Institutul pentru Științe Biologice București dorește să organizeze noi expediții în programul deschis acum șase ani cu prima expediție științifică guvernamentală românească în Antarctica

164 de vizualizări
Sursa: Roice.ro
Programul început acum șase ani cu prima expediție științifică guvernamentală românească în Antarctica, știut sub numele ROICE, este dorit să continue: institutul care îl desfășoară își propune să organizeze noi expediții, care să atingă ambele regiuni polare, să continue direcțiile de cercetare urmate deja și să implementeze unele noi, potrivit unui comunicat de presă.

Programul ROICE a luat naștere ca urmare a înființării Departamentului pentru Cercetări Arctice și Antarctice în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice București (INCDSB), arată comunicatul instituției. Prima Expediție Științifică Guvernamentală Românească în Antarctica – ROICE 2015 a fost organizată de INCDSB în baza unui Acord Cadru de cooperare în domeniul științelor polare încheiat cu Institutul Coreean pentru Cercetări Polare (KOPRI) și a avut loc la stația Antarctică King Sejong a Institutului Coreean pentru Cercetări Polare (KOPRI) aflată pe Insula King George, Peninsula Barton. 

Desfășurarea proiectului, în prezentarea INCDSB:

  • Expediția din 2015 a fost urmată de alte trei expediții (ROICE 2016/ 2019/ 2020) din care au făcut parte cercetători ai INCDSB dar și din institute ale Academiei Române.  Implementarea acordului bilateral a început în faza de elaborare a planului științific de cercetare al echipei ROICE, în colaborare cu cercetătorii coreeni și în concordanță cu Programul Coreean de Cercetări Antarctice (KARP).
  • În cadrul expedițiilor ROICE au fost prelevate diverse eșantioane din habitate antarctice variate, utilizate ulterior în investigații de microbiologie de mediu, ecologie microbiană, biotehnologii și fiziologie umană. Cercetările în regiunile sudice polare (regiunile Antarctice – inclusiv Oceanul de Sud) aduc numeroase provocări, dar și oportunități importante, având în vedere rolul acestor regiuni în tot sistemul terestru, condiționalitatea reciprocă fiind deja o cunoscută pentru toate ariile de cercetare antarctice. Regiunea Antarctică este un „laborator natural” fără pereche, vitală pentru cercetarea științifică, este importantă în sine și cercetarea imposibil de realizat în altă parte de pe planetă.
  • O direcție importantă urmărită de echipa ROICE este cea biomedicală, în contextul problemei presante a rezistenței la antibiotice. Astfel, au fost izolate o serie de microorganisme cu potențial de producere a unor noi compuși cu efect antibiotic, această abordare fiind una importantă la nivel internațional. O astfel de bacterie a fost tema principală a proiectului AntarcticPharma – Bacterii antarctice contra patogenilor umani: în căutare de noi compuși antimicrobieni, finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, în perioada 2017-2018.
  • AntarcticPharma a presupus o colaborare între INCDSB filiala Cluj și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș București, având ca obiective majore îmbunătățirea procesului de obținere a compușilor secundari produși de izolatul ROICE și testarea efectului antimicrobian al acestora pe o serie de patogeni multirezistenți la antibiotice din România. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în revista Scientific Reports.
  • Detalii despre expedițiile ROICE si obiectivele științifice (corelate cu agendele de cercetare Horizon 2020, Horizon Europe dar și Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă) se pot găsi la www.roice.ro.

Comunicatul citat menționează că o preocupare a membrilor echipei ROICE este sensibilizarea publicului larg privind o serie importantă de probleme cu care se confruntă societatea actuală, un exemplu fiind schimbările climatice și efectul acestora asupra ecosistemelor, în principal asupra celor polare, despre care au fost susținute prezentări în școli și licee.

INCDSB arată că “își propune continuarea programului ROICE prin organizarea de noi expediții care să atingă ambele regiuni polare, să continue direcțiile de cercetare deja consacrate și să identifice și să implementeze altele noi”. 


1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația cercetătorilor Ad Astra îi cere premierului Cîțu să explice diferențele dintre angajamente și alocarea pentru cercetare în 2021: Dacă estimările se adeveresc, România este condamnată să se îndepărteze ireversibil de profilul unei țări UE

Asociația Ad Astra a cercetătorilor din România îi solicită premierului Florin Cîțu, printr-un comunicat de presă-scrisoare, să explice “aparenta discrepanță” dintre angajamentele formulate din programul de guvernare și proiectul de…
Vezi articolul

Scrisoare fără precedent de susținere a directorului celui mai mare proiect de cercetare din România: peste 100 de cercetători, ingineri, doctoranzi de la Laserul de la Măgurele anunță că îl sprijină pe Nicolae Zamfir, ținta unor “tentative de discreditare”

O bună parte din cercetătorii de la Măgurele fac front comun în sprijinul directorului celui mai mare proiect de cercetare din România, Nicolae Zamfir. “Subsemnații, cercetători la Centrul ELI-NP, protestăm…
Vezi articolul