Guvernul alocă banii pentru pentru rechizite, destinați elevilor defavorizați, după o lună și jumătate de când a început școala, chiar înainte de campania electorală

1.150 de vizualizări
Foto: gov.ro
La finalul primului modul de școală, cu două zile înainte de prima vacanță a elevilor și preșcolarilor, Guvernul a aprobat în ședința din 23 octombrie alocarea a 175 de milioane de lei pentru cardurile educaționale de rechizite și îmbrăcăminte în valoare de 500 de lei, potrivit anunțului Guvernului. Amintim, săptămâna viitoare, pe 1 noiembrie începe campania electorală pentru alegerile parlamentare, potrivit BEC.

La o lună și jumătate de când a început anul școlar, Guvernul a aprobat suma pentru acordarea tichetelor pentru elevii și copiii de grădiniță, prin OUG. nr 83/2023, proiect cu fonduri europene.

Guvernul a alocat “175 de milioane de lei pentru acordarea integrală a tranșei pentru anul școlar 2024-2025 a tichetelor sociale pe suport electronic pentru preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial”, potrivit anunțului după ședința de Guvern de miercuri, 23 octombrie, cu 7 zile înainte să înceapă campania electorală pentru alegerile parlamentare.

Potrivit ordonanței de urgență nr. 83/2023, programul, care prevede alocarea a câte 500 de lei pentru fiecare elev care îndeplinește criteriile este finanțat cu fonduri europene.

Cei 175 de milioane de lei ajung doar pentru 350.000 de elevi, potrivit calcului Edupedu.ro.

La începutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Ciolacu anunța că “potrivit estimărilor, peste 400 de mii de copii defavorizați ar putea folosi banii”.

Informații de context

Elevii de clasele primare și gimnaziu și preșcolarii care provin din familii defavorizate și se încadrează în anumite condiții primesc cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru a rechizite și haine.  

Toți cei care s-ar încadra în condițiile programului cu fonduri europene, „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional“, trebuie să facă o cerere indiferent dacă au deja cardul de anul trecut. 

Nu există o dată precizată în lege la care beneficiarii vor primii banii pentru rechizite sau cardurile. 

Anul acesta a fost extins termenul până la care s-au putut depune cererile pentru a primi cardurile, până în 23 octombrie. Cele mai recente modificări aduse documentului referitor la tichetele educaționale au fost făcute recent, pe 20 septembrie, printr-o ordonanță “trenuleț”, adoptată în secret de Guvern, despre care a scris Edupedu.ro.

Procedura este una anevoioasă, și mai durează până când banii vor ajunge la beneficiari.

Ministerului Educației trebuie să trimită până în data de 1 noiembrie 2024, baza de date cu cererile baza de date cu preșcolarii și elevii din învățământul de stat primar și gimnazial care conține numele și prenumele, adresa de domiciliu, codul numeric personal ale acestora, unitatea de învățământ din care provin, nivelul de școlarizare și datele de identificare ale reprezentantului legal sau reprezentanților legali, tutorelui/tutorilor, după caz, numele și prenumele și datele de identificare ale fraților și surorilor minori.”

“Art. XIII. — Alineatul (5) al articolului 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/2023 privind unele măsuri pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați care beneficiază
de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile și luarea unor măsuri în domeniul educației, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 928 din 13 octombrie 2023, cu modificările ulterioare, se modifică și va avea următorul cuprins:

„(5) Pentru potențialii destinatari finali pentru care s-a solicitat măsura de sprijin prin cererea prevăzută la alin. (1), Ministerul Educației, prin instituțiile aflate în subordinea/sub autoritatea sa, asigură și transmite, printr-un canal securizat prin intermediul S.I.I.I.R, către aplicația informatică prevăzută la alin. (4), până la data de 1 noiembrie a anului pentru care se acordă sprijinul, baza de date cu preșcolarii și elevii din învățământul de stat primar și gimnazial care conține numele și prenumele, adresa de domiciliu, codul numeric personal ale acestora, unitatea de învățământ din care provin, nivelul de școlarizare și datele de identificare ale reprezentantului legal sau reprezentanților legali, tutorelui/tutorilor, după caz, numele și prenumele și datele de identificare ale fraților și surorilor minori.”

