Înscriere în clasa pregătitoare 2022: Pe 28 martie vor fi afișate circumscripțiile școlare și numărul de clase pregătitoare. Calendarul de înscriere va fi publicat săptămâna viitoare

40.204 vizualizări
Repartizarea copiilor în clasa pregătitoare - costul standard pe elev
Foto: Freepik.com
„În principiu, acțiunile din calendarul de înscrieri în clasa pregătitoare 2022 vor debuta pe 28 martie, ceea ce nu înseamnă că atunci se realizează înscrierile efective [al copiilor la școli – N.red.], ci acțiunile din calendar, cum ar fi publicarea circumscripțiilor școlare, afișarea numărului de clase pregătitoare” pe fiecare școală în parte, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru. Părinții vor afla „săptămâna viitoare cel târziu” care este data exactă la care începe înscrierea copiilor la școală, a precizat oficialul.

În prezent, specialiștii din Minister lucrează la calendarul și regulile înscrierilor pentru anul acesta, a declarat Florian Lixandru.

Săptămâna viitoare, cel târziu, metodologia va fi publică. Nu sunt modificări esențiale [față de regulile de anii trecuți – N.Red.], se adaptează doar calendarul la anul școlar viitor. În principiu, acțiunile din calendarul de înscrieri în clasa pregătitoare 2022 vor debuta pe 28 martie, ceea ce nu înseamnă că atunci se realizează înscrierile efective [al copiilor la școli – N.red.], ci acțiunile din calendar, cum ar fi publicarea circumscripțiilor școlare, afișarea numărului de clase pregătitoare” de către inspectoratele școlare județene și școli, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat din Ministerul Educației.

Lucrăm pe calendar acum, mai ales că am ridicat starea de alertă”, a precizat acesta.

Lixandru a anunțat că „dosarul de înscriere în clasa pregătitoare va fi similar cu cel de anul trecut”.

Oficialul a precizat că noile reguli nu vor prevedea obligativitatea organizării de către școli a evenimentelor de tipul „Porțile deschise”, dar școlile vor putea să desfășoare această acțiune, pentru ca părinții să vadă școala.

În ceea ce-i privește pe copiii ucraineni refugiați în România, ei „pot participa la ore, la cererea părinților sau a reprezentanților legali, cu statut de audient. Ei pot fi înscriși la clasa pregătitoare, dacă înțeleg limba”, a afirmat Lixandru.

Noi facem tot posibilul pentru a asigura acestor copii posibilitatea de învăța limba română, fie prin profesori cunoscători de limbă uncraineană, prin introducerea în sistem a studenților cunoscători de limba ucraineană sau a profesorilor pensionari care știu limba. Facem tot posibilul pentru dobândirea cunștințelor de limba română”, a continuat acesta.

Informații de background

Potrivit discuțiilor de până acum, copiii care vor împlini 6 ani după 1 septembrie 2022 vor putea fi înscriși în clasa pregătitoare numai în urma unei evaluări a dezvoltării psihosomatice a copilului, evaluare care anul trecut a fost suspendată din cauza pandemiei COVID-19. La acest moment nu sunt, însă, finalizate discuțiile cu privire la testarea de anul acesta.

Dosarul de înscriere în clasa pregătitoare conținea anul Trecut, în 2021, următoarele documente – pe care le publicăm orientativ, având în vedere declarațiile oficialilor cu privire la menținerea dosarului cu același conținut:

  1. Cererea de înscriere în clasa pregătitoare
  2. Recomandarea de la grădiniță/rezultatul evaluării copilului de la CJRAE/CMBRAE
  3. Copie a actului de identitate al părinților/părintelui
  4. Copie a certificatului de naștere al copilului (acestea vor fi certificate „conform cu originalul” de către secretariatul unității de învățământ, pe baza documentelor originale)
  5. Alte documente în funcție de starea civilă a părinților
  6. Declarația pe propria răspundere pentru înscrierea la clasa pregătitoare
  7. Avizul medicului de familie/medicului școlar că elevul este „apt de școală”
  8. Vaccinările de la medicul de familie/copie carnet de vaccinare


7 comments
  1. Buna ziua! Adeverinta de la serviciile parintilor, nu mai trebuie?
    La inscrierea la gradinita am dus, la fel si la inscriere la scoala, pt copilul cel mare, in urma cu 4 ani.
    Multumesc mult!

    1. Din fericire dintotdeauna, s-a cerut si la gradinita. Si la fel s-a cerut si cand am fost inscrisi noi, parintii, la scoala.

          1. Anul trecut cunosc un caz care s-a înscris la școală fără carnetul de vaccinare. Deci, iată că nu este obligatoriu. Dacă unii părinți decid să nu își vaccineze copiii, menționez că nu este cazul meu, aceștia nu sunt discriminați la înscriere, ceea ce mi se pare normal.

          2. Eu am intrebat la secretariatul scolii la care voi inscrie copilul si mi s-a explicat foarte clar ca nu este o cerinta “impusa de lege” ci este la latitudinea fiecarei institutii de invatamant in parte sa ceara sau nu aceste documente, insa este strict in scop informativ, nicidecum “eliminatoriu”! Cadrul medical al scolii are dreptul sa ceara carnetul de vaccinari sau fisa medicala de la medicul de familie pentru a avea un background minimal al situatiei copilului, pentru a sti cum sa actioneze in situatia in care copilul este adus la cabinet cu vreo problema, in timpul cursurilor.
            ATENTIE! Nu va trage nimeni la raspundere daca nu ati vaccinat copilul! Nu exista lege care sa prevada acest lucru! Nu mai raspanditi informatii eronate in necunostinta de cauza. Sper ca lumea sa priceapa odata faptul ca este absolut in regula sa dai carnetul de vaccinari gol! Dar macar dati-l cand este cerut, pt ca la nevoie copilul respectiv sa poata primi un diagnostic cat mai exact din start, de la primele simptome.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Clasa pregătitoare 2023 – Model de cerere pentru părinți. Copiii care împlinesc 6 ani în 2023, dar după data de 1 septembrie, au nevoie de o recomandare de la grădiniță pentru înscriere. Cei care vin din străinătate sau nu au mers la grădiniță vor fi evaluați psihosomatic

Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă…
Vezi articolul

Doar copiii înscriși la creșă, grădiniță, elevii de clasa pregătitoare și din clasa a IX-a au nevoie de avizele medicale la începutul anului școlar, transmite Ministerul Sănătății

Adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic şi fişă de vaccinări se eliberează de medicul de familie numai la înscrierea într-un nou ciclu de învăţământ, adică creşă, grădiniţă, clasa…
Vezi articolul

Împărțirea elevilor în clase, în mod aleatoriu, cu participarea părinților ca observatori – proceduri centralizate de Ministerul Educației într-un proiect de ordin de ministru, pe baza căruia fiecare școală își face propria procedură de distribuire

Fiecare creșă, grădiniță, școală sau liceu își elaborează propria procedură privind repartizarea antepreșcolarilor/ preșcolarilor/elevilor înscriși în grupele/clasele de început de nivel: grupa mică, clasa pregătitoare, clasa a V-a, clasa a…
Vezi articolul