Ghiozdanul de 100 de euro pentru fiecare elev din România – noul proiect al ministrului. Ce s-a întâmplat cu programul de Rechizite școlare

2.081 de vizualizări
Tichete pentru elevi: Câte 250 de lei pentru fiecare elev, împărțiți în 5 tichete de 50 de lei
School bag with books and equipment
”Avem bani şi pentru un proiect care nu a fost dezvoltat în anii anteriori şi anume un ghiozdan complet pentru fiecare elev”, a declarat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu într-un interviu pentru Evenimentul Zilei. Potrivit acesteia, costul cu un asemenea echipament ar fi undeva la 100 de euro bucata. Anul acesta școlar, Ministerul Educației a oferit ghiozdane cu rechizite la un preț între 15 și 24 de lei pe elev, pentru 360.000 de elevi. Mai multe primării și consilii județene au oferit și ele ghiozdane complet echipate elevilor, la costuri între 65 și 100 de lei bucata.

Ghiozdanul complet echipat a apărut într-o declarație destul de nuanțată a ministrului Educației. Aceasta a spus următoarele: ”Avem bani şi pentru un proiect care nu a fost dezvoltat în anii anteriori şi anume un ghiozdan complet pentru fiecare elev. Să asigurăm educaţia gratuită, aşa cum spune Constituţia. În acest ghiozdan trebuie să fie manualele pentru care se dă examen, limba română, matematică etc, şi rechizitele care sunt necesare pe un an întreg. Nivelul este cam de 100 de euro pentru fiecare ghiozdan. Aici o să existe un echipament de sport, care se va acorda cu ajutorul unor vouchere, pentru că este foarte greu să cumperi pentru fiecare copil în parte”.

Anunțul ministrului că se pregătește un ghiozdan complet cu rechizite pentru fiecare elev, în valoare de 100 de euro, a fost repede împrăștiat prin mai toate organizațiile PSD din țară, pe conturile acestora de Facebook. Ba chiar l-a distribuit și Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, lider important al partidului.

100 de euro înseamnă 475 de lei

Valoarea de 100 de euro pentru un ghiozdan cu 4-5 manuale (pentru că ar fi vorba despre materiile la care se dă examen), caiete, penar utilat și riglă, plus rezerve, poate fi considerată foarte generoasă, dacă o raportăm la prețurile de achiziție ale ghiozdanelor pline cu rechizite care s-au acordat până acum prin programul ”Acordarea de rechizite școlare”, început în 2003. Anul trecut, de exemplu, pentru un elev din ciclul primar costul a fost de 15 lei/persoană pentru un ghiozdan utilat cu rechizite, iar pentru un elev de gimnaziu 24 de lei/persoană (vezi mai jos fișa proiectului).

Cheltuiala de 100 de euro pentru un ghiozdan pare mare și dacă este comparată cu a primăriilor, consiliilor locale și județene care fac asemenea ”cumpărături” ca să le ofere la începutul anului școlar prin Programul ”Primul Rucsac” rechizite gratuite elevilor din clasa pregătitoare sau clasa I. La Ploiești, de exemplu, republikanews.ro relatează că primăria a cumpărat 1.850 de ghiozdane noi, utilate cu rechizite (un creion, un stilou, două caiete, două caiete tip, două caiete tip 2,1 caiet dictando, un caiet de matematică, un caiet foaie velină, acuarele, patru coperți, creioane colorate, penar neechipat și o riglă), pentru bobocii de anul acesta. Costurile au fost de 120.365 de lei. Asta înseamnă un cost mediu de 65 de lei pe bucată, adică 13 euro (la un curs de 4,75 lei/euro). Exemple asemănătoare sunt la Constanța, Pitești, Slatina.

Dacă o să comparăm cei 100 de euro cu suma din recentul raport făcut de specialiști de la institutul pentru Calitatea Vieții și alți cercetători numit ”Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populația României ”, vedem că, dacă punem și voucherul de echipament sportiv, suma se apropie de realitate. În metodologie este explicat faptul că prețurile din studiu sunt reale, culese din magazine mari (supermarketuri/hipermarketuri), pentru produse de calitate bună și la prețuri medii. Pentru rechizite și manuale, plus caiete, fără să punem la socoteală ghiozdanul în sine, costurile pentru un copil ar fi de 260 de lei, arată raportul citat. Un trening costă în jur de 80 de lei, iar o pereche de pantofi de sport 60 de lei.

Dacă ar da câte un ghiozdan în valoare de 100 de euro pentru toți elevii din România, adică 2,9 milioane de persoane, suma aproximativă ar ajunge la 290 de milioane de euro pe an.

Cum a contrazis-o Ecaterina Andronescu pe

Viorica Dăncilă

În același interviu pentru evz.ro, Ecaterina Andronescu a fost întrebată și de stadiul programului pentru Rechizite în școli. Răspunsul a fost următorul: ”Acela a fost un proiect dezvoltat de Ministerul Educaţiei în 2001, după care a fost descentralizat şi derulat de autorităţile locale. Care este diferenţa? Acest proiect a fost introdus printr-o lege care stabilea un nivel minim al veniturilor pe cap de familie. Între timp, din 2001 până acum, acest nivel s-a modificat substanţial. În 2001, cam 1.200.000 de copii primeau aceste rechizite, acum mai primesc vreo 200.000″.

