HARTA Semnalul 4G slab sau inexistent în 12 din cele 43 de localități aflate în scenariul roșu nu permite desfășurarea școlii online din 14 septembrie

5.397 de vizualizări
Foto: © Vadreams | Dreamstime.com
Calitatea semnalului 4G în rețelele de telefonie mobilă pentru 12 din cele 43 de localități aflate în scenariul roșu, cu o rată de infectare peste 3 la mia de locuitori, arată că școala online este în pericol, potrivit unei analize făcute de Edupedu.ro.

Am verificat calitatea semnalului 4G, necesară transmiterii lecțiilor online, precum și funcționării aplicațiilor și platformelor de școală online pe harta de acoperire a rețelelor mobile, făcută de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Această hartă poate fi accesată de oricine pe site-ul aisemnal.ro.

Am folosit lista celor 43 de localități cu rată de infectare peste 3 cazuri noi la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, dată de Ministerul Sănătății.

În aceste localități sunt înscriși la școală peste 11.800 de elevi, potrivit unei analize Edupedu.ro, iar dintre ei, 2.112 nu aveau niciun dispozitiv cu care să facă orele online – adică 18%, potrivit recensământului oficial. Ba mai mult, 6.677 (56%) de elevi înscriși la școlile din aceste localități au doar smartphone pentru învățământul „hibrid”.

Calitatea semnalului 4G în fiecare din cele 43 de localități în care, potrivit reglementărilor actuale, școala va începe 100% online.

Comuna Șiștarovăț, din județul Arad are cea mai mare rată de infectare din țară, potrivit INSP, de 52,02. Potrivit hărții de semnal 4G de la ANCOM, are o calitate a semnalului “la limita de senibilitate”, precum și multe zone “fără semnal”.

Comuna Pleșcuța, județul Arad – în peste 97% din zonele măsurate nu există semnal 4G, potrivit hărții ANCOM.

Semnalul 4G în localitățile Oinacu, din Giurgiu, și Bivolari, din județul Iași este unul bun. Localitatea Velișoara din județul Hunedoara are semnal 4G slab și inexistent, potrivit măsurătorilor ANCOM.

În Coroieni, județul Maramureș, semnalul 4G este foarte slab sau inexistent pentru 3 din cei 4 operatori. Un singur operator are acoperire ceva mai bună pe o parte din localitate.

În județul Mureș, localitatea Mădăraș nu are semnal bun 4G la niciunul dintre operatori.

În Poiana Teiului, județul Neamț, semnalul 4G este bun. În localitatea Bara din județul Timiș semnalul este slab și foarte slab în mare parte din zonă.

În comuna Moneasa, județul Arad, semnalul 4G este bun la doi dintre cei 4 operatori de telefonie mobilă măsurați.

Comuna Dezna, județul arat – semnal 4G bun.

În Buteni, județul Arad, semnalul 4G este bun și foarte bun.

În Conop, județul Arad, semnalul 4G este bun.

În comuna Bârsa, județul Arad, semnalul este bun în toate rețelele, iar în Tauț semnalul 4G este bun pentru un operator de telefonie, la restul fiind slab sau inexistent.

Comuna Bulz, județul Bihor – rată de incidență 16,26/1.000. Semnalul este “slab” și “la limita de sensibilitate”.

În localitățile Pocola, Tulca, Măgești și Țețchea, toate din județul Bihor, semnalul 4G este bun la toți operatorii telecom.

Județul Prahova are 4 localități în scenariul roșu. Comuna Talea are semnal 4G în peste 80% din localitate, potrivit hărții ANCOM.

Comuna Starchiojd din județul Prahova are semnal 4G inexistent la doi dintre operatorii de telefonie mobilă.

În localitățile Boldești-Scăeni și Filipeștii de Târg semnalul 4G este bun, potrivit măsurătorilor.

Comunele Ungureni și Damienești și orașul Târgu Ocna din Bacău au semnal bun pentru dispozitivele 4G.

Comunele Ludoș, Arpașu de Jos și Slimnic, din județul Sibiu, sunt în raza de acoperire bună a semnalului 4 G pentru 3 din cei 4 operatori de telefonie.

În timp ce în comuna Aghireșu, din județul Cluj, semnalul este bun, în Comuna Cornești, tot din județul Cluj, este o calitate slabă a semnalului 4G în majoritatea zonelor.

Atât Gura Foii, cât și Moțăieni, ambele localități din județul Dâmbovița, au o calitate bună a semnalului 4G.

Localitățile Poiana Mare și Melinești sunt și acestea cu semnal 4G bun.

În Vedea, județul Argeș, semnalul este slab în jumătate din localitate, iar în dreptul Liceului este chiar “la limita de sensibilitate”.

