La doar trei zile de la începerea școlii, sute de elevi din trei școli din Târgu Jiu nu mai primesc „masă sănătoasă”, după ce inspectorii au descoperit că mâncarea era ținută și transportată în condiții precare

1.517 vizualizări
Foto: © Wooden Earth – Trays
Inspectorii direcției sanitar-veterinare din Gorj au depistat mai multe nereguli privind condițiile în care era transportată și depozitată mâncarea pentru elevi prin programul “masă sănătoasă” în 3 școli din Târgu Jiu, potrivit Europa FM. Programul a fost oprit temporar până când vor fi remediate problemele, între timp, sute de elevi nu vor mai primi masa caldă.

De joi, 12 septembrie, programul prin care copiii primesc o „masa caldă” a fost oprit în 3 școli din Târgu Jiu după ce inspectorii DSV au identificat mai multe nereguli, printre care și la depozitarea alimentelor. Afectați sunt sute de elevi de la școlile Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu”, Școala Gimnazială „Voievod Litovoi” și Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu”.

Sesizarea a venit din partea părinților, care au reclamat faptul că mâncarea copiilor este acordată acestora fără condiții minime de igienă. Mâncarea caldă era depozitată necorespunzător, etichetarea acesteia lipsea, iar transportul de la firma de distribuție până la școală nu era efectuat în condiții de igienă.

Conform DSV, programul a fost sistat până când firma care aduce mâncarea copiilor va îndeplini condițiile impuse prin lege.

Informații de context

Programul „Masă Sănătoasă” s-a aplicat din anul școlar 2023-2024 ca o extindere a programului “Masă caldă”, însă pentru doar jumătate din numărul de elevi și copii prevăzuți în Legea Educației. Guvernul Ciolacu a decis să facă economii în an electoral și să amâne până în ianuarie 2025 prevederea care include 1 milion de elevi beneficiari.

Elevii vor primi un suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar:

a) „masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;

b) masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop.

c) pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering.

Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.

Tipul de suport alimentar şi modalitatea de distribuire se stabilesc la solicitarea directorului unităţii de învăţământ, cu aprobarea consiliului de administraţie şi se propune ordonatorului principal de credite al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului, care îl supune aprobării consiliului local. 

Suportul alimentar trebuie să respecte prevederile Legii nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi ale Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi.”

Vezi aici Normele minime obligatorii care trebuie respectate în pregătirea mesei pentru preşcolari şi elevi 

Pentru masa elevilor, Guvernul plătește 15 lei per elev, conform HG din ianuarie 2024, art. 2: 

„PNMS constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Limita de 15 lei pe zi /elev cuprinde prețul suportului alimentar, conținând prețul materiei prime și al serviciilor de preparare a produselor și cheltuielile de transport.”

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a fost întrebat de jurnaliști în luna aprilie dacă suma de 15 lei per elev/copil de grădiniță este suficientă pentru o masă pe zi, iar el a răspuns că “nu valoarea sumei este problema principală” și că “suma de 15 lei este una rezonabilă”. El a afirmat că “într-un program viitor este foarte posibil să crească”.

Programul “masă caldă” în școli a început în urmă cu 8 ani, cu 50 de școli, ca fiind un program pilot, iar guvernele au continuat an de an programul prin hotărâri de Guvern aprobate în fiecare an târziu, aproape de începerea anului școlar, ceea ce a creat întârzieri în aplicare. Elevii nu au primit în nici un an la timp pachetul alimentar sau masa caldă. În 2018, de exemplu, proiectul de HG a fost pus în dezbatere la 3 luni de la începerea anului școlar.

Citește și:
OFICIAL Ministerul Educației va evalua în Programul „Masă sănătoasă” calitatea produselor, satisfacția elevilor, dar și rezultatele școlare / Model de raport pentru școli
Creșterea sumei per elev pentru „Masa sănătoasă” propusă de Inspectoratul Școlar al Județului Neamț pentru că „a crescut prețul alimentelor” / Instituția solicită finanțarea din timp a programului, pentru ca elevii să aibă mâncarea din prima zi de școală – raport
Deca: O școală din trei oferă copiilor o masă în noul an școlar / Legea prevedea masa pentru 1 milion de elevi

1 comment
  1. Ce surpriză! Cine ar fi crezut că dacă dai 15 lei pe zi pentru o “masă sănătoasă” ajunge să fie mâncarea transportată în condiții de laborator de chimie expirată și depozitată probabil lângă o țeavă ruginită? Și ce facem acum? Elevii nu mai primesc masa caldă. Ce tragedie… doar că majoritatea abia dacă primeau o chestie aburindă vag recunoscută drept mâncare. Noroc că inspectorii au avut brusc o revelație igienică, după ce părinții s-au plâns. Cât despre copii, au parte de aceleași pauze ca înainte, doar că acum fără șansa de a juca “Ruleta Toxi-Alimentară”. Deci, tot răul spre bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
învățământul profesional și dual

Bursa profesională devine tehnologică, valorează 300 de lei pe lună și se poate cumula cu alte tipuri de burse / Poate fi retrasă dacă elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea mediei generale la purtare sub nota 7 – proiect

Bursa tehnologică, în valoare de 300 de lei se va acorda elevilor din învățământul tehnologic și se poate cumula cu cea socială și la alegere între cea de merit sau…
Vezi articolul

13 universități românești, incluse în clasamentul Times Higher al universităților din țări cu economii emergente. Doar trei figurează în jumătatea superioară a rankingului. Majoritatea – la coadă

Academia de Studii Economice din București, Universitatea Babeș-Bolyai și UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca conduc clasamentul universităților românești incluse în ranking-ul Times Higher Education pentru țări cu economii emergente 2021,…
Vezi articolul

Analiză a rezultatelor după simularea Evaluării Naționale. Bogdan Rațiu, profesor de limba română: Elevii înțeleg cuvintele, pot localiza informația, problema e la cunoștințe. Cred că ar trebui să provocăm mai mult gândirea critică a elevului

“Elevii înțeleg cuvintele și localizează informația, dar problema e la cunoștințe de teorie literară și lingvistică, dar și la punctuație și gramatică”, spune Bogdan Rațiu profesor de limba și literatură…
Vezi articolul

Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din București vrea să adopte modelul pilotat de Colegiul “Lazăr”, prin care elevii de clasa a XII-a merg doar 3 zile pe săptămână fizic la școală pentru materiile de BAC, în semestrul II / Proiectul de școală pilot „curăță” și orarul claselor IX-XI, organizând majoritatea disciplinelor pe module, nu pe tot anul

Colegiul “Gheorghe Șincai” își propune să preia modelul Liceului Gheorghe Lazăr din București, care în anul școlar 2021-2022 a aplicat un proiect pilot prin care în semestrul al II-a, elevii…
Vezi articolul