Germania vrea să redeschidă toate grădinițele și școlile, luna aceasta. Motivul: deschiderea liceelor și celelalte măsuri de relaxare nu au adus un nou val de contaminare – Le Soir

3.759 de vizualizări
testarea la Matematică
Foto: Freepik.com
Germania, prima economie europeană, vrea să redeschidă toate școlile și magazinele în luna mai, relatează publicația Le Soir preluată de Rador. Motivul pentru care autoritățile susțin că țara poate să ridice restricțiile? “Numărul de noi infectări” cu coronavirus “a rămas foarte slab” după primele etape ale relaxării care au fost aplicate pe 20 aprilie – când au fost deschise primele licee și școli gimnaziale. Între timp, în România președintele a anunțat că toate grădinițele și școlile rămân închise pentru tot restul anului școlar, cu excepția claselor a VIII-a și a XII-a care pot veni la școală pentru a se pregăti de examene.

Noutatea deciziei de acum, din Germania, este redeschiderea grădinițelor și a școlilor primare. Nu s-a observat până acum “niciun nou val” de contaminare, motiv pentru care revenirea la școală poate fi completă – arată un proiect de acord între Angela Merkel și regiunile germane, a cărui copie a obținut-o AFP. 

Germania a închis, timp de o lună, toate școlile pentru a opri răspândirea noului coronavirus, iar landurile federale au decis să revină treptat, după data de 4 mai, la normal. Într-o primă fază au reluat cursurile elevii care trebuie să susțină examene. Unele guverne regionale au decis să redeschidă şcolile şi mai devreme, aşa încât deja din 20 aprilie unii elevi şi-au reluat cursurile. Dar şi în cadrul aceluiaşi land, reglementările diferă de la o şcoală la alta, după cum arată o analiză Deutsche Welle.

Textul care prevede deschiderea tuturor școlilor trebuie formal aprobat în cursul zilei de astăzi, scriu jurnaliștii Le Soir. Germania a anunțat miercuri noi etape decisive de relaxare, care prezic o revenire treptată la normal în luna mai. Germania se numără printre statele cel mai puțin afectate de noul coronavirus.

Prima economie europeană are în vedere să ridice cvasi-totalitatea restricțiilor, cu excepția frontierelor care rămân închise și a interdicțiilor de a fi organizate mari manifestații sportive, festive sau culturale cu public.

Proiectul de acord obținut de AFP prevede redeschiderea începând de săptămâna viitoare a tuturor școlilor. Până acum, au fost redeschise școlile gimnaziale și liceele, deci noua decizie a autorităților se referă la școlile primare și grădinițele de copii, care până acum nu fuseseră incluse în relaxarea începută în această țară pe 20 aprilie.

Redeschiderea tuturor școlilor și grădinițelor va fi însoțită de aplicarea unor măsuri de protecție în aceste instituții.

Germania va redeschide și toate magazinele, inclusiv cele de peste 800 de metri pătrați. 

Jurnaliștii notează că este liberă calea redeschiderii și pentru sectorul gastronomiei și hotelurilor, afectate de impactul coronavirusului. Acesta va reîncepe să funcționeze, de la regiune la regiune, de săptămâna viitoare.

Proiectul de acord mai prevede reluarea campionatului german de fotbal în luna mai, în timp ce în Franța campionatul a fost oprit iar în celelalte țări europene nu au fost luate decizii privind reluarea.

Amintim că redeschiderea primelor școli în anumite landuri din Germania, în aprilie, a generat reacții vehemente din partea unor elevi și părinți, care transmiteau public: “Nu suntem cobai!”. Detalii aici

  • Franța a anunțat că începe redeschiderea de luni, 11 mai, cu grădinițele și școlile primare. În a doua fază, din 18 mai, vor începe cursurile și la gimnaziu, prevede planul francez.
  • Danemarca a început procesul de redeschidere a școlilor încă de pe 15 aprilie

Sursa: Le Soir / Rador / Traducere: Gabriela Sîrbu

Citește și:

1 comment
  1. Este ridicol că în România nu se deschid școli și grădinițe,avem județe cu 20 de cazuri ca Brăila și copiii stau acasă 6 luni (din martie până în septembrie),pierzând 6 luni de educație .Romània este un contraexemplu fără de alte țări unde educația este prioritară si unde nu sunt analfabeti funcționari conform testelor Pisa ca la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Andreas Schleicher, OECD, despre decizia României privind începerea școlii: Descentralizarea e bună, dacă e întărită capacitatea locală / Plus: Când are loc următoarea evaluare PISA

Descentralizarea aleasă de autoritățile române pentru începutul noului an școlar este strategia potrivită, dar ca să funcționeze e vitală întărirea capacității locale, spune, pentru EduPedu.ro, Andreas Schleicher, șeful Directoratului pentru…
Vezi articolul

Eroare ştiinţifică grosolană în manualul de Ştiinţe ale Naturii pentru clasa a IV-a: Anotimpurile ar fi formate din cauza depărtării Pământului de Soare şi a mişcării de revoluţie. Ce spune Observatorul Astronomic din Bucureşti

În două manuale de Ştiinţele Naturii pentru clasa a IV-a, ambele ale aceleiaşi edituri, dar scrise de autori diferiţi, apare o eroare ştiinţifică importantă, semnalată de cititorii Edupedu.ro. În manuale…
Vezi articolul