Președintele american Joe Biden a anunțat o reducere parţială a creditelor studenţilor

151 de vizualizări
educația ecologică
Foto: Pexels.com
Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri o ştergere parţială a uriaşei datorii reprezentate de creditele studenţilor, o decizie despre care a spus că este „responsabilă şi justă”, în faţa unei opoziţii republicane care îl acuză că alimentează inflaţia, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele democrat, care pune astfel în practică o promisiune de campanie, a dat asigurări că de această măsură „vor beneficia în primul rând toate familiile din clasa medie şi populară”.

Măsura, anunţată cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile de la mijloc de mandat, care sunt în mod tradiţional dificile pentru partidul prezidenţial, vizează persoanele care câştigă mai puţin de 125.000 de dolari pe an.

Decizia şterge 10.000 de dolari pentru persoanele care nu au beneficiat de o bursă federală pentru studiile universitare şi 20.000 de dolari pentru cele, cu mijloace mai modeste, care au primit una.

Conform unei estimări a Universităţii Pennsylvania, numai ştergerea a 10.000 de dolari va costa circa 300 de miliarde de dolari.

Măsura merită nu doar din motive de justiţie socială, ci şi pentru ca „America să câştige competiţia economică a secolului al XXI-lea” datorită educaţiei, a explicat Joe Biden într-o alocuţiune la Casa Albă.

Planul a fost anunţat după luni de reflecţie la Casa Albă asupra acestei chestiuni, care a fost de asemenea un subiect sensibil pentru administraţiile precedente. Executivul era îngrijorat în special de faptul că măsura ar putea alimenta o inflaţie deja galopantă.

Senatorii democraţi Chuck Schumer şi Elizabeth Warren au salutat decizia, într-un comunicat comun, spunând că este „un pas uriaş spre rezolvarea crizei datoriei studenţilor”. În schimb, Şefa Partidului Republican, Ronna McDaniel, a afirmat că măsura „îi pedepseşte nedrept pe americanii care au economisit pentru universitate sau au ales o carieră diferită”.

De asemenea, liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a declarat că măsura este „incredibil de nedreaptă”.

„Este o lovitură pentru toate familiile care au făcut sacrificii pentru a economisi pentru universitate, pentru toţi absolvenţii care au rambursat (banii)”, a precizat el într-un comunicat.

Unii experţi, inclusiv dintre cei consideraţi mai grabă apropiaţi de tabăra democrată, au spus că acest gest financiar este riscant într-un moment în care SUA se confruntă deja cu o creştere semnificativă a preţurilor. 

Totuşi, măsura ar urma să fie primită cu uşurare de multă lume, într-o ţară unde universităţile pot cere taxe anuale de la 10.000 la 70.000 de dolari, iar numeroşi studenţi îşi încep viaţa profesională cu datorii uriaşe.

Conform estimărilor guvernului, datoria medie a studenţilor americani când obţin diploma este de 25.000 de dolari, o sumă care necesită ani şi uneori decenii pentru a fi rambursată. În total, circa 45 de milioane de debitori din ţară datorează colectiv 1.600 de miliarde de dolari, conform Casei Albe.

Biden a mai anunţat că un moratoriu asupra rambursării împrumuturilor studenţilor, instaurat în timpul pandemiei de COVID-19, va fi prelungit până la finalul anului, dar că ulterior, după deducerea ajutoarelor anunţate miercuri, vor trebuie reluate rambursările. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Au revenit atacurile cu linkuri ce au mesaje-capcană de tipul „tu ești în video”, anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Accesarea linkului poate duce la pierderea contului pe Facebook

Au revenit atacurile cu linkuri malițioase care se propagă prin intermediul mesajelor pe rețelele de socializare, a anunțat într-o postare Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Este vorba despre mesaje-capcană cu…
Vezi articolul

“Năstrușnica” idee de a renunța brusc la online în universități, criticată de senatorul Ștefan Pălărie (USR): multe cămine sunt ocupate de refugiați, organizarea semestrului e deja stabilită, iar cadrul legal poate fi rezolvat prin ordonanță

Problema “cadrului legal” pentru predarea și evaluarea online în facultăți poate fi “rezolvată rapid” printr-o ordonanță de urgență, “nu e nevoie de bulversarea unei comunități de peste 500.000 de studenți…
Vezi articolul

În vacanța de iarnă, școlile care nu sunt racordate la reţele centralizate de încălzire trebuie să verifice dacă sursele de încălzire prezintă siguranță și există rezerve de combustibil pentru tot sezonul rece – adresă a Ministerului Educației

Inspectoratele școlare trebuie să ceară școlilor care nu sunt racordate la reţele centralizate de încălzire şi utilizează centrale termice proprii, ca în vacanța de iarnă să verifice dacă sunt îndeplinite…
Vezi articolul