Istoricul Andrei Pippidi, despre repatrierea osemintelor Reginei-Mamă Elena: Împrejurarea aceasta este o reîntoarcere a unei figuri istorice în memoria românilor

1.245 de vizualizări
Foto: www.romaniaregala.ro
Regina-Mamă Elena va fi reînhumată astăzi, la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I, după ce osemintele sale au fost repatriate vineri. “Împrejurarea aceasta este o reîntoarcere a unei figuri istorice în memoria românilor, fiindcă soția lui Carol al II-lea, din 1921 și până în începutul anilor ’30, a jucat un rol care era tocmai cel care i se cuvenea, tocmai cel potrivit pentru prima doamnă a țării, având de patronat diverse activități culturale și educative, ceea ce a făcut totdeauna cu generozitate”, a declarat pentru Edupedu.ro istoricul Andrei Pippidi.

Profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, fost director al Institutului Român de Istorie Recentă, autor a numeroase cărți de istorie medievală și modernă, istoricul Andrei Pippidi a editat șase dintre volumele bunicului său, istoricul Nicolae Iorga (sursa).

Într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro, Andrei Pippidi a vorbit despre rolul jucat de Regina-Mamă Elena în epocă și despre modul în care o oglindește istoria:
Andrei Pippidi / Foto: Wikipedia Bogdan StăncescuAndrei Pippidi, CC BY-SA 2.0, Link

“Împrejurarea aceasta este o reîntoarcere a unei figuri istorice în memoria românilor, fiindcă soția lui Carol al II-lea, din 1921 și până în începutul anilor ’30, a jucat un rol care era tocmai cel care i se cuvenea, tocmai cel potrivit pentru prima doamnă a țării, având de patronat diverse activități culturale și educative, ceea ce a făcut totdeauna cu generozitate.

Regina mama Elena si Regele Mihai, in 1926 / Foto: www.romaniaregala.ro

În urma acelui conflict care i-a despărțit pe cei doi soți, și-a continuat viața în străinătate și în acest exil a avut mult de suferit, fiind foarte izolată de familie și având dreptul rar să își revadă fiul iubit. Cel care avea să fie Mihai I i-a datorat imens; chiar dacă întâlnirile lor au fost în acea vreme rare, legătura a fost puternică, statornică. Se va vedea aceasta după 1940, când ea a fost rechemată în țară, de altfel la sfatul lui Nicolae Iorga și prin înfăptuirea lui Ion Antonescu.

Foto: Facebook/ Familia Regala a Romaniei

În această calitate de consilieră a fiului său, a intervenit cu energie pentru protejarea evreilor care erau atunci amenințați să sufere nelegiuitele persecuții pe care Germania voia sa le impună și la țările vasale ei, cum era atunci România, și pentru acest rol Elena a căpătat postum răspalata de ‘Drept între popoare’, pe care poporul evreu îl rezervă celor care i-au fost de cel mai mare ajutor în acele împrejurari dramatice.

Mihai I și Regina Mama Elena, în 1946 / Foto: peles.ro

Ceea ce pot să îmi aduc aminte este și că, în timpul anilor 1942-1944, această mamă a ținut ca fiul ei să primească de unde se putea sfaturile cele mai potrivite ca să reziste situației înjositoare și copleșitoare în care țara se găsea, în timpul participării la războiul dirijat de la Berlin. Regina Elena se întoarce după ce același gest, mai mult sau mai puțin meritat, fusese făcut și față de Carol al II-lea.

Regina Elena in anii 1950 / Foto: www.romaniaregala.ro

Eu aș zice că cel puțin umbrele care stăruie asupra numelui lui Carol nu ating câtuși de puțin pe Regina Elena”.

Regina Elena in anii 1970 / Foto: www.romaniaregala.ro
Regina-Mamă Elena va fi reînhumată la Curtea de Argeş

 

Regina-Mamă Elena va fi reînhumată sâmbătă, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. La ceremonia religioasă, care va începe la ora 12:00, vor asista Custodele Coroanei Române, Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia, Principesa Maria alături de Ducele Amedeo de Aosta, Principesa Mafalda (fiica Ducelui De Aosta) şi Lord Peter Rosslyn (şeful Casei Principelui de Wales şi Ducesei de Cornwall), relatează Agerpres.

Regina Elena a murit în Elveţia, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

În noua catedrală, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 2009, au fost înmormântaţi Regele Mihai şi Regina Ana, ulterior fiind reînhumate şi osemintele Regelui Carol al II-lea, aduse la Curtea de Argeş încă din anul 2003 şi depuse iniţial într-o capelă din curtea mănăstirii.

În vechea catedrală de la Curtea de Argeş, ctitorită de Neagoe Basarab la începutul secolului al XVI-lea şi refăcută la sfârşitul secolului al XIX-lea, sunt înmormântaţi primii doi regi ai României, Carol I şi Ferdinand, potrivit agenției de presă.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Copiii români sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială la nivelul Uniunii Europene – analiză comparativă Salvați Copiii / Organizația cere guvernului un plan strategic care să asigure echitatea în educație

Doi din cinci copii români sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, România înregistrând astfel cel mai mare risc, la nivelul Uniunii Europene, potrivit unei analize comparative realizate de…
Vezi articolul

Profesorul de Istorie Bogdan Murgescu: Dacă am fi fost neafiliați NATO, eram vulnerabili la același gen de agresiune / Putin joacă la loterie soarta țării sale, poate chiar și soarta lumii / Ceea ce se va întâmpla va depinde foarte mult de capacitatea Ucrainei de a rezista

România se află într-o poziție foarte bună fiind membră NATO în contextul agresiunilor actuale, altfel eram la fel de vulnerabili ca Ucraina, a explicat pentru Edupedu.ro profesorul universitar Bogdan Murgescu…
Vezi articolul

Cazul Forumului Educației de la Iași: Cum a bifat ministrul Cîmpeanu, pe linie de partid, două “dezbateri” din ținta de 50 prin care urmărește să legitimeze, ca amplă “consultare publică”, proiectele de legi ale educației

“Toți cei implicați – cadre didactice, elevi, părinți, sindicate, organizații neguvernamentale – au formulat propuneri pentru ca școala să fie mai atractivă”, scria sâmbătă seara, pe Facebook, ministrul Educației, Sorin…
Vezi articolul

EXCLUSIV 5 firme au câștigat achiziția de măști pentru elevi și profesori lansată de Ministerul Educației. UNIFARM – firma de stat din cauza căreia prima procedură a fost anulată – revine printre câștigători

Procedura de achiziție de măști pentru elevii și profesorii care încep marți pregătirea în școli în vederea susținerii examenelor a fost finalizată, după ce primul demers al Ministerului Educației a…
Vezi articolul

Dacă nu începem să facem o școală pentru copii, degeaba mai facem școală – Vifor Dorobanțu, director care vrea să aplice pentru transformarea în școală-pilot din toamnă. Mesaj către sindicate: „Un profesor, dacă nu poate face față unui sistem de învățământ, este liber să se ducă să muncească în altă parte”

Dacă nu începem să facem o școală pentru copii, degeaba mai facem școală, a declarat profesorul Vifor Dorobanțu, directorul Școlii gimnaziale din Curcani, județul Călărași, la conferința online „Școli-pilot pentru arhitecturi…
Vezi articolul