Klaus Iohannis: A reapărut ceva foarte, foarte valoros în învățământul românesc. Este speranța și entuziasmul

571 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Ceva „foarte, foarte valoros” a reapărut în învățământul românesc, spune președintele Klaus Iohannis. Este vorba de „speranța și entuziasmul”, a declarat șeful statului luni, 9 septembrie, în prima zi de cursuri a noului an școlar, pentru reporterii de la deschiderea la care a fost prezent.

Iohannis a făcut scurte declarații de presă după festivitatea de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sectorul 2 la care a fost luni, de la ora 9, cu ministra Educației, Ligia Deca, cel puțin din ce au transmis televiziunile prezente la eveniment. Pentru Klaus Iohannis a fost ultima deschidere a anului școlar din postura de președinte.

„Cred că este extrem de important să vedem că a reapărut ceva foarte, foarte valoros în învățământul românesc. Este speranța și entuziasmul și le doresc tuturor elevilor din România să-și păstreze această speranță și entuziasmul pentru că viitorul națiunii sunt ei. Mulțumesc!”, a spus Iohannis. Președintele nu a mai stat apoi să răspundă întrebărilor reporterilor din curtea liceului.

VIDEO De la minutul 01:50:

Klaus Iohannis este la bază profesor de fizică și are catedra rezervată din anul 2014, de când a devenit președinte. El este titular pe un post la Colegiul Național „Samuel Von Brukenthal”, de pe care s-a suspendat încă din 1997, când a fost numit inspector școlar general adjunct, în 2000 fiind ales primar al Sibiului (sursa). La finalul lunii aprilie, publicația locală Ora de Sibiu a prezentat că Iohannis se pensionează, catedra lui devenind vacantă.

Informații de context. Edupedu.ro a transmis live luni declarațiile lui Klaus Iohannis și ale ministrei Ligia Deca de la deschiderea anului școlar 2024-2025 la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București.

Printre altele, Iohannis a vorbit despre școli – „să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice și restul personalului din învățământ” și despre „rezultatele reformelor” din educație – „sunt convins că se vor vedea când generațiile ajung în fața noilor examene naționale”. Președintele, la bază profesor de fizică, a mai precizat în discursul său că „trebuie să acceptăm că rolul educației în destinul unui elev s-a transformat radical”.

Klaus Iohannis la CNMV București / Foto: Cititor Edupedu.ro

Tot luni, ministra Educației, Ligia Deca, a prezentat creșterea salariilor profesorilor drept o „formă de a vă arăta că ne pasă și că ne dorim să vă simțiți respectați”. Declarația, parte a unui mesaj adresat profesorilor în prima zi de școală și în deschiderea sezonului electoral pentru alegerile parlamentare, vine în condițiile în care salariile profesorilor au crescut ca urmare a grevei de amploare de anul trecut, cea mai mare susținută de cadrele didactice în ultimii 20 de ani, fără să fi fost inițiativa Ministerul Educației sau a altei entități guvernamentale.

Declarația face parte din mesajul adresat profesorilor de Ligia Deca, așa cum a fost publicat pe site-ul Ministerului. Ideile din acest material se regăsesc, în mare parte, și în discursul susținut, luni dimineață, de Ligia Deca în ceremonia de deschidere a anului școlar la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, unde a luat parte alături de președintele Klaus Iohannis. Acolo, însă, ea nu a menționat chestiunea salarială.

  • Profesorii propriului copil beneficiază de cel mai ridicat nivel de încredere în rândul părinților, iar ministra Educației – de cea mai puțină încredere, potrivit unui sondaj realizat de IRES, ce a vizat inclusiv încrederea în diverși actori ai sistemului de educație din România, sondaj publicat luni, în prima zi de cursuri.
Citește și:
Klaus Iohannis, mesaj în prima zi de cursuri: Trebuie să acceptăm că rolul educației în destinul unui elev s-a transformat radical
VIDEO Klaus Iohannis deschide anul școlar la Colegiul Național „Mihai Viteazul”: Școlile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice și restul personalului din învățământ / Rezultatele reformelor sunt convins că se vor vedea când generațiile ajung în fața noilor examene naționale
Ce va spune președintele Klaus Iohannis în ultimul său discurs la începutul anului școlar, în calitate de Șef al Statului? Analiza discursurilor din ultimii 9 ani
VIDEO Ministra Educației, Ligia Deca, în prima zi de școală: Anul acesta școlar este unul special, în care putem vorbi de schimbări vizibile în educație pentru toți copiii / Toleranță 0 față de violență în școli

2 comments
  1. Speranța și entuziasmul = Cai verzi pe pereți in mintea președintelui care a dezamăgit atâți oameni care își puneau speranta în el

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ministrul Cîmpeanu, despre noul criteriu de prezență în școli – rata de ocupare a paturilor COVID: Zeci de mii de părinți și copii trebuie să se adapteze din nou, din mers, și să spere că vor putea rămâne sănătoși, fără să își compromită șansele la educație

“Zeci de mii de părinți și copii trebuie să se adapteze din nou, din mers, și să spere că vor putea rămâne sănătoși, fără să își compromită șansele la educație”,…
Vezi articolul

Mircea Miclea: Am propus Ministerului Educației, fără să dea niciun ban, să intervenim ca să reducem burnoutul profesorilor prin tehnici pe care le pot învăța și aplica. De un an așteptăm aprobarea care ar presupune doar interes din partea ministerului pentru starea de sănătate a cadrelor didactice cu efect asupra copilului

Mircea Miclea, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, spune că, împreună cu mai mulți colaboratori, a propus Ministerului Educației de peste un an un proiect cu tehnici pentru a reduce…
Vezi articolul

Inspectorii școlari, trimiși în școli de Ministerul Educației să verifice criteriile specifice de înscriere la clasele pregătitoare, a V-a, a IX-a și grupa mică de grădiniță și creșă, după ce ar fi fost reclamații că „depășesc cadrul legal”

Inspectoratele școlare trebuie să verifice dacă școlile aplică noile prevederi privind repartizarea aleatorie a elevilor la clasele pregătitoare, a V-a, a IX-a și grupa mică de grădiniță. Potrivit unei note…
Vezi articolul