Învățământul dual, în Vaslui. Din 2023 n-au mai fost solicitări din partea agenților economici pentru clase duale, spune inspectorul școlar Maria Ciulei

397 de vizualizări
Foto: © Goodluz | Dreamstime.com
​În județul Vaslui, învățământul dual „este în formă foarte redusă”, iar agenții economici nu își manifestă interesul pentru acest tip de educație, a afirmat recent reprezentanta Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, Maria Ciulei, într-un interviu pentru Radio România Iași. Mai exact, din 2023 n-au mai fost solicitări din partea firmelor pentru învățământ dual, a declarat ea, în contextul în care, peste 4 ani, toate liceele tehnologice și școlile profesionale din țară urmează să devină licee în sistem de învățământ dual.
  • Amintim că legea educației prevede la art. 248, alin 31, că din anul școlar 2029-2030 toate liceele tehnologice și școlile profesionale devin licee în sistem de învățământ dual: „(31) Învățământul preuniversitar tehnologic se desfășoară exclusiv în sistem dual pentru toate liceele tehnologice începând cu anul școlar 2029-2030”, este menționat în lege.

În județul Vaslui, învățământul dual nu mai există, practic, din 2023, de când nu au mai existat solicitări din partea firmelor pentru susținerea claselor, a afirmat inspectorul școlar pentru învățământul profesional și tehnic ISJ Vaslui, Maria Ciulei: „am pornit în 2017-2018 cu o clasă de învățământ în calificarea Industrie textilă și pielărie, după aceea am continuat cu o clasă în domeniul mecanică, pe calificare Mecanică auto,  apoi Industria alimentară, cu doi agenți economici și tot în industria alimentară în anul școlar 2022-2023. După aceea n-au mai fost solicitări din partea agenților economici pentru învățământ dual. Nu avem în anul școlar curent, nu avem solicitări nici pentru anul școlar viitor”, a spus ea.

Motivele pentru care s-a ajuns în această situație sunt multiple, afirmă inspectoarea: agenții economici nu au putere financiară ca să susțină elevii în această formă de învățământ, iar procesul de deducere a cheltuielilor „necesită personal suficient calificat în domeniul resurselor umane”, a mai declarat inspectoarea.

Redăm, mai jos, dialogul referitor la învățământul dual din județul Vaslui:

Moderator: Sunt interesați agenții economici să facă astfel de parteneriate? Sunt interesați de acest tip de învățământ de tip dual?

Maria Ciulei:  În general, în învățământul dual noi avem o participare relativ redusă și motivele invocate sunt faptul că agenții economici nu se încadrează în categoria întreprinderilor care ar putea avea puterea financiară pentru a susține elevii în această formă de învățământ. Pe de altă parte, necesită un personal suficient calificat în domeniul resurselor umane, care să participe la activitățile de deducere a cheltuielilor efectuate cu organizarea și desfășurarea învățământului profesional și tehnic și, mai mult decât atât, imposibilitatea existenței unei clauze într-un contract, de obligativitate a angajării absolvenților la finalizarea studiilor, face ca acest învățământ să nu fie foarte, foarte atractiv la nivelul agenților economici cu putere mică. Interesați de învățământul profesional sunt, bineînțeles.

Moderator: Înțeleg că în județul Vaslui, practic, nu prea există acest tip de învățământ dual.

Maria Ciulei: Este în formă foarte redusă. Noi am pornit în 2017-2018 cu o clasă de învățământ în calificarea „Industrie textilă și pielărie”, după aceea am continuat cu o clasă în domeniul mecanică, pe calificare „Mecanică auto”,  apoi industria alimentară, cu doi agenți economici și tot în industria alimentară în anul școlar 2022-2023. După aceea n-au mai fost solicitări din partea agenților economici pentru învățământ dual. Nu avem în anul școlar curent, nu avem solicitări nici pentru anul școlar viitor. Dar să știți că agenții economici au un parteneriat foarte bun cu liceele tehnologice, probabil o facilitare a deducerii acestor cheltuieli, poate ar face mai atractiv acest tip de învățământ dual pentru agenții economici.  

Informații de context

Edupedu.ro a remarcat faptul că, deși legea educației prevede la art. 248, alin 31, că din anul școlar 2029-2030 toate liceele tehnologice și școlile profesionale devin licee în sistem de învățământ dual, nu există nicio comisie pentru viitoarele licee duale, iar variantele de proiecte de planuri-cadru puse în dezbatere nu conțin nici ele propuneri pentru filiera profesională-duală.

Potrivit Legii educației prevede, art. 248:

„(31) Învățământul preuniversitar tehnologic se desfășoară exclusiv în sistem dual pentru toate liceele tehnologice începând cu anul școlar 2029-2030.

(32) Pentru sprijinirea și asigurarea tranziției către învățământul tehnologic în sistem dual a unităților de învățământ tehnologic în coordonarea CNITTD se înființează Comisia pentru Tranziția către Învățământul Dual a cărei metodologie de organizare și funcționare este aprobată prin ordin al ministrului educației în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi”, prevede legea.

Amintim că PSD-PNL-UDMR a promis în programul coaliției de guvernare să extindă programele de învățământ tehnologic dual și în mediul rural, potrivit programului de guvernare adoptat de Parlament la sfârșitul anului trecut, prin votul de investitură acordat Guvernului Ciolacu 2. Acest lucru ar urma să se realizeze prin „investiții strategice în infrastructură, resurse educaționale și parteneriate cu mediul economic local”.

„Ținta Ministerului Educației este ca tot ce înseamnă învățământ tehnologic să se desfășoare în sistem dual până în 2029, adică mai mult de jumătate dintre copiii de liceu din România”, a declarat și secretarul de stat Sorin Ion, în noiembrie 2023.

De precizat, în România nu există licee duale în momentul de față, ci doar școli profesionale duale, în cadrul cărora elevi studiază timp de 3 ani.

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ, conform Ministerului Educației.



Foto: © Goodluz | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Zece oameni au tăiat o panglică la inaugurarea celui de-al doilea cămin pentru elevi al unei școli duale din România
Elevii din învățământul profesional dual pierd 14 săptămâni de practică cumulat în 3 ani de studiu, arată analiza pe noile planuri-cadru a asociației DWK – Campus Tehnic Brașov
Elevii de la liceele tehnologice și școlile profesionale care participă la programe Erasmus+ primesc certificat de calificare profesională și supliment descriptiv în format Europass / Metodologia pentru recunoașterea studiilor, publicată în Monitorul Oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Costul standard per elev, pentru banii profesorilor și utilități, urmează să fie înghețat, susține Federația Părinților. Reprezentanții părinților cer Guvernului să ia măsuri

Federația Națională a Părinților solicită Guvernului să ia în considerare instituirea unor soluţii legislative derogatorii pentru instituţiile de învăţământ preuniversitar, pentru capitolul bunuri și servicii, conform finanțării de bază stabilite…
Vezi articolul

Controlul cheltuielilor din educație, locuințe pentru profesori la sat, cursuri avansate de schimbări climatice și de performanță energetică a clădirilor, plus cursuri pentru profesori – Ce mai prevede PNRR în domeniu, în afara României educate

Profesorii, sistemul de educație în ansamblul său, decidenții din domeniu, mediul universitar sunt vizați de o serie de măsuri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în afara prevederilor…
Vezi articolul