Licitația pentru Catalogul electronic școlar va fi lansată în prima jumătate a acestui an – Maria Manea, secretar de stat în Ministerul Educației

3.668 de vizualizări
Sursă foto: Grigore Popescu / Agerpres Foto
Licitația pentru Catalogul electronic, proiect în valoare de 42 de milioane de euro, semnat în 2018 și blocat până acum, va fi lansată în „prima jumătate a anului în curs”, potrivit unui răspuns trimis la solicitarea Edupedu.ro de secretarul de stat Maria Manea, din Ministerul Educației.

Oficialul precizează că de la momentul elaborării proiectului până în 2021, când actuala conducere a preluat șefia ministerului, „proiectul era blocat, în cadrul acestuia nu era desfășurată nicio activitate”.

Ministerul a cerut astfel sprijin ce lor de la Serviciul de Telecomunicații Speciale și Autorității pentru Digitalizarea României, pentru „revizuirea și actualizarea proiectului tehnic și a studiului de fezabilitate”. manea mai spune că sunt „termene clare” pentru refacerea documentației, fără să le precizeze, dar și pentru „prelungirea contractului de finanțare până la finalul anului 2023”.

Proiectul a fost prins în Bugetul din acest an al ministerului cu 225,3 milioane de lei. Pentru 2023 estimarea este zero. În 2021 s-au cheltuit totuși 34.000 de lei, din care 29 din fondurile nerambursabile, potrivit fișei de buget.

Ministrul Sorin Cîmpeanu spunea în noiembrie 2021, despre acest proiect, că este un semnal de alarmă pentru capacitatea administrativă de a implementa proiectele din PNRR.

„Alt proiect pe care n-am avut capacitatea să-l gestionăm cum se cuvine – catalogul electronic – este vorba de un instrument fără de care orice dezvoltare digitală sustenabilă nu poate fi concepută. Până acum, deși contractul a fost semnat în 2019, nu s-a reușit nici măcar demararea licitației, darămite încheierea contractului de peste 40 de milioane de euro, care, pe baza unei slabe capacități administrative, nu a putut nici măcar să fie demarat. Este un semnal de alarmă major pentru sumele pe care le avem la dispoziție prin PNRR. (…) Lucrurile trebuie să se deruleze cu o viteză mult mai mare pentru că acel ministru al Educației care nu va reuși să valorifice această oportunitate nu va mai avea la dispoziție nici măcar scuza pe care toți miniștrii Educației au avut-o până acum – nu am avut resurse”, a spus Cîmpeanu.

Catalogul electronic a fost anunțat și semnat pe 10 septembrie 2019 ca proiect finanțat din fonduri europene. Totul s-a făcut cu ceremonie publică la care participau trei miniștrii – cel interimar al Educației (Daniel Breaz), al Comunicațiilor (Alexandru Petrescu) și al Fondurilor Europene (Roxana Mînzatu – acum secretar de stat în același minister).

Foto: edu.ro

Sistemul Informatic de Management al Școlarității – SIMS Catalogul electronic, Cod SMIS 130632, avea o valoare de 225 milioane de lei, dintre care circa 191 milioane lei – fonduri nerambursabile, și ar fi trebuit să ducă la digitalizarea completă a „managementului școlarității pe baza fluxurilor definite în cadrul proiectului eGOV”. Adică elevii să se poată înscrie online la liceu, iar profesorii, părinții și elevii să aibă cu toții Catalogul electronic. Tot în acest proiect era prevăzută și platforma pentru evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naționale.

Responsabilă de scoaterea la licitație și de implementarea proiectului a fost și este Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare – ARNIEC. Această structură este în subordinea Ministerului Educației și este condusă din 2009 până în prezent, de 12 ani, de Gheorghe Dinu, directorul direcției de informatizare și resurse umane din Universitatea Politehnica București. Acesta a fost prezent și la semnarea contractului pentru Catalogul Electronic, în fotografia de mai jos fiind primul din stânga.

