Liga Studenților Iași: CNATDCU îi apără mandatul de rector lui Tudorel Toader prin amânarea cazului Codruț Olaru

1.291 de vizualizări
Codrut Olaru si Tudorel Toader / Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
Codrut Olaru si Tudorel Toader / Foto: Inquam Photos – Octav Ganea
Liga Studenților Iași acuză Consiliul Național de Atestare a Titlurilor Universitare (CNATDCU) pentru “amânarea unei decizii în cazul plagiatului lui Codruț Olaru, coordonat de Tudorel Toader, și solicită urgentarea procedurii, precum și propunerea retragerii titlului de conducător de doctorat pentru Toader”. Consiliul urmează să ia o primă decizie abia pe 20 martie sau la o dată ulterioară, “pentru a nu-l afecta pe fostul ministru al Justiției în campania pentru obținerea celui de-al doilea mandat de rector al Universității ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași”, spun studenții.

În ianuarie 2018, jurnalista de investigații Emilia Șercan publica în PressOne o analiză asupra cărții „Particularitățile criminalității organizate în România”, publicată la Editura Hamangiu în 2014, bazată pe teza de doctorat cu același nume, susținută cu un an înainte la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, sub coordonarea lui Tudorel Toader. Șercan arătase că Olaru și-a plagiat întreaga teză, din câteva cărți, articole și un referat on-line. După trei zile este înregistrată la CNATDCU o sesizare cu privire la teză, care îi solicită Universității să emită în termen de 30 de zile un punct de vedere asupra tezei.

Comisia de Etică de la „Cuza” a tergiversat timp de 596 de zile analizarea tezei și emiterea unui punct de vedere, până universitatea a fost somată de Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) și amenințată cu retragerea acreditării pentru Școala Doctorală de Drept și chiar cu începerea procedurii de suspendare a rectorului, spune LS Iași, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

“În august 2018, Liga Studenților (LS IAȘI) a depus o sesizare la Comisia de Etică a Universității „Cuza”, care cuprindea două dosare: unul cu teza fotocopiată, unul cu sursele din care a plagiat Olaru, legate printr-un tabel de corespondență. Comisia a declinat dosarul către CNATDCU, însă acolo nu a fost conexat cu sesizarea din ianuarie 2018. Ulterior, o serie de membri ai Comisiei de Științe Juridice au opiniat fie că sesizarea inițială nu poate fi valabilă, pentru că probele oferite fac trimitere la carte, nu direct la teză, fie că nu pot fi identificate sursele din care s-ar fi plagiat, ignorând cu totul documentele depuse”, se arată în comunicat.

Studenții precizează că, “pe 15 noiembrie 2019, Liga Studenților (LS IAȘI) a depus la CNATDCU o nouă sesizare, completă, cu toate sursele aferente, cu indicarea a cel puțin 109 pagini plagiate, adică a 43,7% din teză, care a fost admisă și conexată cu dosarul aflat în lucru”.

“Conform unui răspuns oferit grupului civic Reset, CNATDCU ar urma să valideze raportul comun al comisiei de lucru, validat Comisia de Științe Juridice, abia în data de 20 martie, deși se încearcă amânarea acestui termen. Din informațiile deținute de Liga Studenților (LS IAȘI), anumiți membri din comisie, apropiați de Tudorel Toader, ar fi intervenit în sensul amânării termenului de raport până după finalizarea alegerilor pentru funcția de rector de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pentru a-i nu afecta candidatura fostului ministru al Justiției la un nou mandat de rector”, susține LS Iași.

Diana-Alexandra Cristea, președinte Liga Studenților (LS IAȘI), a declarat că “nimic nu îi mai poate scăpa pe Codruț Olaru de pierderea titlului de doctor în drept și pe Tudorel Toader de pierderea calității de coordonator de doctorat. Membrii Comisiei Juridice au abuzat de lipsa de transparență a procedurii de verificare a sesizărilor pe tezele de doctorat, ignorând documentația depusă de noi și susținând că doar sub 8% din conținutul tezei ar fi plagiat. CNATDCU are nevoie de mai multă disciplină în activitatea comisiilor și celeritate în rezolvarea sesizărilor cu care a fost învestit. Vom propune Ministerului Educației Naționale un mecanism de transparentizare a întregului proces de analiză și de sancționare a întârzierilor care apar în astfel de situații. Având în vedere proporția mare de conținut plagiat din teză, solicităm Consiliului CNATDCU nu doar retragerea titlului de doctor în drept pentru Codruț Olaru, dar și propunerea retragerii calității de conducător de doctorat pentru Tudorel Toader, această sancțiune fiind indicată de Codul studiilor universitare de doctorat (HG 681/2011).

Foto: Codruț Olaru și Tudorel Toader – Inquam Photos – Octav Ganea

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Granturi de 5.000 de euro prin programul Bursele ANIS, pentru lectorii sau asistenții universitari de până în 40 de ani, care propun cursuri noi sau actualizate, respectiv soluții pentru actualizarea laboratorului

Lectorii sau asistenții universitari din toată țara, cu vârsta de până în 40 de ani, pot depune aplicații pentru granturi de 5.000 de euro pentru îmbunătățirea activității de predare, prin…
Vezi articolul

Este “inadmisibilă” posibilitatea renunțării la titlul de doctor, anunță peste 60 de profesori emeriți, profesori universitari și cercetători: Efectul poate fi devastator, reprezentând soluția “ideală pentru orice doctorand sau doctorandă care optează pentru un comportament fraudulos”

Peste 60 de cercetători, profesori universitari și profesori emeriți au luat poziție cu privire la “aspectele de etică și integritate abordate în proiectele Legilor învățământului supuse dezbaterii publice”. Aceștia au…
Vezi articolul

VIDEO Funeriu: Dacă am fi mers până la capăt cu această luptă împotriva plagiatelor, am fi decapitat toate instituţiile de forţă ale României / Eu astăzi cred că a devenit o problemă de siguranţă naţională

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, cel care a început demersurile pentru descoperirea tezelor academice plagiate, susţine că dacă demersul început în urmă cu aproximativ un deceniu ar fi fost…
Vezi articolul