Liderul sindical Marius Nistor, la intrarea în negocieri cu ministrul Muncii: E o diferență enormă între ce am solicitat și ce a oferit guvernul. Am cerut inițial majorarea salariilor profesorilor cu 60%, am ajuns la 25%. Ce vreți să mai lăsăm? Nu putem să ne batem joc de ei

3.078 de vizualizări
Marius Nistor / Foto: Agerpres Foto
Liderul sindicatului din învățământ Marius Nistor a declarat la intrarea în negocieri cu ministrul Muncii, în a șasea de grevă generală a profesorilor din România, că „e o diferență enormă între ce am solicitat și ce a oferit guvernul. Am cerut inițial majorarea salariilor profesorilor cu 60%, am ajuns la 25% creștere a veniturilor solicitate. Altminteri ce vreți să mai lăsăm? Nu putem să ne batem joc de ei”.

„De 30 de ani m-am saturat să auzim același lucru: nu avem bani. E problema lor. E clar că acest guvern nu și-a stabilit niciodată ca prioritate învățământul”, a continuat Nistor.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a intrat la discuții cu sindicatele din educație, luni, la ora 14:00, după ce în primele 5 zile de grevă generală în învățământ părțile nu au ajuns la niciun acord pe solicitările inițiale.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, a anunțat că Guvernul va acorda primele de 2.500 de lei pentru cadrele didactice și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, deși acestea au fost respinse vehement de protestatari și catalogate de către proesori, în repetate rânduri, drept ajutoare sociale. 

Liderul sindical Marius Nistor, FSE Spiru Haret, a avut o reacție la anunțul Guvernului: „Să coboare marți în stradă, să se uite în ochii profesorilor și să le spună ce ne spun nouă. Nu stăm cu mâna întinsă, este vorba de statutul nostru, este vorba de demnitate. Când s-a ridicat o țară întreagă, de la cea mai mică școlă din rural până la cele mai titrate colegii, iar tu tot nu înțelegi fenomenul, înseamnă că nu ai ce căuta acolo”.

Sindicatele au obținut, în ultima zi a săptămânii, aprobarea unei ordonanțe de urgență prin care, de luna viitoare, toți angajații bugetari din România ale căror funcții figurau pe Anexa 8 a Legii 153/2017 să primească salariile din grila respectivă. Pentru acești angajați însemnă o creștere de până la 10% a salariilor de bază, iar Guvernul a anunțat că 55.000 dintre cei vizați lucrează în Educație. 


4 comments
 1. ,,Liderul” se ,,deconspira” indicand din ce tabara face parte. Zice: ,,nu putem să ne batem joc de ei”! Sigur ca majoritatea inteleg care-i baiu’ in expresia asta, da’ pentru uni functionali de la ,,catedra” e de precizat c-ar fi trebuit sa spuna ,,nu puteti să va bateti joc de noi” ca doar e ,,lider de sindicat” al profesorilor si nu-i oficial din guvern. Sigur ca stie ,,ca se fac ca negociaza” dar isi joaca toti rolurile.

 2. Ne-ati întrebat daca suntem de acord cu 25 la suta? De unde ati scos asta?! Noi am intrat in greva pentru alt procent.
  Iar ne vindeti?! Ca alta greva vad ca nu mai putem face, ca au avut grija sa scoată o ordonanta de urgenta sa modifice legea dialogului social. Noaptea ca hotii.
  25 la suta pentru alți 18 ani? Sa o credeți voi. Nu mai cedam! Veti ramane fără cotizanti!

 3. Intreb si eu asa….poate in necunostinta de cauza. Invatamantul, ca orice alt domeniu, nu are un ministru?! Acel ministru ar trebui sa fie reprezentant, mediator, impaciutor, translator, etc. in aceasta greva.
  Inteleg sa participe la negocieri Budai pt ca este Ministrul Muncii, nu inteleg de ce a participat Bode. Mai avea sa participe D’aia.
  Numai personalitati consacrate ale neamului asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Academia Română a lansat o scrisoare de protest împotriva demiterii lui Nicolae Zamfir de la conducerea Institutului Național de Fizică Nucleară: “Actul și maniera demiterii de către Ministrul Educației sunt de neînțeles”

“Actul şi maniera demiterii de către Ministrul Educației și Cercetării a Directorului General al Institutului care implementează Proiectul ELI-NP sunt de neînţeles. În plus, ele au conotații mai largi, reprezentând…
Vezi articolul

Concediul suplimentar pentru directorii de școli, conform noului contract colectiv de muncă, poate fi aplicat în aplicația de salarizare a personalului din Învățământ – document

Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost actualizată, conform unui document consultat de Edupedu.ro. Noua variantă a aplicației permite introducerea concediului suplimentar pentru directori și inspectori. Săptămâna trecută,…
Vezi articolul

Definitivat 2023: Profesorii care predau într-una dintre limbile minorităților naționale pot susține proba scrisă chiar dacă nu au finalizat studiile în limba respectivă, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial

Cadrele didactice care predau elevilor într-una dintre limbile minorităților naționale nu trebuie să mai aibă studiile finalizate în limba respectivă pentru a susține proba scrisă a examenului de Definitivat 2023,…
Vezi articolul