Hai să descoperi magia științei: workshopuri de chimie, fizică și robotică pentru copii în luna iulie (P)

1.843 de vizualizări
Image by zinkevych on Freepik
LearnGate organizează o nouă serie de workshopuri pentru copii în luna iulie: chimie experimentală, fizică experimentală și robotică.

Vârsta: copii de 10-15 ani

Workshop fizică experimentală: Natura luminii – undă sau particulă? 15 iulie, ora 14.00

Curs Robotică – pregătește-ți competențele pentru viitor

Workshop chimie experimentală: „Energia în reacții chimice” – 15 iulie, ora 10.30 (UPDATE 9 iulie: Pentru acest atelier locurile disponibile au fost ocupate. Vă mulțumim!)

Pentru detalii legate de locație și înscriere sunați la nr. de telefon 0751188752 sau trimiteți un mail la adresa office@learngate.ro

Detalii despre workshopul de fizică:

Atelierul „Fizica și superputerea luminii” este conceput de cercetători de Platforma Măgurele.

Oamenii de știință au fost permanent preocupați să înțeleagă ce este lumina. Cum apare, de unde vine lumina, cum interacționează cu mediul și materia, cum vedem obiectele?

După câteva secole în care s-a crezut că s-a făcut “lumină” în această controversă, nimeni altul decât Albert Einstein demonstra experimental prin efectul fotoelectric intern că lumina este formată din cuante de energie, confirmând astfel o ipoteză a părintelui mecanicii cuantice, fizicianul Max Planck. Din nou se afirma și se confirma prin experiment că lumina este particulă. Deși aparent teoriile erau contradictorii, fizicienii aveau fiecare dreptate, însă interpretau doar o altă față a aceluiași cub. Ulterior, fizica cuantică modernă a pus piesele cap la cap și a definit teoria duală a fotonilor, cuante de energie ce se comportă fie ca undă, fie ca particulă în funcție de tipul de experiment, respectiv de interacțiune cu mediul prin care se propagă.

Pentru a răspunde la întrebarea ”Ce este lumina”, în acest curs vom face experimente în care elevii vor înțelege efecte precum polarizarea luminii, ce este lumina coerentă și lumina necoerentă, cum se manifestă difracția și interferența luminii, ce este absorbția luminii.

Copiii vor afla cum s-au inventat și cum funcționează pe baza acestor efecte cinematografia 3D, holografia, mediile de stocare optice precum CD-urile și DVD-urile, panourile fotovoltaice și chiar calculatorul cuantic și criptografia cuantică.

Pentru o abordare cât mai intuitivă a unor noțiuni considerate abstracte și greu de asimilat, vom face experimente prin care vom observa comportamentul undelor sonore și vom găsi similitudini cu cele ale undelor luminoase, vom observa efecte de interferență și difracție a luminii, vom descoperi holograme ascunse, vom face experimente captivante de sunet și lumină.

Detalii despre cursul de robotică:

Acest modul este conceput pentru persoanele care doresc să dobândească cunoștințele de bază în domeniul roboticii și abilitățile necesare pentru asamblarea, programarea și controlarea unui robot simplu.

Obține 20 de ore de robotică, la finalul cărora vei dobândi atât competențe în acest domeniu, cât și o certificare ECDL/ ICDL- The Digital Skills Standard.

Roboții și inteligența artificială schimbă rapid tabloul pieței de muncă a viitorului. Mașini care se conduc singure, roboți humanoizi care performează sarcini din ce în ce mai complicate, livrarea cu drone sunt câteva exemple despre evoluțiile spectaculoase care integrează roboții în viața de zi cu zi.

Detalii despre workshopul de chimie:

Laura Băjenaru a absolvit Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor din cadrul Universității Politehnica București și a obținut Masteratul în Biofizică și Biotehnologie Celulară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București. Fiind cercetător, consideră necesară și extrem de importantă implicarea comunității științifice în educație. Prin urmare, în anul 2012 a acceptat provocarea de a preda Chimia în programe A-level și IGCSE în cadrul unor şcoli cu predare în sistem internațional. Din anul 2015 este examiner pentru Cambridge Assessment International Education, activitate care a ajutat-o să înțeleagă ce presupune un examen internațional standardizat.

Prin experimente interesante, care urmăresc atât înțelegerea unor concepte teoretice la nivel profund, cât și cultivarea interesului în domeniul științelor, copiii vor învăța despre comportamentul particulelor în cele trei stări de agregare în funcție de temperatură și presiune. Workshopul va demonstra prin experimente variaţia temperaturii în reacții exoterme și endoterme (Energetic reaction: Temperature change in exothermic and endothermic reactions)

Interpretarea cineticii particulelor în funcție de temperatură este o componentă esențială în multe programe educaționale și se adresează atât ciclurilor primare, cât și gimnaziale. Principalele modele utilizate în studiul acestui topic sunt:

– distanța dintre particule și aranjamentul acestora în solid, lichid și gaz

– schimbarea stării de agregare precum și a forțelor dintre particule în funcție de temperatură

– difuzia în lichide şi gaze

– compresibilitatea gazelor

– energia cinetică a particulelor

Image by zinkevych on Freepik


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 200 de copii, părinți și profesori, victime ale bullying-ului și violenței în școli, au avut curajul să vorbească despre experiențele trăite / Școala Încrederii face apel la români pentru a contribui la siguranța copiilor în școli (P)

Ministerul Educației a semnalat pentru anul școlar anterior 10.000 de acte de violență, însă organizația Salvați Copiii spune că 1 din 2 elevi este amenințat, umilit sau agresat fizic. Această…
Vezi articolul

Toate documentele necesare directorilor și profesorilor, la un click distanță. De la creșă și până la liceu, platforma VIVA conține acte organizate pe secțiuni, personalizate pe fiecare unitate și actualizate cu legislația în vigoare (P)

Într-o eră digitală în care timpul și eficiența sunt cruciale, Platforma VIVA vine în întâmpinarea nevoilor unităților de învățământ, punând la dispoziție o suită completă de servicii esențiale pentru un…
Vezi articolul

Etapele dezvoltării abilităților de citire la copii și cum poți crește un copil căruia îi place să citească – Mandy Rich, creatoare de conținut educațional pentru UNICEF

„Dragostea pentru lectură deschide o poartă spre aventură, spre lucruri inedite și spre o multitudine de abilități lingvistice importante, contribuind la dezvoltarea vorbirii și la îmbogățirea vocabularului”, scrie Mandy Rich,…
Vezi articolul