GRAFIC Harta salariilor din România, realizată de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai: Județele cu cei mai bine plătiți angajați se sprijină pe Servicii, IT și investitori străini

1.394 de vizualizări
Foto: © Andrii Zastrozhnov | Dreamstime.com
Câştigul salarial mediu net al românilor a trecut în această toamnă de 4.000 de lei, dar diferențele între cele mai sărace și cele mai bogate zone ale țării sunt sesizabile: de la 2.886 de lei în Harghita la 5.243 lei în București, arată datele centralizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Salariul mediu din București este, adică, aproape dublu față de cel mai mic salariu mediu net județean, notează Economedia.ro.

Diferențe mari se înregistrează între sectoare: IT-ul este de peste patru ori mai bine plătit decât domeniul cu cele mai mici salarii. Cum arată harta salariilor, cum au evoluat acestea în ultimul an și cum se explică diferențele?

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în luna septembrie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6.457 lei, cu 109 lei (+1,7%) mai mare decât în luna august 2022, iar câştigul salarial mediu net a fost 4.003 lei, în creştere cu 70 lei (+1,8%) față de luna august 2022. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului (16085 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.233 lei).

  • Menționăm însă că, în mod tradițional, cele mai mari salarii se înregistrează în sectorul Tehnologia Informației, dar în această lună s-au acordat prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, bonusuri pentru management, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), mai scrie Economedia.ro.

Economiștii de la Romanian Economic Monitor subliniază că în județele din top (București, Cluj, Timișoara) majoritatea angajaților (57-76%) lucrează în sectorul serviciilor, incluzând un sector IT&C puternic. În județele cu cele mai mici salarii medii, sectorul serviciilor are un rol mai puțin dominant (în general sub 50% din totalul angajaților), agricultura și industria având o pondere mai semnificativă față de alte județe.

Foto: econ.ubbcluj.ro
Articolul integral, pe economedia.ro.

Foto: © Andrii Zastrozhnov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea Babeș-Bolyai lansează pe piață un aparat care măsoară calitatea aerului și eficiența energetică a clădirilor, realizat de cercetătorii săi

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță că lansează pe piață aparatul SmartRadon, un sistem de monitorizare a calității aerului din clădiri. Aparatul este dezvoltat și testat de cercetătorii Universității, precizează instituția într-un…
Vezi articolul