Inspectoratul Școlar București trebuie să centralizeze până marți toate cererile școlilor de a trece în online – ministrul Cîmpeanu / Discuții cu inspectorii județeni: ce pot face școlile care nu pot asigura resurse sau protecție sanitară pentru predarea față în față

21.867 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Inspectoratul Școlar al Municipiului București va centraliza până marți toate cererile din partea școlilor din capitală care vor să treacă în online, deoarece nu pot asigura resurse pentru predarea față în față, a declarat luni, la Antena 1, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El a reluat prevederile din Ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății care, spune oficialul, stabilesc regulile prin care o școală poate trece în online pentru că nu poate asigura protecție sanitară sau resurse și a precizat că le va prezenta din nou într-o teleconferință pe care o va avea cu inspectorii județeni în această după-amiază.

El a anunțat centralizarea situației din București în urma unei ședințe cu reprezentanții Prefecturii și ai ISMB.

Ministrul Sorin Cîmpeanu, la Antena 1, despre prevederile din Ordinul comun:

“(…) Există art. 3 alin. 2 și 6 alin. 9 care, coroborate, spun următorul lucru: în condițiile în care școala – pentru că avem 17.632 de școli în România – consideră că nu poate asigura protecția sanitară, nu poate asigura resurse, a se vedea număr de profesori în carantină sau infectați cu virusul SARS-CoV-2, deci nu poate asigura condițiile, face o solicitare asumată de conducerea școlii. Iar acea solicitare, fie pe baza art. 3 alin 2, fie pe baza art. 6 alin. 9, va fi avizată de către inspectoratul școlar județean, respectiv ISMB și va face obiectul unei hotărâri a CJSU/ Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență. Orice școală din România poate trece în online înainte de îndeplinirea condiției de trecere în online pe baza a cel puțin jumătate din clase suspendate. 

Mai exact, am avut în urmă cu câteva minute o ședință împreună cu reprezentanții Prefecturii București și Inspectoratului Municipiului București. Până mâine, Inspectoratul Școlar al Municipiului București va centraliza toate aceste solicitări din partea tuturor școlilor din București care doresc trecerea în online. Prefectura va aviza, la nivelul Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, acest lucru. La ora 14 am convocat o ședință cu toți inspectorii școlari județeni, pentru a explica tuturor această reglementare din ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății. (…)”

Ce prevăd articolele indicate de ministrul Educației:

Ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației este cel care reglementează în această perioadă activitatea din școli, în condiții de pandemie. Vinerea trecută a fost eliminat din decizia de a închide școala și a trece la învățarea online, pragul ratei de incidență de 6 la mie, școlile putând să se închidă dacă au cazuri în mai mult de 50% din clase sau dacă așa decid, în funcție de alți factori. 

Articolul 3, alineatul 2: 

  • (Consiliul de administrație al unității de învățământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ) 
  • În situații justificate de infrastructura și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar și în situația în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică în condițiile art. 6.

Articolul 6, alineatul 9:

  • La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin. (2). 
  • Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.

13 comments
  1. Cata aroganță, ipocrizie, prostie! Trebuie centralizare??? Rata e mare, directorii nu vor închide școlile pentru ca le e frica! Închideți școlile nemernicilor! Sănătatea copiilor în aceste condiții primează!

  2. Opriti macelul asupra copiilor nostri inchideti scolile dobitocilor cand era incidenta mica le-ați inchis si acum cu 14 .70 la mie le tineti deschise……ce faceti cu copii nostri si inclusiv cu noi familiile vreti sa ne nenorociți

  3. Rata de infectare este mult prea mare si ne este teama sa ne mai trimitem copiii la scoala. Oare dl ministru stie cati profesori nu poarta masca la ore? Ce exemplu sa ia elevii de la astfel de cadre didactice? Este un haos generalizat!

