La Religie, noile programe de liceu vor conține competențe prin care să te poți opune extremismului religios, spune ministrul Educației

636 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Ministerul Educației și Cercetării a declarat că noile programe de liceu vor include, pentru disciplina Religie, competențe prin care să te poți opune extremismului religios. „Pe lângă elementele mai specifice legate de diverse religii, sunt acele elemente comune de care ați pomenit: valori, etică, morală, competențe prin care să te poți opune extremismului religios. (…) Când vom lucra la noile programe la nivelul învățământului liceal, acele lucruri vor trebui să fie prezente acolo”, a spus acesta. Declarațiile au fost făcute la podcastul „Dialog liber”.

Moderator: Ați menționat un pic mai devreme rolul Bisericii și al religiei în general. Sigur, în școlile din România se face ora de religie. Ora de religie cu care cred că sunteți de acord că ar trebui să împartă valori, o înțelegere interconfesională și, evident, să imunizeze împotriva extremismului religios. Se întâmplă asta astăzi la orele de religie în școlile românești?

Daniel David: Cred că la unele se întâmplă, la altele nu, ca la toate școlile. Se predă biologia bine peste tot? Unele școli o fac mai bine sau unii profesori mai bine, alții colorează biologia ideologic. Se întâmplă la fel, dar e clar că în zona religiei – și noile planuri-cadru pe care le discutăm în aceste săptămâni – am spus foarte clar că, pe lângă elementele specifice diverselor religii, fiindcă nu pot să nu recunoști că se prezintă și se predau și aceste lucruri, într-un fel faci ora de religie dacă ești preot ortodox, în comparație cu, nu știu, cineva care vine pe latură catolică, de exemplu. Dar pe lângă elementele mai specifice legate de diverse religii, sunt acele elemente comune de care ați pomenit: valori, etică, morală, competențe prin care să te poți opune extremismului religios. Sunt lucruri pe care le ținem, ca să spun așa, în atenție și, când vom lucra la noile programe la nivelul învățământului liceal, acele lucruri vor trebui să fie prezente acolo.

Informații de context

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică, cu o întârziere de peste un an, proiectul privind metodologia de predare a religiei în școli și este identic cu cel aflat în vigoare. Documentul trebuie reactualizat ca act subsecvent al Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Recent, ministrul Educației, Daniel David, spunea, în contextul noilor planuri-cadru pentru liceu, că la religie „va trebui schimbat conținutul și modalitatea de predare, fiindcă elevii alunecă în pseudo-religie”.

Într-un interviu acordat Edupedu.ro, Cătălin Raiu, lector universitar în Științe Politice, cu studii în teologie, declara că „este o problemă modul în care e predată teologia în Facultățile de teologie. Se creează un fel de analfabetism în privința culturii politice și ai preoți care desconsideră virtuțile democrație”i. Cătălin Raiu a făcut declarațiile în contextul în care în primul tur al alegerilor prezidențiale din decembrie 2024 (n. red. anulat ulterior de CCR) candidatul clasat peste noapte pe primul loc are un discurs neolegionar, antisemit, pro-putinist, presărat cu negări ale științei și mesaje declarative de pace.

În februarie 2024, un raport referitor la activitatea BOR în 2023 arăta că un număr de 6.171 de profesori predau disciplina Religie, 1.161 dintre aceştia fiind clerici, 4.911 laici cu studii teologice şi 99 laici cu alte studii, relevă, potrivit Agerpres. 

Ce prevede Legea Educației nr 198/2023 privind predarea Religiei

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede că înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților, pentru elevul minor:

Articolul 87 – „(1) Planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal includ religia ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun. Elevilor aparținând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor la nivelul unei unități de învățământ, li se asigură dreptul constituțional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.

(2) Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/ reprezentantului legal, pentru elevul minor. Schimbarea acestei opțiuni se face tot prin cererea scrisă a elevului major sau a părinților/reprezentantului legal, pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină. Elevului care nu frecventează orele de religie i se va asigura prezența în unitatea de învățământ pe durata derulării cursurilor.

(3) Disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat, conform prevederilor prezentei legi, și avizat de cultele religioase recunoscute oficial de stat, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului educației. În conformitate cu metodologia, Ministerul Educației încheie protocoale de colaborare cu cultele religioase recunoscute oficial de stat.”

Religia, disciplină opțională la BAC, potrivit legii Educației

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 include religia ca disciplină opțională la examenul de BAC. Practic, proba opțională de Religie a fost introdusă pentru elevii de la profilul uman, specializările filologie și științe sociale, la proba E.

Precizăm că noul BAC se aplică începând cu generația de elevi înscriși în clasa a IX-a în anul școlar 2026-2027, potrivit estimărilor Ministerului Educației.

Articolul 102 – (5) Proba E – probe scrise, obligatorii, specifice profilului sau specializării sunt desfășurate după cum urmează:

c) pentru profilul umanist, specializarea științe sociale, din filiera teoretică, două probe scrise, dintre care o probă obligatorie la Istorie și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între Geografie și științe socioumane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie;

d) pentru profilul umanist, specializarea filologie, din filiera teoretică, două probe scrise, dintre care o probă obligatorie la limba și literatura unei limbi de circulație internațională și o probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist, la alegere între: Istorie, Geografie sau științe socioumane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie sau Religie;

Citește și:
Predarea religiei în școli rămâne neschimbată, prevede noua metodologie, deși ministrul Educației a criticat „modalitatea de predare” / Daniel David, în urmă cu o lună: Elevii alunecă în pseudo-religie

6 comments
    1. Nu mai răspândi știri false. De peste 10 ani nu este disciplină obligatorie la niciun ciclu de învățământ.

  1. Depinde ce ințelegeți prin extremism religios, preoții BOR care predau reliegie în România consideră toate celelalte religii drept culte extremiste mai ales așa numiții ”pocăiți”, elevii sunt învățați la ore să îi evite pe alți copii de alte religii și să nici nu vorbească cu ei. La orele de religie se învață extremismul, discriminarea și misinformarea.

    1. Aici greșești amarnic. Dacă te uiți în programa de religie ortodoxă de la mai mulți ani de studiu, tocmai că profesorul de religie trebuie să predea toleranța religioasă față de celelalte culte, fără a renunța, însă, la adevărul învățării de credință pe care doar Biserica Ortodoxă îl deține încă de pe timpul Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

      1. Programa e una, ce fac profesorii de religie (în special cei care sunt și preoți) e exact pe dos față de programă.

  2. Cei care predau ”disciplina” asta sunt primii care prezintă extremismul religios și misticismul ca pe ceva de dorit – vezi-l pe nenea ăla care îi cânta osanale lui CG la oră în loc să-și facă treaba. A pățit ceva? I-au luat din salariu, îi dă în judecată, câștigă și-l primește înapoi. Fix nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

La trei luni de la începerea școlii, niciun elev din județul Ilfov nu a primit lapte, corn sau fructe la școală, așa cum prevede principalul program al ministerului de reducere a abandonului școlar / La licitațiile pentru lapte și mere nu s-a prezentat niciun ofertant, iar procedura a fost anulată

Din septembrie până în luna noiembrie, în nicio școală din județul Ilfov nu s-a distribuit măcar o porție de lapte, mere sau produse de panificație, așa cum prevede Programul pentru…
Vezi articolul