naționale reflectă o viziune orientată spre viitor

6 comments
  1. Dulapul din dealul Cotrocenilor,recte „premierul de la Grivco”,recte KWI stia si stie bine pe cine numeste in functii,in guvern si la servicii mai ales,ca alea il tin inca in geamul palatului.Dupa Iliescu avem acum cel mai rau si mai neavenit presedinte probabil asta fiind valabil si pentru viitorii 100 de ani.Remarc inca odata analiza excelenta a d-lui Liiceanu!

  2. Adevarat. Bine ca e plina Uniunea Europeana de tari in care s-a publicat foarte mult Constantin Noica. La o anumita editura. Drepturile de autor la cei doi copii ai filozofului, da. Si tot apropo’ de copii. Au ajuns si prin Japonia unii.. , sa isi castige o paine. Nu de mama copilului in discutie discutam. A avut tot ajutorul necesar.. , cand a avut nevoie. De la o prietena grecoaica. De restul deotologim. Nu ni se strepezesc dintii ?…

  3. Consider ca unui plagiator ii este imposibil sa judece cu mintea-i ingusta. In ce poate fi doctor primul ministru? Nu are ce cauta in fruntea guvernului, este doar un simplu soldat ce executa ordine. Vad ca ce spune Ursula, el se si repede chipurile sa “aplice” in Romania. N-are nici o opinie, nu da nici o replica. Plagiator de prima clasa. Rusine.

  4. Da domnilor, dar să nu uităm faptul că pe lângă plagiatori, nici președintele nu are basmaua curată ca lacrima. Așa că, să nu ne mirăm.

  5. Nicăieri în nici o tara din Uniunea Europeană nu au existat posibilitatile ca sa și vândă terenurile agricole,sa și vândă bogățiile solului și subsolului,sa și vândă energia electrică pe bani putini și apoi alții să o,,distribuie”cu tarife de 4,5 ori mai mari,sa și pună președinți ,prim miniștrii,miniștrii, cetățeni care nu știu să să vorbească în limba română și care au averi ce nu pot fi justificate de milioane de euro ,președinți de tara care au avut și au dosare penale……….etc și enumerările pot continua.Dar, securiștii care conduc tara pot in cardasie cu justiția.politicienii,poliția pot orice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Modificările contractului educațional pe care părinții îl încheie cu școala la fiecare început de ciclu de învățământ. Obligațiile elevului, părintelui și ale școlii

Obligațiile părintelui din contractul educațional pe care îl semnează cu școala s-au modificat, potrivit Ordinului de ministru care aprobă acest document, publicat de Ministerul Educației. Este vorba despre introducerea în…
Vezi articolul

Cîmpeanu nu înțelege de ce a demisionat de la Educație, în plin scandal de plagiat: Propria demisie e “nedreaptă, generată de către cei care înțeleg mult prea puțin specificul învățământului superior”

Rectorul Sorin Cîmpeanu spune că propria demisie de la șefia Ministerului Educației este “nedreaptă”. Afirmația vine la 4 zile după ce Cîmpeanu a anunțat că a demisionat “din proprie inițiativă”,…
Vezi articolul