Vor fi cu un milion de elevi mai puțini în Italia, în următorii 10 ani, din cauza “crizei natalității” și a emigrării, avertizează ministrul Educației italian: “Scenariul este alarmant”

161 de vizualizări
Foto: © 2mmedia2011 | Dreamstime.com
Populaţia de vârstă şcolară din Italia se va reduce cu 1 milion de persoane în următorul deceniu din cauza scăderii ratei natalităţii şi a continuării “exportului de creiere”, a anunţat ministrul Educaţiei din această ţară, informează Reuters, citat de Agerpres. “Scenariul este alarmant”, atrage atenția ministrul Educației italian, în condiţiile în care numărul total al elevilor italieni scade în fiecare an cu 110.000 – 120.000 de elevi.

Ministrul italian al Educaţiei, Giuseppe Valditara, a spus că numărul copiilor de vârstă şcolară va scădea până la 6 milioane în anul şcolar 2033-2034, de la 7,4 milioane de elevi în 2021, în condiţiile în care numărul total al elevilor italieni scade în fiecare an cu 110.000 – 120.000 de elevi.

Scăderea bruscă a numărului de elevi ar putea să provoace şi scăderea numărului profesorilor până la 558.000 în anul şcolar 2033-2034, de la peste 684.000 în prezent, a avertizat ministrul Educației.

Biroul Naţional de Statistică din Italia (ISTAT) a anunţat că numărul naşterilor din această ţară a scăzut la un nivel istoric de sub 400.000 în 2022, înregistrând a 14-a scădere anuală consecutivă.

Criza natalității și îmbătrânirea populaţiei reprezintă motive major de îngrijorare pentru a treia ţară ca mărime din zona euro, deoarece acest fenomen determină o scădere a productivităţii economice şi costuri mai mari pentru bunăstarea populaţiei într-o ţară care înregistrează deja cele mai mari cheltuieli cu pensiile dintre cele 38 de state membre în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

“Scenariul este alarmant”, a declarat ministrul Valditara într-un mesaj video difuzat la o conferinţă dedicată acestei crize. Papa Francisc, care a avertizat deja că Italia se confruntă cu “o iarnă demografică”, urmează să ia cuvântul la aceeaşi conferinţă în cursul zilei de vineri.

Încercând să ajute familiile, Guvernul italian a adoptat săptămâna trecută un pachet legislativ ce include o scutire în acest an de la taxele pe venituri suplimentare pentru angajaţii care au copii, ce pot ajunge până la valoarea maximală de 3.000 de euro per angajat.

Guvernul prim-ministrului Giorgia Meloni a făcut din această chestiune o prioritate a mandatului său după ce a ajuns la putere anul trecut, angajându-se să ofere sprijin familiilor italiene pentru a creşte rata natalităţii, scrie Reuters.

Ministrul Educației a avertizat că acest declin este şi un rezultat al faptului că tot mai mulţi profesionişti italieni îşi părăsesc ţara natală pentru a-şi găsi locuri de muncă mai bune în străinătate.

“Dacă tendinţele demografice rămân aşa cum sunt ele astăzi, peste 30 de ani vom fi mai puţin cu 5 milioane de italieni şi vom fi pierdut 2 milioane de oameni tineri”, a adăugat ministrul Educaţiei din Italia. 

Foto: © 2mmedia2011 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiadele naționale de Matematică, Fizică, Religie cult Ortodox și Limba rromani se susțin în ziua Paștelui Catolic. Ministerul Educației a modificat calendarul olimpiadelor școlare

Olimpiadele naționale de Matematică, Fizică, Religie – Cultul Ortodox și Limba rromani se susțin anul acesta de Paștele Catolic, potrivit datelor stabilite de Ministerul Educației. Instituția a modificat calendarul olimpiadelor…
Vezi articolul

Peste 400 de profesori înscriși în Inspectoratul Școlar Civic reclamă că au prea mulți elevi în clasa lor pentru a face o educație de calitate individualizată / Platforma în care aproape 3 mii de cadre didactice sunt consultate pentru luarea deciziilor

După ce aproape 3.000 de profesori s-au înscris în platforma civică digitală, dedicată lor, numită Inspectoratul Școlar Civic, înființată de World Vision România, au fost aplicate o serie de chestionare…
Vezi articolul

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se desființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a…
Vezi articolul

Eliminarea examenului de admitere la liceu din proiectul legii Educației, varianta Deca, cerută într-o petiție Declic: ”Nu avem nicio garanție că examenele organizate de fiecare liceu în parte vor fi corecte și lipsite de corupție”

Eliminarea examenului de admitere la liceu prevăzut în proiectul legii învățământului preuniversitar, document publicat de ministra Ligia Deca luni, 27 februarie, este cerută într-o petiție online de pe platforma Declic:…
Vezi articolul

Amnistie pentru plagiatori? / Un amendament care ar bloca retragerea titlului de doctor plagiatorilor dinainte de 2011 ar fi fost introdus „fraudulos” într-un proiect de lege la Comisia de Învățământ din Camera Deputaților, susține USR

Repezentanții USR în Parlament atrag atenția că un amendament ar fi fost introdus în mod fraudulos într-un raport final al Comisiei de Învățământ care viza o lege discutată anterior, despre…
Vezi articolul