Apoi, trebuie verificate veniturile familiilor care au depus cereri să se încadreze în anumite criterii pentru a putea primi banii. STS face verificările.

Anul trecut abia de Crăciun a trimis lista către Ministerul Fondurilor Europene, cel care se ocupă de implementarea programului. Unul dintre motivele întârzierii a fost faptul că Ministerul Educației nu a trimis la timp listele cu numele beneficiarilor pentru ca STS să le poată verifica.

Amintim că banii pentru rechizite prin acest program nu au ajuns niciodată la elevi și părinți înainte să înceapă școala. Anul trecut școlar, primii bani au fost virați abia la finalul lunii ianuarie, la 5 luni de la începerea școlii, iau în ultima săptămână de școală aproximativ 5 mii de elevii încă nu primiseră cardurile.

Pe măsură ce au trecut anii, numărul beneficiarilor a tot crescut. În 2022 de exemplu, au beneficiat 245.018 (copii/elevi) din 10.115 unități de învățământ. Cardurile fiind livrate până la mijlocul lunii aprilie 2022, potrivit Raportului Ministerului Educației privind starea învățământului. Anul trecut, în 2023-2024, numărul beneficiarilor s-a dublat. Au fost emise 527.108 de carduri, până în iunie, anunța Ministerul fondurilor europene pentru Edupedu.ro.

Citește și:
Tichete educaționale 2024. A fost extins termenul pentru depunerea cererilor până în data de 23 octombrie / Banii pentru cardurile încărcate în anul școlar 2023-2024 pot fi cheltuiți înclusiv până în data de 31 decembrie 2024
SURSE Guvernul va încărca pe cardurile profesorilor primele didactice de 1.500 de lei în prima săptămână de campanie electorală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației începe alegerea viitorilor membri CNATDCU, instituție lăsată prin Legea Deca-Iohannis fără rolul principal în analiza plagiatelor și transformată în Comisie coordonată ministerial / Selecția membrilor pentru mandatul 2024-2028 are loc în pline dispute privind standardele minimale pentru titluri academice

Ministerul Educației a lansat, luni, procedurile pentru desemnarea membrilor viitoarei Comisii Naționale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare – fostul CNATDCU transformat, prin Legea învățământului superior din 2023,…
Vezi articolul
PostBrexit

Ministerul Educației le recomandă cetățenilor britanici din România să intre în procedura de recunoaștere a studiilor. De la 1 ianuarie 2021, recunoașterea academică și profesională nu va mai funcționa ca în cazul statelor UE

Ministerul român al Educației le recomandă “cetățenilor britanici și membrilor acestora de familie să aplice pentru recunoașterea studiilor”, pentru a beneficia de avantajele perioadei de tranziție. De la 1 ianuarie 2021,…
Vezi articolul

VIDEO Premierul Ciucă spune că nu mai publică în Monitorul Oficial memorandumul pe care l-a aprobat Guvernul joi, ci va publica o declarație prin care el și Marcel Ciolacu vor promite profesorilor că le vor îndeplini cererile în viitor

Memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Ieri, Guvernul a anunțat miercuri la prânz că…
Vezi articolul

BREAKING România obține locul 27 la Olimpiada Internațională de Matematică 2021, cu trei medalii de argint și două de bronz, în competiția dominată de China, Rusia și Coreea de Sud / Descarcă subiectele de la olimpiada internațională de matematică

Elevii români participanți la Olimpiada Internațională de Matematică au obținut anul acesta trei medalii de argint, două de bronz și o mențiune, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul universitar Radu Gologan,…
Vezi articolul