Foto: gov.ro

Agenţia, prin reţeaua RoEduNet, asigură conexiuni de date pentru universităţi, şcoli şi licee, pentru instituţiile de cercetare din România, spitale universitare, biblioteci, muzee şi instituţii culturale. Acestea sunt conectate prin intermediul unui număr de 47 puncte de prezenţă a reţelei RoEduNet în ţară, găzduite de către Universităţi și Inspectorate Şcolare Judeţene în municipiile reşedinţă de judeţ sau licee. Traficul este agregat la nivel regional, agregarea prin şapte centre de operare a reţelei.

Gheorghe Dinu a semnat din partea ARNIEC contractul de finanțare pentru proiectele ”Sistem informatic de management al şcolarităţii – SIMS” (catalogul electronic) și ”Platformă digitală cu resurse educaţionale deschise – Biblioteca virtuală”.

În anul 2020, conform declarației de avere depusă pe 17 mai 2021, Gheorghe Dinu a câștigat de la ARNIEC și Politehnica 445.160 de lei, venituri salariale și din proiecte. Suma încasată lunar, în medie, ar fi de 37.096 de lei, aproximativ 7.500 de euro pe lună, potrivit documentelor.

Anul viitor, în 2023, perioada de implementare asumată prin proiect, de 3 ani, expiră.

Ministerul Educației a pus în consultare pe 28 august 2020 caietul de sarcini pentru demararea unei eventuale licitații publice, care nu a mai avut loc nici până în prezent.

Între timp, Ministerul Educației a lansat un proiect pilot prin care școlile care folosesc aplicații private de catalog electronic, dezvoltate de companii din domeniu, s-au putut înscrie pentru a utiliza doar catalogul electronic și a renunța la cel clasic. S-au înscris 248 de școli.

Consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, fost secretar de stat și cel care a coordonat acest proiect, a declarat pe 5 octombrie pentru Edupedu.ro că “urmează sa centralizăm ce cataloage folosesc unitățile de învățământ și de când sunt aceste programe folosite”.

“Instituțiile de învățământ vor primi, în cadrul procesului de monitorizare realizat de Direcția Generală România Educată din minister, chestionare de răspuns prin eșantionare pentru părinți, elevi, profesori, secretariat”, a mai spus Szekely.

Cele mai multe școli înscrise sunt din județul Sibiu – 32, urmate de 23 de școli din București și tot 23 din Cluj, 18 din Iași și 10 din Brașov.


5 comments
 1. Inițiativă lăudabilă DAR
  – se va ține in paralel evidența electronică cu cea scriptică clasică?
  – se va renunța la catalogul clasic scris?
  – cine, cum si când vor ”trece” notele online, profesorii sau altinceva, in oră sau după ore ?

  Intrebări de bun-simț pe care probabil ni le punem cu toții

  1. Eu abia aștept sa scap de orice chestie electronica după pandemia asta.Dacă ma pune sa stau iar cu ochii în calculator și de data asta permanent atunci trebuie obligatoriu băgat și spor de radiații.

  2. În cele 42 milioane de euro nu intră si o tabletă dedicată care sa țină loc de catalog fizic.

   Profesorii vor avea încă o responsabilitate si catalog fizic si virtual si operare de date si completare de cataloage.

   Dar cele 42 milioane de euro abia ajung pt un site amărât (gestionat de STS desigur) iar restul banilor pt. ,, mentenanță ” anuală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Academia Română a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra conacului Vasile Alecsandri din Mircești, însă îl dă în administrarea CJ Iași / Se încearcă obținerea de fonduri europene pentru reabilitare

Academia Română a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra Casei Memoriale și a Mausoleului ”Vasile Alecsandri ” din localitatea Mircești, județul Iași, iar miercuri, consilierii județeni au votat în…
Vezi articolul