Sprijinul pentru părinții care trebuie să stea acasă cu copiii care fac școală online nu a fost aprobat de Guvern, ci doar prezentat în primă lectură / Ministrul Muncii, Raluca Turcan, susține că a fost adoptat

2.900 de vizualizări
Foto: gov.ro
Guvernul nu a adoptat prin ordonanţă de urgenţă măsurile de sprijin pentru părinţi, asta deși ministrul Muncii, Raluca Turcan, a scris pe contul de Facebook că proiectul a fost aprobat. Asta reiese din documentul transmis de Guvern cu actele normative care au fost adoptate în ședința de miercuri a Executivului.

Proiectul de ordonanță de urgență privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situații limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența față în față în unitățile de învățământ și în unitățile de educație antepreșcolară ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 a fost doar în primă lectură, potrivit listei publicate pe gov.ro.

Amânarea vine în condițiile în care sunt cel puțin 50.000 de elevi în online, potrivit anunțurilor Ministerului Educației și Inspectoratului Școlar București din ultima săptămână.

Ce scrie Raluca Turcan pe Facebook:

Astăzi, am aprobat: „Ordonanță de urgență pentru acordarea de zile libere pentru părinţi prin care acordăm un sprijin concret angajaților și angajatorilor, așa cum am făcut pe tot parcursul stării de urgență și de alertă prin investiția de 7,6 miliarde lei în măsurile active.”

După care ministrul Muncii dă și detalii:

”Prin cel de-al doilea proiect de ordonanță de urgență, adoptat în ședința de Guvern de astăzi, se reintroduc măsurile de sprijin pentru părinții care trebuie să stea acasă cu copiii, în cazul în care activitatea didactică în unitățile de învățământ se limitează sau se suspendă din cauza situației epidemiologice.

Peste 34.000 de părinți au beneficiat de zile libere plătite în cursul stării de urgență și apoi al stării de alertă, până la finalul anului școlar 2020-2021, iar pentru această măsură s-au plătit peste 90 de milioane de lei.

Actul normativ adoptat astăzi se va aplica tuturor angajaţilor din mediul public şi privat, pe toată perioada stării de alertă și după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2021 – 2022 și prevede:

Acordarea de zile libere plătite pentru părinții care au copii în vârstă de până la 12 ani sau 26 de ani în cazul copilului sau adultului cu handicap, înscriși la unități de învățământ, inclusiv antepreșcolar;

Asigurarea unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi liberă acordată.

Aproximativ 20.000 de persoane vor beneficia de acest tip de sprijin, iar bugetul estimat pentru acest an este de 150 milioane de lei, iar pentru anul 2022 de 300 milioane lei”.

Articolul este în curs de actualizare

Foto: gov.ro


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sindicatele FSLI: Dacă s-ar impozita 300 de pensii speciale consistente, cu 50% într-o lună, suma adusă la bugetul de stat ar fi egală cu cea obținută prin șomajul tehnic aplicat secretarelor și contabililor din educație

Șomajul tehnic în educație pune în pericol siguranța angajaților, a elevilor și chiar a unităților de învățământ, susține Federația Sindicatelor Libere din Învățământ într-un comunicat primit de Edupedu.ro. Sindicatul condus…
Vezi articolul