La începutul viitorului an școlar, copiii vor fi categoria de populație cu cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva Covid-19. “E imperativ” ca școlile să se pregătească – Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor

3.918 vizualizări
Foto: © Michele D’Ottavio | Dreamstime.com
În momentul în care școlile europene se vor deschide pentru noul an 2021-2022, copiii și adolescenții vor fi devenit categoria de vârstă cu cea mai scăzută rată de vaccinare de pe continent, apreciază Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) în ultima actualizare a estimărilor sale privind rolul copiilor și al mediului școlar în transmisia Covid-19, actualizare publicată joi. Instituția apreciază că, dacă nu vor fi aplicate strict măsuri eficiente de prevenție, este de așteptat ca virusul să circule concentrat în acest mediu și să apară focare în rândul minorilor.

Potrivit ECDC, pentru toate vârstele a fost raportată o transmisie sporită a variantelor virusului care produc îngrijorare, în special a variantei Delta. În regiunile unde crește numărul adulților vaccinați împotriva Covid-19, dar unde copiii nu sunt vaccinați, se anticipează că în lunile următoare va crește proporția cazurilor înregistrate în rândul copiilor.

ECDC notează că cele mai multe dintre studiile pe care le-a luat în considerare, în vederea acestor recomandări actualizate, au fost realizate înaintea răspândirii variantei Delta.

Potrivit ECDC:

 • Copiii de toate vârstele se pot infecta și pot transmite SARS-CoV-2, dar cazurile înregistrate în rândul copiilor par să determine o continuare a transmisiei mai puțin frecvent decât în rândul adolescenților și adulților.
 • Creșterile recente în proporția cazurilor înregistrate în rândul copiilor reprezintă probabil o creștere a numărului de cazuri ușoare, copiii având rate mult mai scăzute de spitalizare, de internare la terapie intensivă sau de deces.
 • Se menține consensul general potrivit căruia închiderea școlilor trebuie să fie o măsură de ultimă instanță, impactul fizic, mintal și educațional al închiderii școlilor fiind mult mai mare asupra copiilor decât beneficiile produse de o astfel de acțiune, la fel și impactul economic.

ECDC afirmă că “este imperativ să existe un grad ridicat de pregătire” în sistemul educațional pentru anul 2021-2022, în contextul Covid-19. În acest sens, Centrul apreciază că vor continua să fie necesare măsuri sporite de igienă, de prevenire a aglomerării în mediul școlar, așa încât “să fie avute în vedere atât nevoia de a oferi copiilor un mediu optim de învățare și social, cât și de a reduce riscul de transmisie”.

ECDC, despre testare: Este important să existe strategii de testare în școli, pentru a verifica la timp cazurile simptomatice și pentru a le izola.

ECDC despre închiderea școlilor: Ultima măsură care să fie luată în considerare, închiderea, poate contribui la reducerea transmisiei SARS-CoV-2, dar nu e suficientă în lipsa altor măsuri de intervenție și în absența extinderii vaccinării. Eficiența închiderii școlilor pare să fi scăzut în al doilea val, comparativ cu primul val al pandemiei, probabil și datorită măsurilor de igienă sporite.

Foto: © Michele D’Ottavio | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Ce șanse sunt ca școala să revină la normal, din toamnă, după haosul produs de Covid-19 în ultimul an? Revista Nature, despre “dovezile ce sprijină o redeschidere în siguranță”
Restricțiile Covid-19 din școli vor fi în mare parte eliminate în Anglia, anunță ministrul Educației, în pofida creșterii numărului de cazuri ce afectează comunitățile școlare

5 comments
  1. Anda, stimata antivaccinista, nu decizi tu pentru elevii care vor sa se vaccineze. Daca tu ai porniri de bastinas pe o insula pustie, nu cere si altora sa fie la fel. Traiesti in societate, nu in salbaticie. Ca atare, te supui ei. Apartinand ei, ai drepturi, dar si obligatii, printre care, fata de semeni. Iar semenii nu au chef sa se molipseasca de la personaje ca tine.

 1. Dar dupa cum stiti, nu de copii si nici de profesori depinde vaccinarea copiilor, ci de parinti.
  Ori dupa cum se stie, profesorii sunt ultima roata la căruță, Ministerul Educatiei tinand seama doar de doleantele si parerile elevilor si parintilor.
  Asa ca va rugam ca prin mass media sa convingeti parintii sa isi vacineze odraslele.

  1. Eu am elevi care vor si cu regret mi au spus ca nu vor sa semneze parintii sa i lase sa se vaccineze. Pacat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mărturia unei învățătoare care a reluat predarea pe 1 iulie: Copiii de clasa I a trebuit să-i iau din nou cu primele litere, au uitat ce au învățat în semestrul 1 / Cum se va recupera, se va face tot online? Facem recuperarea recuperării?

“Sunt învățătoare la o școală gimnazială, și în același timp lucrez cu copiii în cadrul programelor A doua șansă și Școală după școală, în cadrul Salvați Copiii”, și-a început prezentarea…
Vezi articolul

EXCLUSIV Ministrul Educației din Estonia explică pentru Edupedu.ro cum funcționează școala în țara europeană cu cele mai bune rezultate PISA 2018: Examinările sunt digitale, învățământul este pe deplin gratuit, de la mese, îngrijire medicală până la activități tip hobby

“Școlile noastre au ajuns să înțeleagă faptul că, pentru a oferi abilități moderne și pentru a-i învăța pe elevii noștri să fie pregătiți în fața provocărilor moderne, calea digitală este…
Vezi articolul