Istoricul Andrei Pippidi, despre repatrierea osemintelor Reginei-Mamă Elena: Împrejurarea aceasta este o reîntoarcere a unei figuri istorice în memoria românilor

1.338 de vizualizări
Foto: www.romaniaregala.ro
Regina-Mamă Elena va fi reînhumată astăzi, la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I, după ce osemintele sale au fost repatriate vineri. „Împrejurarea aceasta este o reîntoarcere a unei figuri istorice în memoria românilor, fiindcă soția lui Carol al II-lea, din 1921 și până în începutul anilor ’30, a jucat un rol care era tocmai cel care i se cuvenea, tocmai cel potrivit pentru prima doamnă a țării, având de patronat diverse activități culturale și educative, ceea ce a făcut totdeauna cu generozitate”, a declarat pentru Edupedu.ro istoricul Andrei Pippidi.

Profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, fost director al Institutului Român de Istorie Recentă, autor a numeroase cărți de istorie medievală și modernă, istoricul Andrei Pippidi a editat șase dintre volumele bunicului său, istoricul Nicolae Iorga (sursa).

Într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro, Andrei Pippidi a vorbit despre rolul jucat de Regina-Mamă Elena în epocă și despre modul în care o oglindește istoria:
Andrei Pippidi / Foto: Wikipedia Bogdan StăncescuAndrei Pippidi, CC BY-SA 2.0, Link

„Împrejurarea aceasta este o reîntoarcere a unei figuri istorice în memoria românilor, fiindcă soția lui Carol al II-lea, din 1921 și până în începutul anilor ’30, a jucat un rol care era tocmai cel care i se cuvenea, tocmai cel potrivit pentru prima doamnă a țării, având de patronat diverse activități culturale și educative, ceea ce a făcut totdeauna cu generozitate.

Regina mama Elena si Regele Mihai, in 1926 / Foto: www.romaniaregala.ro

În urma acelui conflict care i-a despărțit pe cei doi soți, și-a continuat viața în străinătate și în acest exil a avut mult de suferit, fiind foarte izolată de familie și având dreptul rar să își revadă fiul iubit. Cel care avea să fie Mihai I i-a datorat imens; chiar dacă întâlnirile lor au fost în acea vreme rare, legătura a fost puternică, statornică. Se va vedea aceasta după 1940, când ea a fost rechemată în țară, de altfel la sfatul lui Nicolae Iorga și prin înfăptuirea lui Ion Antonescu.

Foto: Facebook/ Familia Regala a Romaniei

În această calitate de consilieră a fiului său, a intervenit cu energie pentru protejarea evreilor care erau atunci amenințați să sufere nelegiuitele persecuții pe care Germania voia sa le impună și la țările vasale ei, cum era atunci România, și pentru acest rol Elena a căpătat postum răspalata de ‘Drept între popoare’, pe care poporul evreu îl rezervă celor care i-au fost de cel mai mare ajutor în acele împrejurari dramatice.

Mihai I și Regina Mama Elena, în 1946 / Foto: peles.ro

Ceea ce pot să îmi aduc aminte este și că, în timpul anilor 1942-1944, această mamă a ținut ca fiul ei să primească de unde se putea sfaturile cele mai potrivite ca să reziste situației înjositoare și copleșitoare în care țara se găsea, în timpul participării la războiul dirijat de la Berlin. Regina Elena se întoarce după ce același gest, mai mult sau mai puțin meritat, fusese făcut și față de Carol al II-lea.

Regina Elena in anii 1950 / Foto: www.romaniaregala.ro

Eu aș zice că cel puțin umbrele care stăruie asupra numelui lui Carol nu ating câtuși de puțin pe Regina Elena”.

Regina Elena in anii 1970 / Foto: www.romaniaregala.ro
Regina-Mamă Elena va fi reînhumată la Curtea de Argeş

 

Regina-Mamă Elena va fi reînhumată sâmbătă, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. La ceremonia religioasă, care va începe la ora 12:00, vor asista Custodele Coroanei Române, Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia, Principesa Maria alături de Ducele Amedeo de Aosta, Principesa Mafalda (fiica Ducelui De Aosta) şi Lord Peter Rosslyn (şeful Casei Principelui de Wales şi Ducesei de Cornwall), relatează Agerpres.

Regina Elena a murit în Elveţia, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

În noua catedrală, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 2009, au fost înmormântaţi Regele Mihai şi Regina Ana, ulterior fiind reînhumate şi osemintele Regelui Carol al II-lea, aduse la Curtea de Argeş încă din anul 2003 şi depuse iniţial într-o capelă din curtea mănăstirii.

În vechea catedrală de la Curtea de Argeş, ctitorită de Neagoe Basarab la începutul secolului al XVI-lea şi refăcută la sfârşitul secolului al XIX-lea, sunt înmormântaţi primii doi regi ai României, Carol I şi Ferdinand, potrivit agenției de presă.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Avocatul Poporului critică dur propunerea Ligiei Deca de a pune camere video în toate școlile, fără acordul nimănui: Obișnuința de a fi supravegheat conduce la nerespectarea dreptului la viață intimă, familială și privată. Instalarea sistemelor de supraveghere în școli nu face parte din procesul educațional, ci este mai degrabă o preconstituire de probe

Avocatul Poporului critică dur proiectul de Ordonanță de Urgență prin care ministrul Ligia Deca încearcă să își modifice pentru a treia oară propriile Legi ale învățământului. În cadrul unei analize…
Vezi articolul

Cine este noul ministru al Educației din Franța. Fosta jucătoare profesionistă de tenis Amélie Oudéa-Castéra, colegă de promoție la facultate cu președintele Macron, preia un mega-portofoliu al Educației, Sportului și Jocurilor Olimpice

Noul ministru al Educației din Franța, după ce fostul deținător al portofoliului, Gabriel Attal, a devenit premierul Republicii, este Amélie Oudéa-Castéra, o fostă jucătoare de tenis care a absolvit Școala…
Vezi articolul

Peste 320 de mii de copii au abandonat școala în generațiile care au terminat clasa a VIII-a în ultimii 10 ani, un număr echivalent cu populația Clujului / În mediul rural o cincime dintr-o generație „se pierde” în primii 8 ani de școală

Peste 14% dintre generațiile elevi care au ajuns în clasa a VIII-a, în ultimii 10 ani – perioada 2010-2020 – au abandonat școala, potrivit rapoartelor anuale privind starea învățământului, ale…
Vezi articolul

Cătălin Ciupală, profesor de matematică la Colegiul „Şaguna” din Braşov, analiză punct cu punct a rezultatelor simulării Evaluării Naționale: Anul trecut nivelul de dificultate al subiectului I era în jurul clasei a IV-a – a V-a, anul acesta exercițiile au fost un pic mai ridicate, astfel încât s-a trecut la nivel de clasă a VII-a – a VIII-a, într-un mod real / Intuiesc că mulți elevi au ghicit răspunsurile la testele grilă

Profesorul de matematică Cătălin Ciupală de la Colegiul Național „Andrei Şaguna” din Braşov spune despre rezultatele de la simularea Evaluării Naționale că a identificat cel puțin trei itemi unde elevii…
Vezi articolul
Raport Banca Mondială

S-a depășit etapa educației pentru mediu, care se predă deja în școli, se trece la dezvoltare durabilă – Societatea de Geografie din România salută raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul” prin recomandări, sugestii și corecturi pe text

În alte sisteme de educație din Europa s-a depășit etapa educației pentru mediu – care există deja și în școala românească – și s-a trecut la educația pentru dezvoltare durabilă,…
Vezi articolul