Învățământul liceal are nevoie de schimbare, inclusiv în predarea religiei, pentru a combate fenomenul pseudo-științei și al pseudo-religiei în rândul elevilor, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, la TVR Info.
Într-o discuție pe tema noilor planuri-cadru, Daniel David a declarat că este necesară o reformă în modul de predare a științelor la liceu, dar și în ceea ce privește predarea religiei, deoarece actualul model nu îi ajută pe elevi să înțeleagă corect conceptele religioase: „Deși avem religia în trunchiul comun, va trebui schimbat și acolo conținutul și modalitatea de predare, fiindcă copiii alunecă într-o pseudo-religie. Chiar cei care sunt religioși ajung să creadă, de fapt, lucruri care din punct de vedere religios sunt la limita blasfemiilor și nu văd diferența între cele două”, a afirmat ministrul Daniel David.
- Amintim că Edupedu.ro a arătat într-o analiză că disciplina Religie are prevăzute 142 de ore în trunchiul-comun al disciplinelor de liceu, potrivit proiectului de planuri-cadru pus în dezbatere publică de Ministerul Educației și Cercetării. Numărul de ore propus pentru această materie, pentru care Legea include prevederi speciale și la care elevii au posibilitatea să nu participe, este de două ori mai mare decât cel al unor materii care au rămas în trunchiul comun doar pentru o parte din studiile liceale, precum Istoria, Chimia, Fizica, Biologia sau Geografia.
- Într-un interviu acordat Edupedu.ro, Cătălin Raiu, lector universitar în Științe Politice, cu studii în teologie, declara că „este o problemă modul în care e predată teologia în Facultățile de teologie. Se creează un fel de analfabetism în privința culturii politice și ai preoți care desconsideră virtuțile democrației. (…) Ideea mea de reformă: cursuri pentru studenții teologi despre modul în care funcționează democrația, ce este libertatea religioasă, dialogul inter-religios”, a afirmat el.
Redăm mai jos declarațiile ministrului Educației pe acest subiect:
Moderatoare: Cum de vor copiii noștri înapoi, cum trăiam noi acum 35 de ani? Cum am ajuns aici, domnule ministru?
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Printr-o educație proastă. Conținuturi peste conținuturi, care n-au intrat în mintea și în sufletul lor sub formă de competențe. Degeaba am avut nenumărate ore și lecții despre comunism, despre dictaturi și așa mai departe, fiindcă n-au fost credibile. De aceea, eu am spus că acele modele nu mai pot continua, trebuie schimbate. Și nu-i vorba doar de componenta asta de cultură națională, este vorba și de științe, fiindcă copiii noștri sunt vulnerabili la pseudo-științe, sunt copleșiți de abordări de tip astrologie, vindecă-tot, de tot felul.
Deși avem religia în trunchiul comun, va trebui schimbat și acolo conținutul și modalitatea de predare, fiindcă copiii alunecă în pseudo-religie. Chiar cei care sunt religioși ajung să creadă de fapt lucruri care din punct de vedere religios sunt la limita blasfemiilor și nu văd diferența între cele două. Deci educația trebuie să se schimbe. Repet, pentru că eu, ca psiholog, știu copii care intră în liceu sub aspectul inteligenței, sub aspectul creativității și am și arătat aceste date în „Psihologia românilor”, când am scris lucrarea. Nu sunt mai prejos decât tinerii din Statele Unite, Franța sau Germania. Dar când ies sub aspectul competențelor pe care ar trebui să le aibă adulții, arătăm rău. Scorul nostru, ca să spun așa, în sens rău, este cam de 3 ori mai mare decât media care există la nivel internațional. Deci trebuie să spunem stop. Am încercat aceste modele, nu funcționează, trebuie să le schimbăm. Și repet, eu mi-am asumat lucrul acesta ca ministru.
Mi-ar fi fost foarte ușor să încep cu o perioadă călduță. Totdeauna ministrul, la început, are o perioadă mai călduță, toată lumea îi dă, cum să spun, aplauze și felicitări. Mi-ar fi plăcut să stau și eu mai mult în perioada respectivă, dar uitându-mă la date, uitându-mă la ce avem, responsabilitatea și ce trebuie să faci corect bate dorința de a fi confortabil și a merge pe o cale incorectă. Ăsta e motivul pentru care ne-am asumat acest lucru și acum sper să conving sistemul, fiindcă eu am spus foarte clar că această schimbare este în primul rând, și o spun cu curaj, pentru elevi, dar în acest proces profesorii trebuie să se simtă protejați și parte din soluție, fiindcă nu poți să ai școală fără profesori și în același timp să lăsăm loc pentru părinți și vocea societății. Cam așa ar trebui să arate în final, ca să spun așa.