În orașul Făurei, din județul Brăila semnalul 4G este unul bun pe toată întinderea localității, la fel și în Ghimbav, județul Brașov.

În Cernătești, județul Buzău și Bolvașnița, județul Caraș-Severin, semnalul 4G este bun la majoritatea operatorilor de telefonie. Acceași situație este și în Cuza Vodă, județul Constanța.

În localitatea Suhurlui, din județul Galați, semnalul este slab și la limită în peste jumătate din zonele măsurate, la 3 din cei 4 operatori.

Disclaimer hartă: ANCOM a realizat măsurătorile în perioada mai – septembrie 2019, în toate localitățile cu peste 10 locuitori(peste 13.400 localități) și de-a lungul drumurilor naționale și județene (246.000 de km). Acoperirea cu semnal a localităților a fost obținută parcurgându-se drumurile accesibile, bulevardele, străzile principale, precum și străzile secundare, astfel încât localitatea să fie cât mai omogen măsurată.

“Acoperirea la un moment ulterior efectuării măsurătorilor poate diferi de acoperirea prezentată în hartă din diferite cauze, cum ar fi: dezvoltarea ulterioară a rețelelor, modificarea parametrilor tehnici de către operatori, degradarea temporară a serviciului produsă de incidente de natură tehnică sau de lucrări de întreținere, modificări ale vegetației care generează o atenuare diferită, clădiri sau obstacole de altă natură apărute ulterior, etc”, potrivit autorilor hărții de semnal.

Foto: © Vadreams | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comments
  1. Felicitări că ați făcut cu eforturi proprii pentru localitățile din zonele roșii ceea ce ar fi trebuit să facă guvernul cu ajutorul ANCOM încă de acum 6 luni. Până acum, ar fi putut crea un sistem de facilități pentru companiile de telefonie mobilă pentru a-și dezvolta acoperirea în zonele cu probleme (de exemplu, terenuri sau clădiri ale statului din aceste zone unde s-ar putea amplasa gratuit antene GSM, punctaje mai bune la licitație) și ar fi putut scoate la licitație benzi de frecvență care nu sunt licitate încă. Se puteau gândi și la un mod de a stimula extinderea rețelelor de internet fix în zonele deficitare. Dar, după cum afirma dl. premier, în 3 august era prea devreme să anunțe niște măsuri pentru începerea școlii în condiții de siguranță, aveau timp să se mai gândească.

  2. Cred ca ANCOM ar trebui sa dea un răspuns. Pana acum, aproape toate localitățile ar fi trebuit sa aibă acoperire cu serviciul de telefonie mobila, conform licențelor in baza cărora lucrează operatorii de Telecomunicatii, sau conform acoperirii realizate pri proiectul RO-NET, plătit cu banii EU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu preia aproape copy-paste, dar deturnat, o declarație a lui Pricopie, în scandalul legilor România Educată: Acest proiect este mult prea important pentru România pentru a fi lăsat să fie confiscat de grupuri de interese / Rectorul SNSPA, cu o zi înainte: Acest proiect este mult prea important pentru România, ca să-l lăsăm să fie confiscat de un grup ilegitim de interese

Preluare aproape totală a unei declarații de către ministrul Sorin Cîmpeanu de la rectorul Remus Pricopie, unul dintre cei mai vocali critici ai proiectelor legii educației construite pe baza România…
Vezi articolul

Miclea, Funeriu și Moraru, soluții la criza educației: Schimbarea se va face prin conflict, nu va coborî Sf. Duh peste capetele sindicaliștilor / Mafiile din rectoratele universitare sunt o problemă de securitate națională

“Mafiile din rectoratele universitare, universitățile care sunt fabrici de făcut bani pentru rectori, sunt o problemă de securitate națională”, a declarat fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, la emisiunea lui…
Vezi articolul

Piața muncii cere absolvenți care știu să rezolve probleme și să ia decizii și au gândire critică, nu au doar “o grămadă de cunoștințe” – șefii Google România, BCR și Fan Courier despre adaptarea educației la nevoile pieței

“Obiectivul principal al formării (în școală – n. red.) sigur e integrarea în societate, dar și integrarea în forța de muncă. Pentru a se integra facil în zona de muncă,…
Vezi articolul

EXCLUSIV Biblioteca Școlară Virtuală are oficial un manager, deși licitația pentru proiect nu s-a încheiat nici la doi ani de la semnare. Marian Murguleț, fost secretar de stat al Guvernului Dăncilă și pentru 24 de ore în Guvernul Cîțu, fost șef la SIVECO va implementa proiectul de 40 de milioane de euro al Ministerului Educației

Biblioteca școlară Virtuală – EDULIB are oficial un manager de proiect, post câștigat în urma unui concurs de Marian Murguleț, fost șef la SIVECO, fost secretar de stat la Guvern,…
Vezi articolul