Învățământul rural din România funcționează pe „un mod de avarie”, avertizează ministrul Educației. Oficialul anunță în cadrul unei conferințe de presă că a început analiza, în cadrul Ministerului Educației, pentru un proiect de reformare a educației la sat. „Trebuie să regândim paradigmatic învățământul rural. Aproape jumătate de Românie se afla acolo”, a declarat Daniel David.
„Am început să gândim paradigme alternative, pentru că sistemul pe care îl avem acum nu este ceea ce țintim ca performanță. Vrem să fie aceeași șansă pe care o ai și în mediul urban”, a anunțat ministrul educației.
„Așa cum este arhitectura, nu poate funcționa. Nu avem modele bătute în cuie. Un model pe care îl pilotăm este acel demers legat de campusurile rurale, în care copiii de pe o anumită arie pot fi aduși cu microbuze în același campus, poți să ai profesori bine plătiți, care să își dorească să lucreze acolo, să ai cantine, cămin. Ce vă spun este că am început să gândim paradigme alternative, pentru că sistemul pe care îl avem acum nu este ceea ce țintim ca performanță. Vrem să fie aceeași șansă pe care o ai și în mediul urban”, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, 27 februarie 2025 la Minister.
Oficialul a precizat că în prezent „sunt 3 campusuri în faza de pilotare, la Bistrița, Maramureș și Gorj. Vom vedea cum funcționează, pentru că nu vrem să construim campusuri rurale în toată țara și apoi să vedem că nu funcționează. Vom generaliza dacă funcționează bine”.
„După ce ne liniștim cu planurile-cadru, ne punem mintea la contribuție, căutăm modele și în alte țări, pentru că nu e în regulă cum funcționează acum”, a accentuat ministrul.