Informații de context
Legea învățământului preuniversitar prevede, la art. 87, că Religia face parte din trunchiul comun în planurile-cadru, inclusiv la nivel liceal. Aceeași lege prevede, la același articol, faptul că participarea la ora de religie este un drept constituțional, pe de o parte, dar și posibilitatea elevului de a se înscrie sau nu sau de a schimba opțiunea cu privire la frecventarea orelor de religie.
În cazul elevilor care nu participă la ora de religie, Legea prevede că acestora li „se va asigura prezența în unitatea de învățământ pe durata derulării cursurilor”, iar „situația școlară se încheie fără disciplina Religie”.
„În ciuda faptului că se face oră de religie, ea nu este alfabetizată religios pentru că reduce religia la o sumă de practici magice cu valență naționalistă și cam atât”, susține teologul Cătălin Raiu, lector la Universitatea din București, în interviul acordat Edupedu.ro.
Amintim că elevii care au început în septembrie 2024 clasa a XII-a sunt cei care ar fi trebuit deja să facă liceul după planuri-cadru noi, fiind prima generație care a făcut clasa pregătitoare și a avut în gimnaziu programe școlare centrate pe competențe.
În momentul de față, curriculumul pentru liceu este organizat respectând planurile-cadru adoptate în 2004 și 2009, în funcție de filieră. O reformă curriculară ar fi trebuit să fie făcută încă din 2020, însă aceasta a fost amânată în mod repetat de politicieni.
Este vorba despre ultimii doi miniștri PNL – Sorin Cîmpeanu și Ligia Deca, ambii propuși și susținuți de președintele Klaus Iohannis. O variantă a planurilor-cadru pentru liceu a fost lansată în dezbatere publică pe 5 ianuarie 2021. După ce ministerul a anunțat că au fost primite peste 10.000 de propuneri de schimbare, ministrul de atunci, Sorin Cîmpeanu, a spus că adoptarea acestora va fi amânată. Mai mult, planurile-cadru au fost amânate succesiv de ministrul Ligia Deca în anul 2024, an cu patru rânduri de alegeri.
Noile planuri-cadru vor fi aplicate în forma care va rezulta după dezbatere, începând cu anul școlar 2026-2027. Elevii care vor intra anul viitor în clasa a IX-a vor fi primii care vor susține primul Bacalaureat modificat pe baza actualei legi a Educației.
11 comments
Religia să rămână în trunchiul comun. Dar mi se pare imoral să se noteze.
Faptele și comportamentul se apreciază deja la fiecare elev, prin nota la purtare.
Cât despre suflet, gândurile tale interioare … Dumnezeu e singurul care le judecă…dar nici el nu se grăbește, te lasă să trăiești cum dorești, să alegi, să revii, să ierți și să fii iertat. Abia după moartea ta se trage linie și se calculează.
Trebuie simțire autentică necondiționată de note… Asta s-a uitat pe drum.
De la vârstă fragedă, 10 pe linie tot timpul 13 ani la rând la obiectul religie…a dat naștere unor anomalii. Unii uita ce e smerenia și consideră că sunt mai buni datorită acelei notări. Făptuiesc chiar mai puține, punând în balanță și ora de religie notată, deci făptuită (consideră ei) întru Dumnezeu.
Așa este. Dacă religia este despre moralitate, atunci partea de trăire interioară este fară notare, personală, necuatificabila per se, imposibil de evaluat- iar partea de acțiune, în conformitate cu ceea ce simte, transpunerea ei în viața de zi cu zi, se vede doar în nota de la purtare, la toți elevii, care fac sau nu religie, indiferent de confesiunea lor.
Dacă cineva nu are 10 la purtare, cum are 10 la religie? Știe cum e corect dar alege greșit? Pai înseamnă că religia nu ajută. A fost ispitit la rele și nu e vina lui? Înseamnă că religia nu poate fi considerată un stâlp de moralitate cât timp nu îi determina pe cei care o studiază să își asume greșelile, ci doar să își găsească scuze. Când faptele sunt atât de grave și duc la scăderea notei la purtare iar la religie este 10 ceva nu se leagă.
