Guvernul pregătește achiziția a 500 de mii de tablete pentru elevi prin primării, decontate din fonduri europene, în plină campanie electorală – proiect de OUG

2.791 de vizualizări
tablete, metode de trișare
Foto: Pixabay.com
500 de mii de tablete pentru elevi ar putea fi cumpărate de către primari în următoarea lună, cât a mai rămas până la debutul anului școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat în ședința de Guvern de vineri noaptea. Este vorba despre un act normativ propus de Ministerul Fondurilor europene și care inițial permitea achiziția doar a 200 de mii de tablete, după care proiectul a fost modificat, potrivit surselor Edupedu.ro și se vor aloca 100 de milioane de euro pentru ciumpărarea de tablete de maximum 200 de euro/bucata, adică echivalentul a 500 de mii de bucăți.

Proiectul reglementează, practic, o achiziție de tablete descentralizată, achiziție la care poate participa școala, dacă are personalitate juridică și personal care poate desfășura achiziții publice, primăria sau “parteneriatele” dintre școală și primărie.

“Cheltuielile cu achiziția de echipamente IT mobile de tip tabletă pentru uz școlar și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line menționate la art. 1 alin.(1) sunt eligibile pentru decontare din fonduri externe nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Competitivitate, începând cu data de 01 august 2020”, prevede documentul care apare pe ordinea de zi de după ședința de vineri a Guvernului.

Este vorba despre proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfășurării în condiții de prevenție a activităților didactice aferente anului școlar 2020/2021 în contextul riscului de infecție cu coronavirus SARS-Cov-2. Varianta inițială a acestuia, pusă în dezbatere de Ministerul Fondurilor europene, poate fi descărcată de aici:

Proiectul de OUG prevede și posibilitatea decontării de echipamente de protecție sanitară din acești bani, dar și containele sanitare (grupuri sanitare modulare).

Școlile din regiunile “mai dezvoltate”, liceele și școlile primare nu pot aplica

Școlile care ar putea să aplice pentru o asemenea finațare sunt doar “unitățile școlare care desfășoară activități didactice pentru elevii din ciclul gimnazial, cu condiția ca acestea să aibă personalitate juridică pentru încheierea de contracte de achiziție publică în condițiile legii, cu excepția unităților școlare situate în regiuni mai dezvoltate definite potrivit regulilor europene”, se arată în proiect.

Fondurile inițiale alocate erau următoarele:

  • 50.000.000 euro, echivalentul în lei la cursul InforEuro din luna august 2020, din care contribuția Uniunii Europene (UE) este de 42.500.000 milioane euro, iar contribuția națională este de 7.500.000 milioane euro.

Documentul a intrat în ședința de Guvern de vineri cu o limită de cheltuieli de 100 de milioane de euro. Descarcă de aici forma care a intrat în ședința Executivului:

Potrivit surselor Edupedu.ro această limită a fost majorată la 175 de milioane de euro în timpul șednței și împărțită astfel:

  • 100 milioane euro pentru tablete de 200 euro/bucata – echivalentul a 500.000 de tablete
  • 50 milioane euro pentru echipamente de protecție sanitară și echipamente medicale pentru cabinele școlare
  • 25 milioane euro pentru containerele sanitare

De remarcat că în nota de fundamentare a proiectului nu exista un necesar documentat de tablete, nu sunt date privitoare la vreun studiu de impact sau de necesitate. Procedurile de achiziție derulate de fiecare primărie care ar putea accesa acest program vor avea loc în plină campanie electorală, data de 14 septembrie, debutul școlii, fiind exact în mijlocul campaniei în acest an. Alegerile sunt programate pe 27 septembrie.

De unde iau primarii 500 de mii de tablete

Statul are deja în derulare o licitație pentru tablete, licitație despre care vicepremierul Raluca Turcan a declarat recent că dacă nu se încheie fără contestații, tabletele nu vor ajunge la timp la elevi. Soluția de back-up, de rezervă, este aceasta – cumpărarea de tablete prin primării. Dacă pentru achiziția inițială Ministerul Educației a făcut un recensământ pe bază de sondaj în fiecare școală, al elevilor și profesorilor fără dispozitive și fără acces la internet, de data aceasta nu există așa ceva. De fapt nota de fundamentare explică necesitatea acestei măsuri prin argumente care par că nu au nicio legătură cu situația din școli”

“Neadoptarea tuturor măsurilor necesare pentru sprijinirea persoanelor aflate în prezent într-o situație de vulnerabilitate si anume aflate în carantina, in izolare, autoizolare precum si a persoanelor vârstnice din cămine pentru persoane vârstnice si copiilor și persoanelor adulte cu dizabilități instituționalizate în Centre rezidenţiale,  ar avea un impact deosebit de grav, în principal asupra dreptului la viaţă şi, în subsidiar, asupra dreptului la sănătate a populației României”, se arată în justificarea mpsurilor.

Fondurile pentru cele 250 de mii de tablete pentru elevii fără acces la școala online au fost alocate de la Guvern, de data aceasta banii vor fi decontați din Programul Operațional Competitivitate printr-un artificiu brocratic, modificând în timpul derulării un program de accesare de fonduri pentru E-educație, precum și prin modificarea Ghidului solicitantului aferent apelului POC/369/2/4/Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e-sănătate si e-cultură- secțiunea e-educație. Asta pentru că în acel ghid achiziția de echipamente IT mobile de tip tabletă pentru uz școlar cu acces la internet și resurse educaționale deschise, precum și beneficiarul “unitate de învățământ” , precum și a introducerii tipului de beneficiar eligibil prevăzut de art. 2 alin (1) lit a)

În raportul de consultare a pieței făcut pentru licitația organizată de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, consultare la care au participat 11 companii interesate de această licitație, atât operatori de telecomunicații cât și retaileri și producători de device-uri (Vodafone, Advanced Technologies, Dante Internațional – eMag, RCS&RDS, Telekom, Altex, Lenovo România, Huawei, Orange, Samsung, Maguay) se arată faptul că piața de tablete din România este la un nivel foarte redus, iar criza mondială a redus foarte mult stocurile de tablete.

“S-a precizat că în România în anul 2019, s-au vândut aproximativ 230.000 de tablete, iar în acest an în toate țările, din cauza pandemiei COVID19, a crescut exponențial cererea, fiind un produs foarte căutat, în contexul în care foarte multe activități profesionale și educaționale au migrat în mediul online”, se arată în documentul citat.

Un alt lucru foarte important în raport, “termenele de livrare estimate de operatorii economici au fost între 8 și 12 săptămâni de la semnare”. Până la începutul anului școlar mai sunt doar 4 săptămâni, iar licitația nu a fost nici măcar finalizată, semnarea contractului fiind posibilă doar după rezolvarea tuturor contestaților.

Proiectul de OUG ar putea fi aprobat în ședința de guvern de săptămâna aceasta.

Foto: pexels.com


1 comment
  1. Depinde care sunt riscurile ,oricum avantaje nu știm cate sunt …vor fi probleme ca de obicei în România. Se vor strica tabletele ,sau nu este semnal la net și asa mai departe .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectul de lege care prevede stimulent de risc pentru profesori în preuniversitar și universitar, în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru orele predate în starea de urgenţă şi alertă, a fost adoptat pe articole de Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole, marţi, Proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus. Votul final…
Vezi articolul