George Purcaru, FSLI: Dacă Președintele Iohannis nu ne primește la discuții, la Cotroceni, vineri, e un semnal foarte clar că a abandonat Educația

2.625 de vizualizări
Foto: gov.ro
Vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, George Purcaru, a spus că până joi seara în jurul orei 21, nu exista niciun semnal din partea autorităților că ar mai exista vreo nouă rundă de negocieri. Întrebat la Euronews România dacă președintele Klaus Iohannis nu îi primește vineri la discuții, la finalul marșului de la Palatul Victoria până la Administrația Prezidențială, ce semnal este acesta?, George Purcaru a spus că „e un semnal foarte clar că a abandonat educația”.

Reacția vine după ce Guvernul a ignorat din nou solicitările clare ale sindicatelor din Educație și ale salariaților din acest sistem, iar în loc să aprobe și să publice un act normativ în Monitorul Oficial, a publicat o declarație politică, echivalentul unei promisiuni scrise, semnată de 4 politicieni. Într-o conferință de presă de la Guvern, ministrul Educației, Ligia Deca, a mințit public susținând că este un act normativ, așa cum au solicitat sindicatele.

Redăm declarațiile liderului sindical pentru Euronews Romania:

Moderator: Ce urmează Mâine? Mâine avem un protest care va începe din Piața Victoriei, de la Guvern și va ajunge la Palatul Cotroceni, vreau să știu dacă aveți deja vreun semnal, dacă președintele Klaus Iohannis urmează să vă primească?

George Purcaru: „Nu la această oră nu avem niciun semnal. Am tot sperat că cei de la Guvern vor înțelege doleanțele noastre și cât de importante sunt aceste aspecte. E clar că prin această declarație, nici măcar memorandum, nu că memorandumul ar fi avut mare mare valoare juridică, dar această declarație nu este altceva decât o simplă declarație publicată într-un Monitor Oficial. Prin urmare, este clar că nemulțumirea colegilor este cât se poate de firească. Am spus că nu vom înceta această grevă și clar nu vom înceta până când nu vom avea cele două chestiuni și anume pe de o parte acest principiu, pe de altă parte legea să fie aplicată în integralitate”.

Vă așteptați să fie dl. președinte Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni astfel încât să vă primească? Vă așteptați la o întâlnire?

„În mod normal, așa ar trebui. Mă gândesc că majoritatea profesorilor sunt în grevă de 3 săptămâni, iar când elevii au de suferit, când o societate întreagă are de suferit și nu iei măsurile de de rigoare, acest lucru nu face altceva decât să crească neîncrederea oamenilor în clasa politică, în coaliția de guvernare, dar și în Guvernul României. Da, ne așteptăm și ar fi normal ca acum în, nu mai știu dacă e chiar al 12-a lea ceas, dacă nu e deja trecut, să fim chemați și să fim respectați, să ni se respecte această doleanță clară ca în 2024, în integralitate, să fie aplicată legea salarizării. Am înțeles că nu se poate aplica acum, dar măcar în ianuarie 2024, în integralitate, trebuie aplicată această lege a salarizării pentru cei din învățământ”.

Dacă președintele Klaus Iohannis nu vă primește mâine, ce semnal este acesta?

„E un semnal foarte clar că a abandonat educația”.

Care ar trebui să fie mesajul pe care să vi-l transmită vineri președintele Klaus Iohannis, astfel încât sindicaliștii, profesorii să înceteze greva? Ce ar trebui să vă spună?

„Nu ar trebui să ne spună. Noi vorbim despre dovada unui act normativ în Monitorul Oficial în care să ne dea garanții foarte clare și ferme că ceea ce am cerut noi va fi aplicat. Aici nu mai vorbim de vorbe, ce ar putea să mai spună cei de la Guvern? Ce ar putea să mai spună președintele României? Noi vrem fapte, că ne-am săturat de vorbe, ne-am săturat de promisiuni”.

Dacă vineri președintele Klaus Iohannis spune bine, actul normativ va fi adoptat de Guvern în cel mai scurt timp, care vor fi acțiunile dvs?

„Păi, trebuie să vedem mai întâi de toate acest act normativ publicat în Monitorul Oficial, clar, stipulându-se cele două aspecte pe care noi le-am cerut. Asta ar fi una la mână. Pe de altă parte, vorbim și despre situația a ceea ce se întâmplă în învățământ, cu tot ceea ce înseamnă investiții în infrastructură, cu tot ceea ce înseamnă motivarea resurse umane și de ce nu, elevul să fie și el în centru, în centrul atenției, așa cum ar trebui respectat de către statul român și de către cei care ne conduc”.


4 comments
  1. Nu uitați de deblocarea rubricii pentru sporul de priculozitate/toxicitate și ar fi normal și sporul neuropsihic pentru didactic auxiliar. și noi lucrăm cu copiii!

  2. Dulapul o sa spuna ca sunt bani doar pentru pensii speciale, salarii pentru sinecuri, sporuri pentru doctorate, BMW-uri si avioane de lux. Cum isi permit profii sa puna in pericol finantarea politicienilor?

    O sa promita ca doamna doctor va ramane in functie 20 de ani ca sa poata pune in practica proiectul Romania Edukata a dulapului si doamnei doctor.

  3. In ultimii ani, numai ,,vorbe goale,, au fost livrate in orice domeniu. Fiind siguri ca vorbele se uita, au livrat promisiuni desarte, ca doar nu-i dor gurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Funeriu: Dacă am fi mers până la capăt cu această luptă împotriva plagiatelor, am fi decapitat toate instituţiile de forţă ale României / Eu astăzi cred că a devenit o problemă de siguranţă naţională

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, cel care a început demersurile pentru descoperirea tezelor academice plagiate, susţine că dacă demersul început în urmă cu aproximativ un deceniu ar fi fost…
Vezi articolul

Ligia Deca, în vizita la Abu Dhabi cu Klaus Iohannis: Emiratele Arabe Unite reprezintă, pentru România, un model de bune practici în multe domenii, inclusiv în educație pentru dezvoltare durabilă / La testele PISA, elevii din Emirate sunt imediat deasupra celor români la citire, matematică și științe

Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost în acest weekend în vizită în Emiratele Arabe Unite, unde a făcut parte din delegația oficială a președintelui Klaus Iohannis. Aceasta anunță pe Facebook…
Vezi articolul