  4. Ce aroganta! Nu el, nu ministerul lui… directorii sunt responsabili.
    La 14 la mie, cu doua ture de copii, cu 30 in clasa, trebuia acum sa fie scoala online, cel putin in Bucuresti. Corect?
    Adica toate scolile din Bucuresti, la ora actuala, ar trebui sa fie in online sau cu solicitare facuta deja catre inspectorat si DSP, conform art 6.
    Domnul ministru ar trebui sa stie exact situatia din toate scolile. Avem senzatia ca ne ia de prosti. Adica nu stie ca masurile nu se respecta ca nu pot fi respectate, nu stie ca sunt 30 de copii in clase si invata in doua ture, nu stie ca multi au doar o carpa in loc de masca, nu stie ca vin cu metroul sau alte mijloace de transport pline? Nu a aflat ca si copiii s-au saturat de haosul asta?

  5. Ministrul acesta este catastrofal.
    Sa treacă toti copiii in online din cauza ratei imense de infectare,nu din alte cauze idioate.

  6. Buna ziua, de ce nu le treceți pe toate in online, poate unii din copii sunt răciți și nu spun de frica sa nu stea in izolare.. și de aia se îmbolnăvesc toți….

  7. Ecuatia e simpla: Nu mai vrem sa ne trimitem copiii la scoala la ratele astea de infectare! Sa asteptam o luna, doua, pana trece acest val, ca doar nu murim daca facem cateva saptamani scoala online. S-ar putea insa sa murim daca facem fizic…

    1. Ai dreptate Jimy, ministrul se preface ca nu intelege. Ar fi grav daca chiar nu intelege, ca in acest context epidemiologic scoala online este singura alternativa viabila. O luna, șase saptamani, poate chiar doua luni, pana trece acest val.

      1. Nu înțeleg un lucru pana acum la o rata de infectare mică și când Toți spuneau copii nu sunt vulnerabili au ținut școlile închise iar acum la acesta rata de infectare atât de mare in care susțin ca vulnerabilitatea la copii a crescut le țin deschise . Domnule ministru ce așteptați ??? Sa avem mai multe cazuri … treceti in online aceste cursuri pe o perioada de timp. Cred ca un laptop pt un profesor costa mai puțin decât dezinfectat pt câteva sute de elevi

    2. Ați fi surprins câți părinți vor școala online.
      La noi s-a făcut sondaj, anonim, și doar jumătate vor exclusiv online!
      Vorbim de București, 30 în clasă, într-o școală unde se învață în 3 schimburi, cu 5 minute pauză între schimburi.
      Iar ministrul pasează responsabilitatea directorilor de școli, care vor cu orice preț să țină școala deschisă. Nu mai contează nimic, 15 la mie, peste 400 morți pe zi, haos în spitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Evaluarea online, modificarea structurii anului școlar și felul cum s-a făcut testarea Covid-19 a elevilor – surse majore de nemulțumire pentru profesorii participanți la un nou studiu despre școala în pandemie / Cei mai mulți spun că și-au întărit abilitățile digitale, jumătate – că vor continua să folosească platformele online

Predarea online a produs reacții împărțite în rândul profesorilor, însă opiniile lor devin mult mai categorice, mai precis de dezacord, atunci când vine vorba despre evaluarea online sau despre măsuri…
Vezi articolul

Peste 80 de școli și patru inspectorate școlare, pe lista Ministerului Educației cu un nou ultimatum pentru plata restanțelor salariale ale profesorilor. Termenul limită este vineri, 3 martie – document

Ministerul Educației a dat un nou ultimatum inspectoratelor școlare, pentru a trimite listele ce vizează achitarea diferențelor salariale rezultate prin aplicarea Ordonanței de Urgență nr. 48 din 14 aprilie 2022.…
Vezi articolul

Imaginează-ți că ai un copil cu autism, afectat sever, care nu înțelege ce se întâmplă, fugi de război și ajungi în altă țară. Cum va fi viața voastră? / Traumele și provocările copiilor cu autism și ale părinților lor refugiați din Ucraina

Cum ar fi ca deodată să te trezești că trebuie să te urci într-o mașină cu jumătate de casă și cu un copil cu autism afectat sever, care nu înțelege…
Vezi articolul