În ședința de Guvern din 10 octombrie 2018 premierul Viorica Dăncilă în momentul în care s-a aprobat, cu întârziere de o lună, continuarea Programului Rechizite în școli pentru anul școlar în curs, declara de la masa Executivului că ”Peste 360.000 de preșcolari și elevi din învățământul primar și gimnazial vor beneficia în acest an școlar de pachete de rechizite și ghiozdane. Obiectivul acestui proiect, derulat de Ministerul Educației Naționale, este prevenirea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii prin facilitarea accesului egal la învățământ obligatoriu pentru copiii proveniți din familiile cele mai defavorizate.”

Cifrele Ministrului Educației diferă cu mult de cele ale Premierului, așadar. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a dat detalii la Briefingul de presă (min. 17:45) care a urmat ședintei: 308.611 elevi vor primi ghiozdane (aceștia sunt copii care provin din familii al căror venit mediu net pe membru în luna iulie era de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară). În plus 51.539 de preșcolari vor primi rechizite.

Ce s-a Întâmplat cu programul Rechizite în școli: rechizitele zac în stocuri, nu au ajuns la copii

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, programul de ”Rechizite școlare” derulat la nivelul Ministerului Educației Naționale nu a avut parte de ”studii reale privind impactul programului de acordare a rechizitelor şcolare din perspectiva susţinerii activităţii şcolare a elevilor din medii defavorizate, precum şi modul în care acest program a influenţat creşterea numărului elevilor care îşi continuă studiile.

Au fost achiziționate rechizite şcolare cu mult peste nivelul necesităților reale ale beneficiarilor, în mai multe unități școlare neținându-se cont de stocurile existente din anii anteriori, ceea ce a condus la crearea de stocuri fără mișcare sau cu mișcare lentă și implicit la imobilizarea sau utilizarea ineficientă a fondurilor bugetare.

Totodată, s-a constatat neefectuarea tuturor demersurilor în vederea promovării şi obţinerii aprobării unui proiect de act normativ, pentru actualizarea valorii maxime a pachetului de rechizite şcolare din învăţământul primar şi gimnazial, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cu toate acestea, se poate concluziona că acordarea pachetelor de rechizite constituie un ajutor real pentru familiile dezavantajate social (în special din mediul rural), cu mai mulţi copii, fără venituri permanente şi implicit, în atragerea şi menţinerea copiilor în sistemul de învăţământ  preuniversitar de stat.

Programul de Rechizite are în proiectul Legii Bugetului pe 2019, publicat de Ministerul Finanțelor, o alocare de doar 6.177.000 de lei pentru anul 2018, după ce în 2017 se cheltuiseră 212.154.000 lei. Asta înseamnă că Pentru anul acesta este prevăzută suma de  9.357.000 lei.

Anul trecut au beneficiat 16% din numărul total de elevi din România de acest program, iar în urmă cu doi ani, 20%. Fișa proiectului arată numărul exact de elevi, dar și alocările estimate pentru următorii ani. Costurile per elev au fost de 15 lei în învățământul primar și 21 de lei în cel gimnazial.

Tot în proiectul de Buget pe 2019 apare și noul program, cel despre care vorbește Ecaterina Andronescu. ”Implementarea unui nou program social pentru elevii din învățământul primar, gimnazial, profesional și liceal în vederea asigurării condițiilor de acces și participare școlară (rechizite, manuale și vouchere pentru îmbrăcăminte, destinate elevilor de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a)”, se arată în proiectul de lege.

FOTO: School photo created by kstudio – www.freepik.com


3 comments
  1. Am patru copii doi la școala si doi la grădinița am primit un ghiozdan gol goluț cică sunt rechizite de 100 euro !!!!

  2. Ma intreb pe ce planeta sunt cei din minister? Am un copil in clasa a X-a si unul in clasa a VI-A. Nici unul nu a primit rechizite scolare. Din contra, pe langa rechizitele si echipamentele uzuale, a trebuit sa cumparam alte manuale, culegeri, auxiliare, materiale duse pentru catedra, a trebuit sa platim pentru a da un concurs, sa platim pentru a reprezenta tara in afara – din buzunarele noastre. Cine spune ca in Romania, invatamantul este gratuit, inseamna ca nu a frecventat nici macar clasele obligatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sfaturi pentru completarea fișei de admitere la liceu 2023. Consilierul școlar Ana Maria Oancea: Ca să fiu sigur că va avea copilul un loc la liceu, e nevoie să adun toate locurile de la clasele unde vrea să intre, astfel încât suma lor să se apropie de locul copilului pe București

Consilierul școlar Ana Maria Oancea a explicat la TVRInfo ce ar trebui să știe elevii și părinții când completează fișa de admitere la liceu 2023, având în vedere că este…
Vezi articolul

Ministrul Tătaru, despre normele propuse pentru reluarea școlii: Devin funcționale în măsura în care proiectul legislativ trece de Parlament cât mai repede / “Orice sugestie e binevenită”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, miercuri, că orice sugestie este ‘binevenită’ privind proiectul normelor de instituire de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ în perioada pandemiei…
Vezi articolul