Guvernul adoptă rectificarea bugetară prin care alocă bani suplimentari pentru salariile profesorilor și burse / Premierul Ciolacu anunță o rectificare concentrată pe investiții, inclusiv pentru școli, dar la Ministerul Educației e prevăzută o scădere a fondurilor de investiții

4.714 vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Călin
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în deschiderea ședinței de guvern de luni, că executivul va aproba rectificarea bugetară anunțată săptămâna trecută, pe care a prezentat-o drept una concentrată pe investiții. El a menționat, între altele, școlile ca beneficiare ale acestor investiții. Pe de altă parte, după cum Edupedu.ro a relatat pe 19 septembrie, bugetul Ministerului Educației este prevăzut să crească, fiind mai mulți bani alocați pentru salarii și burse, dar pentru investiții în domeniul învățământului este prevăzută o scădere a fondurilor.
  • Chiar și creșterile prevăzute pentru Ministerul Educației au suferit modificări – în sens negativ – între versiunea inițială și cea ajunsă la Consiliul Economic și Social – detalii mai jos.

Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de guvern, despre rectificarea ce duce deficitul bugetar la 6,9% din PIB, dar care, spune el, susține investițiile:

  • „84% din deficit merge în zona de investiții. Suntem primul stat european ca raport între deficit și volumul de investiții. Evident că la acest nivel record de investiții, crește și deficitul bugetar la 6,9% din Produsul Intern Brut. Este însă un deficit sustenabil, ținând cont că 8,5 lei din 10 cheltuiți merg în autostrăzi, spitale, școli și rețele de gaze, apă și alte obiective de interes local.”

Edupedu.ro a relatat că, în cazul Ministerului Educației, bugetul crește cu 8%, potrivit proiectului de rectificare pus în consultare săptămâna trecută. Cei mai mulți bani – aproape 4 miliarde de lei – erau alocați salariilor și burselor.

În schimb, în cazul fondurilor pentru investiții, era prevăzută o tăiere de 10%.

Proiectul de buget pus în consultare prevedea o creștere de 4,6 miliarde în total pentru Învățământ, din care 2,7 miliarde – plus la cheltuieli de personal, iar aproape 1,2 miliarde – plus la „Alte cheltuieli” (burse). În schimb, pentru investiții era prevăzută o scădere de 10,03%.

În versiunea ajunsă la Consiliul Economic și Social primele valori au suferit ușoare modificări în minus față de versiunea pusă în consultare publică:

  • 4,59 miliarde le (în loc de 4,62 miliarde)i – Învățământ
  • 2,70 miliarde lei (în loc de 2,71 miliarde) –  Cheltuieli de personal
  • 1,18 miliarde lei (în loc de 1,19 miliarde) – Alte cheltuieli
  • Scăderea pentru investiții în învățământ a rămas, însă, neatinsă

Declarațiile premierului Ciolacu în deschiderea ședinței de guvern:

Citește și:
Bugetul Ministerului Educației crește cu 8% la rectificare, cei mai mulți bani sunt alocați pentru salarii și burse: aproape 4 miliarde de lei / 10% tăiere la fondurile pentru investiții – proiect

1 comment
  1. conform legii și a înțelegerii de după ultima grevă, salariile profesorilor categoric ar trebui sa crească.Insa ministrul de finanțe ne spune că salariile bugetarilor vor fi înghețate începând cu anul 2025.Sa vedem ce se va întâmpla în așa fel încât să fie respectate toate..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Regulamentele Olimpiadelor școlare 2025 au fost publicate – descarcă. Elevii pot participa la o clasă superioară dacă depun o cerere, stabilește Ministerul Educației, după ce a pierdut două procese în instanță

Regulamentele olimpiadelor școlare 2025 au fost publicate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) recent, pe pagina dedicată de pe edu.ro. La cele mai multe dintre acestea, se prevede că elevii…
Vezi articolul

Nouă universități românești – prezente în clasamentul internațional CWUR, luat în calcul pentru metarankingul național. Doar Babeș Bolyai și Politehnica București apar în top 1000

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Politehnica din București și Universitatea din București ocupă primele trei locuri în rândul instituțiilor de învățământ superior românești incluse în ediția din acest an…
Vezi articolul

Noile propuneri de planuri-cadru ignoră importanța alfabetizării științifice, susțin reprezentanții Centrului de Evaluare și Analize în Educație: Matematica și științele naturii reprezintă una dintre cele două arii curriculare care dispar complet din trunchiul comun în clasele a XI-a și a XII-a

Noile propuneri de planuri-cadru pentru liceu, aflate în dezbatere publică, ridică o serie de probleme esențiale care ar putea afecta negativ calitatea educației, în special în domeniul științelor exacte, potrivit…
Vezi articolul