Institutul pentru Științe Biologice București dorește să organizeze noi expediții în programul deschis acum șase ani cu prima expediție științifică guvernamentală românească în Antarctica

203 vizualizări
Sursa: Roice.ro
Programul început acum șase ani cu prima expediție științifică guvernamentală românească în Antarctica, știut sub numele ROICE, este dorit să continue: institutul care îl desfășoară își propune să organizeze noi expediții, care să atingă ambele regiuni polare, să continue direcțiile de cercetare urmate deja și să implementeze unele noi, potrivit unui comunicat de presă.

Programul ROICE a luat naștere ca urmare a înființării Departamentului pentru Cercetări Arctice și Antarctice în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice București (INCDSB), arată comunicatul instituției. Prima Expediție Științifică Guvernamentală Românească în Antarctica – ROICE 2015 a fost organizată de INCDSB în baza unui Acord Cadru de cooperare în domeniul științelor polare încheiat cu Institutul Coreean pentru Cercetări Polare (KOPRI) și a avut loc la stația Antarctică King Sejong a Institutului Coreean pentru Cercetări Polare (KOPRI) aflată pe Insula King George, Peninsula Barton. 

Desfășurarea proiectului, în prezentarea INCDSB:

  • Expediția din 2015 a fost urmată de alte trei expediții (ROICE 2016/ 2019/ 2020) din care au făcut parte cercetători ai INCDSB dar și din institute ale Academiei Române.  Implementarea acordului bilateral a început în faza de elaborare a planului științific de cercetare al echipei ROICE, în colaborare cu cercetătorii coreeni și în concordanță cu Programul Coreean de Cercetări Antarctice (KARP).
  • În cadrul expedițiilor ROICE au fost prelevate diverse eșantioane din habitate antarctice variate, utilizate ulterior în investigații de microbiologie de mediu, ecologie microbiană, biotehnologii și fiziologie umană. Cercetările în regiunile sudice polare (regiunile Antarctice – inclusiv Oceanul de Sud) aduc numeroase provocări, dar și oportunități importante, având în vedere rolul acestor regiuni în tot sistemul terestru, condiționalitatea reciprocă fiind deja o cunoscută pentru toate ariile de cercetare antarctice. Regiunea Antarctică este un „laborator natural” fără pereche, vitală pentru cercetarea științifică, este importantă în sine și cercetarea imposibil de realizat în altă parte de pe planetă.
  • O direcție importantă urmărită de echipa ROICE este cea biomedicală, în contextul problemei presante a rezistenței la antibiotice. Astfel, au fost izolate o serie de microorganisme cu potențial de producere a unor noi compuși cu efect antibiotic, această abordare fiind una importantă la nivel internațional. O astfel de bacterie a fost tema principală a proiectului AntarcticPharma – Bacterii antarctice contra patogenilor umani: în căutare de noi compuși antimicrobieni, finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, în perioada 2017-2018.
  • AntarcticPharma a presupus o colaborare între INCDSB filiala Cluj și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș București, având ca obiective majore îmbunătățirea procesului de obținere a compușilor secundari produși de izolatul ROICE și testarea efectului antimicrobian al acestora pe o serie de patogeni multirezistenți la antibiotice din România. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în revista Scientific Reports.
  • Detalii despre expedițiile ROICE si obiectivele științifice (corelate cu agendele de cercetare Horizon 2020, Horizon Europe dar și Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă) se pot găsi la www.roice.ro.

Comunicatul citat menționează că o preocupare a membrilor echipei ROICE este sensibilizarea publicului larg privind o serie importantă de probleme cu care se confruntă societatea actuală, un exemplu fiind schimbările climatice și efectul acestora asupra ecosistemelor, în principal asupra celor polare, despre care au fost susținute prezentări în școli și licee.

INCDSB arată că “își propune continuarea programului ROICE prin organizarea de noi expediții care să atingă ambele regiuni polare, să continue direcțiile de cercetare deja consacrate și să identifice și să implementeze altele noi”. 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

File din jurnalul de teren al unui cercetător – Adriana Maria Constantinescu, geolog marin la GeoEcoMar: Suntem de ieri la Jurilovca, e deja a doua zi de muncă și a venit vara peste tot. E numai bine de mers la măsurători. Azi suntem pe lacul Razelm

Acest material prezintă câteva file din jurnalul de teren pe care l-a ținut cercetătoarea Adriana Maria Constantinescu în timpul celor trei campanii la care a participat în lunile iunie, iulie…
Vezi articolul

VIDEO Andrei Pleșu și „perplexitățile” sale despre ce se mai finanțează în cercetarea internațională și ce întrebări își pun cercetătorii. De la „de ce au zebrele dungi?” și dacă „zebrele sunt negre cu dungi albe sau albe cu dungi negre?”, până la „problemele de gender din mânăstirile grecești de secol IV”

Tendința ca cercetarea să fie finanțată doar pentru proiecte „de actualitate” sau care sunt „în trend” a fost abordată de scriitorul Andrei Pleșu în cadrul conferinței „Abisuri tematice – ce…
Vezi articolul

Studenții și cercetătorii care pregătesc elevi olimpici internațional vor putea primi și ei premii în bani, în funcție de medaliile câștigate – proiect de Hotărâre de Guvern / În prezent primesc stimulente doar profesorii, pentru cea mai mare din distincțiile obținute

Cercetătorii și studenții, dar și „alte categorii de personal” vor putea primi premii în bani pentru medaliile obținute de elevii pe care îi pregătesc la competițiile internaționale, prevede un proiect…
Vezi articolul