Îmi aduc aminte un caz în care o elevă, olimpică la religie, și-a înjunghiat în gât și abdomen o colegă cu care era prietenă. Fapta a fost premeditată. Aceeași elevă olimpică furase lucruri dintr-un apartament în care intrase prin efracție.
Nu e vina religiei, evident, dar demonstrează că note pe teorie morală nu se pot pune. Ba chiar dăunează. Se pierde chiar esența în căutarea notei, în loc să caute elevii sens și aplicabilitate în fapte bune în societate. Credința este despre smerenie și iubire și nu face diferențe între oameni, de aceea notarea strică propriile-i învățături.
Clar, religia nu trebuie notata, purtarea, actiunile directe, da, la rubrica separata, ca aia nu e optionala si fiecare trebuie sa fie responsabil pt conduita sa in societate, indiferent de cultul religios din care face parte.
Nu suntem Dumnezeu sa patrundem in constiinta unei persoane si sa cuantificam in note priincipiile, gandurile, fundamentele pe care isi cladeste acea gandire. Nici Dumnezeu nu face asta pana la finalul vietii tale.
Pare totuși un fel de șantaj intelectual.
Păstrăm ore la o disciplină în esență teologică dar o laicizăm în funcție de optiunile politice sau percepțiile personale ale ministrului…
Destul de ciudat in lipsa unor precizări mai clare, măcar ipotetic un exemplu ar fi fost lămuritor.
Aceasta este problema voastra? Religia nu ati mai schimbat-o, ca in rest toate materiile le ati prostit. De 35 de ani avem cei mai prosti ministri in educatie, fiindca se iau dupa aiuriti, psihologi fara logos si care nu au credinta in Dumnezeu. O ineptie mai mare ca asta nu am auzit anul acesta! Lasati biserica pe mana celor care au teologia facuta si care sijt specialisti in aceasta materie.
Puteti cere ajutorul in sensul ca cei care preda sa fie preoti, practicanti si nu proaspat iesiti de pe bancile scolilor.
Ingrijorarea psihologilor nu e ca profesorii celorlalte materii predau lucruri nefolositoare lipsite de adevarata educatie, problema lor e religia fiindca majoritatea psihologilor sint atei! E timpul sa li se limiteze puterea acestor teroristi psihici, care se cred buricul pamantului si cred ca numai ei detin atitcunoasterea!
~point: Lasati biserica pe mana celor care au teologia facuta ~
CORECT – lăsați-o preoților. Celor de la biserică.
Esta asta o știință? Clar nu! Așadar, afară cu religia din școli.
frumos
Religia la învățământul liceal nu este necesara,,pierdere de timp,preoți plătiți de pomană
”Daniel David: La religie va trebui schimbat conținutul…”
Ce-ar fi dl. ministru să schimbați ceva mai profund. De exemplu să lăsați religia exclusiv in biserici și s-o scoateți cu totul din școli. SI astfel in școli, să se studieze DOAR ȘTIINȚE și atât!
De exemplu…
La vara va fi alt ministru’ alte idei 🙂
De ce sa fie altul? Daca cel de acum este bun si va lua in seama toata dezbaterea transparenta din acest dialog deschis cu societatea intreaga, eu zic ca da cel mai mare examen si as lupta sa ramana daca face treaba buna.
Aceste planuri-cadru oricum le discutase Deca si ar fi intrat de anul viitor in vigoare asa cum erau, netransparente deloc. Le-a scos si dna Ligia Deca in discutie acum 3 ani dar le-a lasat in coada de peste, nu a luat mai nimic in seama din modificari.
El se sacrifica acum- parerea mea- si daca va lua in seama toate opiniile si va veni cu un plan mai bun decat prostiile Decai, atunci “is a keeper”.
Astept sa vad cum se termina asta. Si daca va tine cont de ex de propunerile de aici sau de solutia domnului Miclea in ceea ce priveste istoria recenta.
Nu sunt de acord ca oamenii care scot din criza cu mana in flacari si solutioneaza transparent lucruri sa se schimbe doar din motive politice. Un om bun care realizeaza pana atunci ceva, trebuie tinut indiferent de cine vine pe politic. Sa ne punem oameni capabili, nu politicieni de carton. Si sa ii pastram pe cei care fac ceva bun. Astept sa vad finalizarea acestor planuri, colaborarea minimala ca lucrurile sa functioneze cu partea politica si metodele pe care le foloseste in continuare.
Sunt atatea de facut si rezultatele in educatie se vad peste f mult timp. Mult succes domnului ministru!